Hlavní navigace

IDC: Podniky letos vydají na digitální transformaci 1,2 bilionu dolarů

30. 4. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Olivier Le Moal - Fotolia.com
IDC očekává, že všechny sektory porostou dvouciferným tempem. Největšími investory do digitální transformace budou firmy z oblasti diskrétní a procesní výroby, zájem bude hlavně o autonomní operace.

Hlad po digitální ekonomice se stupňuje. Společnost IDC odhaduje, že globální podnikové výdaje na technologie a služby umožňující digitální transformaci (DX) v letošním roce stoupnou o 17,9 % na 1,18 bilionu dolarů.

Celosvětové investice do DX dosáhnout v následujících čtyřech letech hodnoty více než 6 bilionů dolarů,“ naznačuje Eileen Smithová z IDC. „Očekáváme 15 až 20% růst ve všech sektorech, přičemž nejrychleji poroste oblast finančních služeb.“

Analytická společnost uvádí, že finanční sektor poroste mezi lety 2017 až 2022 v průměru o 20,4 % ročně. V roce 2019 budou do digitální transformace nejvíce investovat firmy z oblasti diskrétní výroby (221,6 miliardy dolarů) a procesní výroby (124,5 miliardy).

Hlavní priorita? Chytrá výroba

Obě odvětví se podle IDC budou soustředit na hlavně inteligentní výrobu. Významné výdaje ovšem poputují i na autonomní operace, výrobní operace a kvalitu. Třetím největším odvětvím bude podle analytické společnosti retail, následovaný dopravou a službami.

Každé z těchto odvětví bude rozvíjet své vlastní strategické priority od vícekanálového prodeje v retailu přes digitální optimalizaci dodavatelského řetězce v dopravě až po transformaci pracovního prostoru ve službách.

IDC v tomto kontextu dodává, že odvětví služeb dosáhne průměrného ročního růstu o 21,4 % a z hlediska celkových výdajů na DX v roce 2020 předstihne dopravu.

Autonomní operace v čele

Analytická společnost uvádí, že z hlediska konkrétního využití digitální transformace poputuje nejvíce investic do autonomních operací (52 miliard dolarů), robotické výroby (45 miliard) a řízení nákladní opravy (41 miliard).

Co se týče průměrného ročního růstu, největší posun IDC očekává od virtualizovaných laboratoří (o 108,6 % ročně), digitální vizualizace (o 53,5 % ročně) a rozšířené reality v designu (o 43,9 % ročně).

IDC se domnívá, že z technologického úhlu pohledu budou výdaje na hardware a služby představovat více než tři čtvrtiny všech investic do digitální transformace. Ve výdajích na služby povedou IT služby (154 miliard dolarů).

V kategorii hardwaru budou podle analytické společnosti růst výdaje na podnikový hardware, osobní zařízení a infrastrukturu IaaS. Investice do softwaru podporujícího digitální transformaci se pak letos mají vyšplhat na 253 miliard dolarů.

Západní Evropa drží krok s Čínou

Největšími trhy pro výdaje na DX budou Spojené státy a Čína, které se v roce 2019 postarají o více než polovinu celkových investic. Západní Evropa s téměř pětinovým podílem výdajů by měla udržet krok s čínskými investicemi.

O necelou pětinu výdajů se pak postarají ostatní země Asie a Pacifiku včetně Japonska. Zbytek světa se pak na celkových investicích do digitální transformace bude podílet necelými 10 %.

Kruhový graf – Top regiony podle podílu na trhu

Channelworld_ozveny

Top regiony podle podílu na trhu

Zdroj: IDC

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024