Hlavní navigace

IDC: Globální trhy ethernetových switchů a routerů na konci roku zaškobrtly

17. 3. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Silvano Rebai - Fotolia.com
Trh switchů v posledním čtvrtletí 2019 oslabil 2,1 %, trh routerů pak dokonce o 7,7 %; za celý rok však oba skončily v zelených číslech. Poptávka po switchích v regionu CEE za konci roku zásluhou Polska vzrostla o 5,8 %.

Společnost IDC přináší nemilé zprávy z globálních trhů ethernetových switchů a routerů. Trh switchů pro 2. a 3. vrstvu totiž ve čtvrtém kvartálu 2019 oslabil o 2,1 % na 7,6 miliardy dolarů, trh routerů pro podniky a poskytovatele služeb klesl o 7,7 % na 4,2 miliardy.

Analytici ovšem jedním dechem dodávají, že první zmiňovaný trh za celý loňský rok dokázal vyrůst o 2,3 % na 28,8 miliardy dolarů, prodej routerů pak podle IDC víceméně stagnoval při nepatrném růstu o 0,4 % na 15,5 miliardy dolarů.

Velký vzestup switchů na polském trhu

Trhu switchů se podle společnosti dařilo zejména v regionu MEA, kde ve čtvrtém kvartálu vyrostl o 10,1 %, za celý rok pak o 9,8 %. V našem regionu střední a východní Evropy poptávka vzrostla o 5,8 % na konci roku a o 1,7 % za celý rok.

Analytici v tomto kontextu poukazují na Polsko, jež vykázalo dvouciferný růst, konkrétně o 17, 4 % za poslední čtvrtletí a o 11,7 % za celý rok. Naopak západoevropský trh skončil v červených číslech – zaznamenal pokles o 8,5 % ve čtvrtém kvartálu a 2,9 za celý rok.

Významný pokles hlásí Spojené království, kde poptávka klesla o 12 % za poslední čtvrtletí a o 6,8 % za celý rok. Ve čtvrtém kvartálu stagnoval i latinskoamerický trh, za celý rok si pak připsal 2,6% pokles. Tržby v USA na konci roku klesly o 5 %, trh však za celý rok vykázal zdravý 4,5% růst.

Ne tak negativní vyhlídky

Trhy switchů a routerů v závěru loňského roku vlivem několika faktorů mírně zaškobrtly,“ říká Rohit Mehra z IDC. „Nadále se projevují makroekonomické problémy od obchodní války mezi USA a Čínou až po rýsující se brexit.“

Mehra upozorňuje, že epidemie koronaviru COVID-19 výsledky ze čtvrtého kvartálu neovlivnila, dá se však očekávat, že těžkosti na obou trzích ještě prohloubí. Pozitivní podle něj však je, že pro podniky jsou investice do digitálních platforem i nadále prioritou.

IDC uvádí, že růst na trhu přepínačů i nadále pohání zájem o zařízení podporující 100Gb ethernet. Jejich prodej ve sledovaném období stoupl o 24,7 % a tvořil 18,3 % celkového trhu. Poptávka po 25Gb switchích meziročně stoupla o 57,1 %.

Dodávky 10Gb switchů sice vzrostly o 7 %, tržby však klesly o 13 %. Tento segment podle analytiků na konci roku tvořil 27,3 % celého trhu. Nejsilnějším segmentem zůstávají 1Gb switche, jejichž prodej meziročně stoupl o 4,1 %.

Smíšené výsledky na trhu routerů

Globální trh routerů pro podniky a poskytovatele služeb ve čtvrtém kvartálu klesl o 7,7 % – větší segment zařízení pro poskytovatele služeb se podle analytiků propadl o 11,7 %, podnikový segment naopak vyrostl o 6,2 %.

Trh pak za celý rok 2019 vyrostl o takřka zanedbatelných 0,4 %, přičemž první segment klesl o 1,5 %, zatímco druhý posílil o 6,9 %. Jednotlivé trhy přinesly smíšené výsledky; zatímco například region MEA rostl, americký trh v posledním kvartálu oslabil o 11,5 %, za celý rok pak o 3,1 %.

Výrobci jako na houpačce

Jako na houpačce se v posledním čtvrtletí loňského roku dařilo i jednotlivým výrobcům. Vedoucí Cisco oslabilo o 6,4 % na trhu switchů a o 18,5 % na trhu routerů. Za celý rok pak na prvním trhu stagnovalo, na druhém pak vykázalo 3,4% pokles.

Druhé Huawei v prvním případě vyrostlo o 8,9 % za čtvrtý kvartál pak o 7,8 %. Tržby Huawei na trhu routerů na konci roku sice klesly o 4,1 %, ale za celý rok stouply o 4,1 %.

Příjmy z prodeje switchů v posledním čtvrtletí klesly i společnostem Arista Networks (o 11,1 %) a HPE (o 15,9 %). Zatímco první výrobce za celý rok vykázal růst o 9,8 %, tržby HPE se za rok 2019 propadly o bezmála desetinu.

Juniper sice na trhu switchů na konci roku vyrostl o 11,7 %, za celý rok ale zaznamenal 7,2% propad. V červených číslech skončil i na trhu routerů – ve čtvrtém kvartálu oslabil o 4,6 %, za celý rok pak o 11,7 %.

Graf – Kvartální vývoj podílů největších výrobců switchů

Channelworld_ozveny

Graf – Kvartální vývoj podílů největších výrobců switchů

Zdroj: IDC

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace