Hlavní navigace

Veeam: Pět klíčových trendů pro region EMEA v roce 2019

3. 1. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © atanas.dk - Fotolia.com
Veeam předpokládá, že v tomto roce poroste využití multicloudových prostředí a prediktivní analytiky. Důležitým trendem bude také klesající cena flash pamětí a jejich potenciální nedostatek. A přestože by rok 2019 měl být podle Veeamu rokem 5G, budoucnost digitálu je podle společnosti i nadále analogová.

Společnost Veeam zveřejnila predikci pěti klíčových trendů, které budou mít v roce 2019 vliv na trh v regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky (EMEA). Zpráva zdůrazňuje, že v tomto roce bude hrát prim především inteligentní správa dat.

A na které konkrétní trendy bychom se podle Veeamu měli zaměřit?

Multicloudové prostředí na vzestupu

Veeam poukazuje na dramatický růst celosvětového toku dat. Zdůrazňuje, že s tím, jak firmy působí napříč státy a kladou čím dál větší důraz na technologie, téměř nevyhnutelně dojde k rozšíření využívání multicloudových prostředí.

S odkazem na výzkumnou společnost IDC zpráva uvádí, že zákazníci v roce 2021 vynaloží na cloud computing a související služby částku 554 miliard dolarů, což je více než dvojnásobek oproti roku 2016.

Veeam v tomto kontextu očekává, že větší část pracovní zátěže se přesune mimo režim on-premise, nicméně k tomuto přechodu podle společnosti dojde v řádu několika let.

Nedostatek flash pamětí a pokles cen

Zpráva uvádí, že podle odhadů společnosti Gartner dojde v polovině roku 2019 k mírnému nedostatku flash pamětí. Na druhou stranu Veeam očekává, že vzhledem k rostoucí produkci pamětí v Číně se ceny z velké části stabilizují.

Větší nabídka a výhodnější ceny podle Veeamu povedou k většímu využití flash pamětí ve vrstvě operační obnovy, kde jsou obvykle uloženy zálohy a replikovaná data z posledních 14 dní.

Větší kapacita pamětí by podle prognózy měla vést k širšímu využívání kopií zálohovaných dat, tzv. Copy Data Management. Systémy nabízející Copy Data Management budou podle Veeamu schopny poskytnout hodnotu nad rámec dostupnosti spolu s lepšími obchodními výsledky.

Všudypřítomná prediktivní analytika

Veeam předpokládá, že trh s prediktivní analytikou by měl do roku 2022 dosáhnout výše výše 12,41 miliardy dolarů, což představuje nárůst o 272 % od roku 2017, při průměrné roční výnosové míře CAGR 22,1 %.

Podle prognózy se nejvíce rozšíří prediktivní analytika založená na telemetrických datech – jedná se v zásadě pokyny a doporučení řízené strojovým učením. Veeam uvádí, že strojové učení najde své využití i v oblasti autentizace, u podpisů a otisků prstů.

Společnost dále uvádí, že poroste důležitost prediktivní analytiky nebo diagnostiky, jelikož jsou schopné zajistit nepřetržité fungování a současně snížit administrativní zátěž, a to díky optimalizaci systémů.

Budoucnost digitálu? Analogová

Zpráva zdůrazňuje, že zatímco dva trendy byly zaměřeny na technologii, budoucnost digitálu je stále analogová – jsou jí sami lidé. I nadále bude trh trápit nedostatek expertní pracovní síly, na druhou stranu se budou častěji objevovat technici se znalostmi v širokém spektru oborů.

Veeam uvádí, že specializace bude samozřejmě i nadále důležitá, ale vzhledem k tomu, že IT technologie mají na obchodní výsledky stále zásadnější vliv, je logické, že IT experti budou muset porozumět širšímu byznysu a přidat hodnotu napříč mnoha IT oblastmi.

První 5G sítě a nové příležitosti

Začátkem roku budou na veletrzích v USA a v Barceloně představeny první mobilní telefony podporující 5G. Zpráva uvádí, že v roce 2019 se technologie stane plně standardizovanou a otestovanou a poroste její využití.

Channelworld_ozveny

Prodejci a poskytovatelé služeb se dle Veeamu zaměří na nové příležitosti, které jim síť 5G a její infrastruktura nabídne. Prognóza předpokládá, že podniky začnou 5G v první řadě využívat pro komunikaci typu Machine-to-Machine a Internet věcí (IoT).

Zdroj: Veeam

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages