Hlavní navigace

Microsoft: Zaměstnanci stojí o AI dovednosti, smysluplnou práci a vyšší odměnu

28. 5. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © agsandrew - Fotolia.com
Téměř dvě pětiny dotázaných se domnívá, že pokud firma nebude investovat do jejich znalostí a dovedností spojených s umělou inteligencí, budou uvažovat o změně zaměstnavatele.

Mezinárodní průzkum společnosti Microsoft zaměřený na využívání technologií umělé inteligence (AI) odhalil, že mezi nejsilnější motivátory zaměstnanců v ČR patří smysluplnější práce, vyšší odměny a vyšší hodnota na trhu práce.

Průzkum probíhal mezi 12 000 zaměstnanci a lídry velkých společností napříč dvaceti trhy v období od 12. do 30. 3. 2020. Za Českou republiku se do něj zapojilo téměř 500 zaměstnanců a lídrů ze společností nad 250 zaměstnanců.

Z dat dále vyplynulo, že zaměstnanci sami chtějí pracovat s technologiemi AI – pro téměř polovinu pracovníků českých firem (48 %), které jsou ve využívání AI technologií nejdále (AI lídři), je práce s umělou inteligencí nejen smysluplnější, ale i zábavnější.

K největším motivačním faktorům pro prohlubování dovedností v oblasti umělé inteligence pak podle Microsoftu patří především svoboda volby dovedností či možnost vyšší odměny.

Celých 37 % pracovníků všech dotazovaných společností současně uvádí, že pokud firma nebude investovat do jejich znalostí a dovedností spojených s AI, budou uvažovat o změně zaměstnavatele.

Chcete být konkurenceschopní? Věnujte se AI

Téměř dvě třetiny (62 %) lidí, kteří pracují pro AI lídry, podle Microsoftu tvrdí, že je jejich organizace aktivně připravuje na AI svět. Toto číslo klesá pod 40 % u zaměstnanců ve společnostech, kde bylo doposud nasazeno méně AI technologií.

Tento trend dle společnosti potvrzuje příležitost právě pro firmy, které jsou teprve na počátku své „AI cesty“ – příležitost pro zaměstnavatele, aby se soustředili na dovednosti spojené s umělou inteligencí, potažmo pro zaměstnance, aby využili bezplatné možnosti online kurzů zaměřených na nové technologie.

Pro všechny firmy jde nyní o naprosto bezprecedentní situaci, a to bez ohledu na jejich velikost, odvětví či geografickou polohu,“ říká Rudolf Urbánek, generální ředitel Microsoft Česká republika a Slovensko.

A právě využívání AI, jež pohání digitální transformaci, se podle něj nyní mimořádně zrychlilo. „Věřím, že AI bude v této době hrát rozhodující roli a firmám umožní zvýšit flexibilitu a konkurenceschopnost,“ odhaduje Urbánek.

A právě využívání AI, jež pohání digitální transformaci, se nyní zrychlilo skutečně mimořádným tempem. Věřím, že AI bude v této době hrát rozhodující roli a firmám umožní zvýšit flexibilitu a konkurenceschopnost,“ dodává.

Měkké dovednosti jsou stejně důležité jako technické

Průzkum Microsoftu dále ukázal, že 88 % českých AI lídrů aktivně nabírá nebo plánuje zaměstnat lidi, kteří již měkké nebo technické dovednosti mají. Více než dvě třetiny (69 %) uvádí, že rozvíjejí kromě AI dovedností i technické a měkké dovednosti svých pracovníků.

Mezi měkké a technické dovednosti, které by firmy podle Microsoftu měly rozvíjet u svých zaměstnanců, patří například kognitivní dovednosti jako psaní, kritické myšlení, rozhodování, projektový management, zpracování a interpretace informací či zpracování dat.

Mezi doporučované technologické dovednosti řadí analýzu dat, odborné výzkumy či vývoj a technický design. Z fyzických dovedností doporučuje jemnou a hrubou motoriku, opravářské a technické dovednosti, monitorování a kontrolu.

Firmy by však neměly zanedbávat ani sociální a emoční dovednosti zaměstnanců, mezi které patří například komunikace, vyjednávání, empatie, adaptabilita, učenlivost, iniciativnost, podnikavost a pedagogika.

Graf – Míra využití AI technologií

Channelworld_ozveny

Graf – Míra využití AI technologií

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?