Hlavní navigace

IDC: Třetí kvartál 2015 přinesl 6,9% pokles prodeje tabletů v České republice

11. 1. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © jackfrog - Fotolia.com
Český trh tabletů je nasycený a navíc musí bojovat s konkurencí v podobě chytrých telefonů s velkým displejem. V roce 2016 se očekává posun směrem k 10" zařízením a velká poptávka po zařízeních typu 2 v 1. Lídrem českého trhu je Lenovo se 25% podílem.

Trh tabletů v České republice se podle analytiků z IDC začal v průběhu roku 2015 propadat. Zatímco v roce 2013 zažil trojciferný meziroční nárůst a následně dvouciferný růst v roce 2014, v prvním kvartálu 2015 již vyrostl jen o 2,1 %. Pak už přišel pád, konkrétně o 4,5 % ve druhém a o 6,9 % ve třetím kvartálu. IDC očekává, že tento trend pokračoval i v předvánočním období.

V roce 2016 má trh vlivem nasycení stagnovat. V současnosti u nás na 100 obyvatel připadá 17 tabletů, což je téměř dvojnásobek průměru v regionu střední a východní Evropy (9 tabletů na 100 obyvatel). Stále jsme však pozadu za západní Evropou, kde se vyskytuje průměrně 27 tabletů na 100 obyvatel.

Nasycený trh a konkurence phabletů

IDC uvádí, že zatímco v roce 2015 se u nás nejčastěji prodávaly 7“ zařízení, v roce 2016 to budou ta 10“. Nejoblíbenějším operačním systémem má letos zůstat Android, zatímco podíl iOS na trhu se má propadnout o třetinu. Dvě třetiny tabletů prodané v ČR během roku 2015 měly pouze Wi-Fi konektivitu a neuměly se připojit k mobilním sítím. Podobná situace má pokračovat i v roce 2016.

Trh tabletů trpěl kanibalizací vzhledem k nástupu phabletů (telefonů s velkým displejem), které představují velmi podobná zařízení. Tržby z phabletů překonaly tržby z tabletů již v prvním kvartálu 2014 a od té doby se zvýšily čtyřnásobně,“ uvedl analytik IDC Petr Švagrovský.

Uživatelé si zároveň nakupovali nové tablety tak rychle, jak se očekávalo, přinejmenším ve spotřebitelském segmentu. V podnikové sféře jsou nákupní cykly kratší vzhledem k nutnosti udržet krok s bezpečnostními standardy. Nové a bezpečnější verze operačních systémů nejsou kompatibilní se starým hardwarem, což nutí firmy a veřejné instituce k nákupů,“ dodal Švagrovský.

Zlaté časy pro oddělitelná zařízení

IDC poukazuje na to, že navzdory poklesu trhu existuje v segmentu tabletů druh zařízení, který naopak zažívá raketový růst. Jde o zařízení typu 2 v 1, tedy tablety s oddělitelnou hardwarovou klávesnicí (v metodice IDC tato zařízení spadají pod tablety).

V prvním pololetí 2015 vyrostl prodej těchto zařízení trojciferně, ve třetím kvartálu pak o 57,1 %. Zařízení 2 v 1 však tvoří malou část trhu a mezi tablety prodanými v roce 2015 tablety měly 6,4% podíl.

Za celý rok 2015 se u nás podle IDC prodalo 900 tisíc tabletů, což je více, než kolik se u nás za stejný rok prodá notebooků (800 tisíc) a jen o něco méně, než se u nás prodá celkově PC (1,1 milionu).

Tablety se u nás prodávají více než notebooky už od počátku roku 2013. V letošním roce pak má prodej tabletů v ČR překonat celkový prodej PC (notebooků a desktopů). Přispět k tomu má mimo jiné průměrná prodejní cena tabletu, která v ČR činí 256 dolarů, 44 % průměrné prodejní ceny osobního počítače.

Lenovo drží čtvrtinu českého trhu

Lídrem českého trhu tabletů je společnost Lenovo, která ve třetím kvartálu držela více než 25% podíl z hlediska prodeje. Na druhém místě skončil Apple se 16% podílem a na třetím Samsung se 12% podílem. Další v pořadí jsou Asus se 7 % a Huawei se 4 %. Zbytek trhu je rozdrobený mezi menší výrobce s marginálními podíly, kteří se však dohromady postarali o 36 % zařízení prodaných v ČR během třetího čtvrtletí.

Channelworld_ozveny

Graf – Rozdělení trhu tabletů v ČR podle prodaných jednotek

 

Zdroj: IDC

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně