Hlavní navigace

IDC: Růst českého trhu bezpečnostních řešení nezastaví ani koronavirus

30. 11. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: aloha @Fotolia.com
Tuzemský trh v roce 2019 vyrostl o 8 % na 379 milionů dolarů, letos by mohl posílit o 9,2 %. České firmy těží zejména z poskytování bezpečnostních služeb, poptávka po softwaru nicméně výrazně zpomalila.

Společnost IDC ve uvádí, že obrat českého trhu bezpečnostních řešení vloni meziročně vzrostl o 8 % na bezmála 379 milionů dolarů. Dvě třetiny z jeho hodnoty vygenerovalo poskytování služeb, 10 % prodej zařízení a necelou čtvrtinu dodávky softwaru.

Soulad s požadavky regulátorů představuje podle IDC v zemích CEE hlavní motiv pro investice do bezpečnostních řešení. Více než tři pětiny organizací v regionu řadí zajištění ochrany osobních údajů a dodržování předpisů ke svým nejvyšším prioritám.

V ČR navíc zájem o témata kyberbezpečnosti a relevantní řešení skokově navýšily úspěšně realizované kybernetické útoky na nemocnice, průmyslové podniky nebo veřejné instituce. Ne vše se ale v tomto ohledu dle analytiků změnilo.

Finanční omezení a nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců představují hlavní překážky rozvoje a zvyšování úrovně kybernetické bezpečnosti v českých organizacích,“ vysvětluje analytik společnosti IDC Mark Child.

Potenciál růstu do budoucna

IDC naznačuje, že pozitivní výsledky českého trhu bezpečnostních řešení v roce ovlivnily zejména silně rostoucí poptávka po službách a cyklická obnova zařízení. Rok 2020 podle aktuální predikce analytiků nepřinese významné změny.

Mnoho podniků a veřejných institucí muselo ze dne na den a v masovém měřítku přejít na model vzdáleného výkonu práce. Urychlena byla také realizace rozpracovaných nebo pilotních digitalizačních projektů,“ říká Child.

Obě iniciativy se ale podle něj neobešly bez aplikace adekvátních bezpečnostních opatření. „Šlo zejména o virtuální privátní sítě nebo o nástroje pro pokročilou autentizaci,“ upřesňuje.

Analytická společnost proto odhaduje, že hodnota českého trhu bezpečnostních řešení v letošním roce meziročně vzroste o 9,2 %. Analytici navíc nepředpokládají výraznější ochlazení odbytu ani v následujících čtyřech letech.

Nejvíce se daří službám

Analytici vloni zaznamenali růst obratu ve všech segmentech tuzemského trhu bezpečnostních řešení. K výraznějšímu meziročnímu navýšení tržeb na zhruba 10% úrovni došlo v případě služeb a zařízení.

Odbyt bezpečnostního softwaru se k růstovému trendu připojil skromnější hodnotou 2,3 %. Dobrou zprávou je, že podíl služeb na českém trhu neustále narůstá. Před šesti lety se dle IDC pohyboval mírně nad hranicí 50 %, vloni již překročil dvě třetiny.

Do pěti let segment bezpečnostních služeb podle analytiků překročí na kombinovaném trhu tříčtvrtinový podíl. Jejich poskytování se rovněž věnuje nadpoloviční většina největších hráčů tuzemské kybernetické bezpečnosti.

Tabulka – Český trh bezpečnostních řešení dle segmentů v letech 2018-2021 (miliony dolarů)

Segment

2018

2019

2020

2021

CAGR

Zařízení

33,72

37,08

36,93

37,7

3,79 %

Software

88,35

90,35

92,74

94,05

2,11 %

Služby

228,52

251,22

283,89

324,62

12,41 %

Celkem

350,59

378,64

413,37

504,68

12,91 %

Zdroj: IDC

Zájem je i o zabezpečení cloudu

IDC uvádí, že trh bezpečnostních služeb tvoří dva tradiční pilíře, jimiž jsou integrační služby a podpora. Společně vloni vygenerovaly přes 140 milionů dolarů, téměř 38 % z celkového obratu bezpečnostních řešení v České republice.

Pokračující digitální transformace mimo jiné zvyšuje poptávku v relativně novém segmentu zabezpečení veřejných cloudových služeb. Meziročně v něm tuzemský obrat vloni vzrostl bezmála o pětinu. Díky nedostatku kvalifikovaných odborníků se také stále rozvíjí segment řízených bezpečnostních služeb.

Český trh bezpečnostního softwaru si v roce 2018 dle IDC připsal 14,8% navýšení obratu. Vloni ale na předchozí výkony nenavázal a výrazně zpomalil. Do jisté míry se na ochlazení trhu podílí také rozvoj cloudového modelu, jenž část výdajů na softwarové bezpečnostní nástroje odklání do segmentu služeb.

Analytici podotýkají, že podobně jako v případě bezpečnostních zařízení i výdaje na bezpečnostní software podléhají nákupním či investičním cyklům. Ty mají v praxi nejčastěji podobu nákupů víceletých licencí.

Na dohled stagnace se v softwarovém segmentu dle analýzy pohybovala například řešení pro zabezpečení koncových bodů, do nějž patří i stále populárnější kategorie EDR (Endpoint Detection and Response).

Dvouciferný růst tržeb si naopak připsal subsegment nástrojů označovaných zkratkou SAIRO (Security Analytics, Intelligence, Response, Orchestration). IDC uvádí, že vloni šlo o nejrychleji rostoucí produktovou skupinu v rámci českého trhu bezpečnostního softwaru.

Trh těží i ze stabilní poptávky po UTM

Společnost dále informuje, že český trh bezpečnostních zařízení již několik let těží z neutuchající poptávky po strojích kategorie UTM (Unified Threat Management). V poslední době výrazně vzrostla jejich dostupnost i pro středně velké podniky.

Zvýšení zájmu analytici vloni zaznamenali také u zařízení typu IDP (Intrusion Detection and Prevention). Obě uvedené kategorie vloni překonaly desetiprocentní hranici meziročního růstu tržeb.

Organizace upřednostňují nasazení univerzálních zařízení UTM, jejichž správa je příliš nezatěžuje,“ říká analytik společnosti IDC Petr Švagrovský.

Při tomto přístupu ale probíhá inspekce datových toků z více perspektiv a úměrně tomu rostou i nároky na výpočetní výkon. Některé organizace proto upřednostňují funkčně specializované produkty,“ dodává.

Kombinovaný trh bezpečnostních řešení v tuzemsku podle analytické společnosti obsluhuje několik desítek hráčů. Žádný z nich nemá vysloveně dominantní postavení a mnoho z nich působí hned v několika segmentech.

Channelworld_ozveny

Lídry kombinovaného trhu bezpečnostních řešení v ČR jsou firmy Eset, IBM a DXC. Hranici deseti milionů dolarů v tržbách za prodej bezpečnostních řešení vloni překonaly ještě společnosti Avast, Cisco, ICZ, Alef Nula a AutoCont. Většinu obratu největší hráči dle IDC realizovali v segmentu služeb.

Zdroj: IDC

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Jiří Havlíček jmenován generálním ředitelem Daktely
Jiří Havlíček jmenován generálním ředitelem Daktely
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci