Hlavní navigace

IDC: Celosvětovému trhu switchů se daří, routerům nikoli

14. 9. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © kubais - Fotolia.com
Poptávka po ethernetových přepínačích ve druhém čtvrtletí vzrostla o více než desetinu, naopak trh routerů skončil mírně v červených číslech. Dobrou zprávou je, že organizace i nadále věnují pozornost investicím do infrastruktury.

Společnost IDC ve své zprávě uvádí, že globální trh ethernetových přepínačů ve druhém kvartálu 2021 vyrostl o 10,8 % na 7,4 miliardy dolarů. Naopak trh routerů pro podniky a MSP meziročně oslabil o 0,5 % na 3,9 miliardy.

Roční růst trhu switchů podle analytiků navazuje na 7,6% růst z prvního čtvrtletí. Za první pololetí se příjmy z ethernetových přepínačů v roce 2020 zvýšily o 9,3 %; ve srovnání s druhým čtvrtletím předpandemického roku 2019 tržby vzrostly o 3,8 %.

Z geografického hlediska vykázal trh přepínačů vesměs povzbudivé výsledky – například tržby v Číně vyrostly o 11,6 %, v Japonsku o 8,3 %. Západoevropský trh si ve sledovaném období polepšil o silných 23,1 %, naopak trh v CEE stagnoval při 0,5% růstu.

Region MEA na druhou stranu zaznamenal zlepšení o 2,6 %, Spojené státy o 6,2 % a Latinská Amerika dokonce o 8,1 %. Naopak kanadský trh ve druhém čtvrtletí 2021 oslabil o 1,0 %.

I školní sítě potřebují upgrade

Globální trh s ethernetovými přepínači vstoupil do nového roku pravou nohou. Došlo totiž ke zlepšení makroekonomických podmínek, a celá řada organizací na celém světě prokázala tváří v tvář pandemické situaci digitální odolnost,“ komentuje Brad Casemore z IDC.

Podniky výrazně investovaly do svých školních sítí, zatímco hyperscale centra a další poskytovatelé cloudových služeb nadále podporují růst zájmu o širokopásmové přepínače pro datová centra,“ upřesňuje.

Celkové dodávky ethernetových přepínačů ve sledovaném období vyrostly o 28,4 %, a to zejména díky sílícímu segmentu zařízení nasazených mimo datacentra – zde tržby vyrostly o 17,7 % a dodávky dokonce o 36,1 %.

Celkem 88,6 % přepínačů dodaných ve sledovaném období bylo nasazených jinde než v datacentrech; tento segment zároveň tvořil 58,5 % všech tržeb. Segment zařízení pro datová centra vyrostl co do tržeb o 2,4 %, ovšem dodávky klesly o 10,6 %.

Vyšší rychlost, větší zájem

Výrazně rostou dodávky i vysokorychlostních switchů, po nichž prahnou zejména hyperškálovatelná centra a poskytovatelé cloudových služeb. Například tržby z 200/400 GbE mezikvartálně vyskočily o 132,5 %.

Zájem o 100 GbE switchích se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o 15,4 %, poptávka po 25/50 GbE zařízeních pak vyrostla o mírných 1,3 %. Smíšené výsledky naopak vykázaly přepínače podporující nižší rychlosti.

Například dodávky 10 GbE zařízení, které tvoří téměř čtvrtinu hodnoty trhu, meziročně stouply o 3,1 %, ale tržby klesly o 8,4 %. Na druhou stranu zájem o 1 GbE switche vyrostl o 33,2 % a tržby stouply o 14,4 %.

Routery v CEE stagnovaly

Globální trh routerů pro podniky a poskytovatele služeb ve druhém kvartálu oslabil o již zmiňovaných 0,5 %. Hlavní segment poskytovatelů služeb přitom klesl o 0,8 %, naopak podnikový segment si polepšil o 0,4 %.

Co se týče jednotlivých regionů, tržby v západní Evropě meziročně vyrostly o 3,3 %, naopak náš region střední a východní Evropy ve sledovaném období stagnoval. Ještě lépe než západní Evropa si vedl region MEA, jenž posílil o 4,3 %.

Asijskopacifický region (bez Japonska) naopak pokračuje v silném růstu – ve druhém čtvrtletí 2021 vykázal 15,7% zlepšení. Podnikový segment v USA oslabil o 5,4 %, ale 7,8% růstu druhé kategorie trh celkově posílil o 4,6 %.

Neotřesitelné Cisco

Z hlediska jednotlivých výrobců si hegemon Cisco polepšil o 4,5 % na trhu switchů a o 2,4 % na trhu routerů. Druhé Huawei v první oblasti meziročně vyrostlo o 3,5 %, naopak na poli routerů vykázalo 8,5% pokles.

Výrazné zlepšení na trhu ethernetových switchů si připsala Arista, která si ve druhém čtvrtletí 2021 polepšila o 31,6 %. Tržby rostly i H3C, a to konkrétně o 10,6 % v oblasti přepínačů a dokonce o 32,6 % v oblasti routerů.

Vynikající čtvrtletí na trhu switchů má za sebou HPE, jehož tržby meziročně vystřelily o 46,4 %. Dařilo se i Juniperu, jenž na prvním trhu vyrostl o 23,3 %; na trhu routerů ovšem zaznamenal meziroční pokles o 3,1 %.

Výsledky na trhu switchů byly po celém světě obecně silné, což naznačuje, že většina regionů se nadále zotavuje z pandemie covidu-19, která krátkodobě přinutila organizace snížit výdaje na síťovou infrastrukturu,“ poznamenává Petr Jirovský z IDC.

Růst ve druhém čtvrtletí roku 2021 ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 naznačuje, že trh má mimořádně silné základy, což je pozitivní znamení do budoucna,“ uzavírá.

Graf – Kvartální vývoj podílů největších výrobců switchů

Channelworld_ozveny

Graf – Kvartální vývoj podílů největších výrobců switchů 2Q21

Zdroj: IDC

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?