Hlavní navigace

IDC: Veřejný sektor střední a východní Evropy nevyužívá potenciál umělé inteligence

19. 11. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © agsandrew - Fotolia.com
Přestože si je český veřejný sektor vědom potenciálu AI, pokulhává zejména v koordinaci předání dat v odpovídající kvalitě a formátu či nedostatku interních zaměstnanců s odpovídajícím know-how.

Společnost IDC ve svém průzkumu uvádí, že již 30 % západoevropských organizací veřejného sektoru používá řešení, která ve své každodenní činnosti využívají algoritmy umělé inteligence (AI).

Dalších 20 % pak plánuje implementovat řešení na bázi AI do konce roku 2020. Na druhou stranu ve střední a východní Evropě využívá umělou inteligenci v každodenních procesech pouze 3 %, respektive 8 % institucí.

Podle Indexu digitální ekonomiky a společnosti 2020 jsou v této oblasti na špičce Finsko, Švédsko a Dánsko, poslední příčky obsadilo Rumunsko či Bulharsko. Výjimkou mezi východoevropskými zeměmi je Estonsko, jeden z lídrů digitalizace v Evropě.

Využití dat má potenciál především ve veřejném sektoru

Analytici poukazují na to, že privátní sektor již dnes umělou inteligenci běžně využívá k automatizaci manuálních úkolů, k lepšímu rozhodování i pro zlepšování kvality služeb zákazníkům.

Využití AI ve veřejném sektoru může být velmi různorodé. Respondenti IDC napříč Evropou uvedli, že nejčastěji používají umělou inteligenci k odhalování a potírání podvodů (28 % odpovědí) a ke zlepšení efektivity výběru daní (27 % odpovědí).

Jako další důvody v průzkumu uvedli personalizaci služeb pro občany (26 % odpovědí), sledování a hlášení nehod v reálném čase (26 % odpovědí) a stanovení optimální úrovně sociálních výdajů (25 % odpovědí).

Česko si je vědomo potenciálu dat, využití v praxi se v jednotlivých organizacích liší

Organizace veřejného sektoru v České republice jsou si vědomy potenciálu AI technologií. Všichni respondenti z řad českých institucí potvrdili vysokou důležitost dat v rozhodovacích procesech,“ uvádí Jan Alexa ze společnosti IDC

Podle něj se však rozcházejí v odpovědi na dotaz, zda je deklarovaná důležitost promítnuta v reálné praxi. Dodává, že z výzkumu vyplývá též fakt, že tam, kde jsou data sbírána v rámci plnění základních úkolů rezortu a existuje dlouhodobý plán tvorby statistických reportů, se data daří sbírat a jsou reportována včas.

Odlišná situace je v případě, že sběr dat probíhá ad hoc nebo v případě nutnosti mezirezortní spolupráce. „Většina respondentů se shodla na důležitosti a dobré funkčnosti registrů a spolupráce s ČSÚ,“ doplňuje Alexa.

Ministerstva a úřady s dedikovanými útvary pro analýzu datových zdrojů jsou podle něj při mezirezortní spolupráci pružnější. Tam, kde chybí samostatné analytické oddělení, je často problém v koordinaci předání dat v odpovídající kvalitě a formátu.

Je nutné budovat důvěru v AI

Průzkum identifikoval také hlavní bariéry pro zlepšení využití dat ve státní správě České republiky. Mezi ně patří například nevhodně zvolená problematika k vytěžení dat či špatně nastavené procesy nebo těžko vytěžitelná Business inteligence vrstva.

Analytici poukazují i na limitace zákonných zmocnění (problémem podle nich není GDPR, ale obava z anonymizovaných dat), preference papírové stopy u některých procesů či dat či na nedostatek interních zaměstnanců disponujících odpovídajícím know-how.

Abychom v budoucnu mohli využít AI pro analýzy složitějších sociálně-ekonomických procesů ve státní správě, je třeba postupně budovat důvěru v řešení AI jak mezi osobami s rozhodovací pravomocí, úředníky a dalšími zaměstnanci veřejného sektoru, tak i mezi širokou veřejností,“ uvedl Petr Šlajchrt z SAS Institute.

Základem podle něj je, aby dodavatel AI řešení pro oblast veřejného sektoru plně rozuměl procesům a znal architekturu celého ekosystému. Skutečnost, že se digitalizace začíná rozbíhat, potvrdil i vládní zmocněnec pro IR a digitalizaci Vladimír Dzurilla.

Channelworld_ozveny

Stále více klíčových rozhodnutí se dnes odehrává v online světě. Proto potřebujeme digitální identitu ve smyslu národní identity, s níž se občan bude schopen přihlásit nejen do své datové schránky, ale do všech systémů,“ uvedl Dzurilla.

Zdroj: SAS

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili