Hlavní navigace

IDC: Celosvětové výdaje na ICT se letos vyšplhají na 4,3 bilionu dolarů

20. 2. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: andranik123 @ fotolia.com
Investice do informačních a komunikačních technologií by v roce 2020 měly vyrůst o 3,6 %. O více než polovinu výdajů se přitom postará podnikový a veřejný segment, zájem bude zejména o nové technologie a služby.

Společnost IDC ve své aktuální prognóze uvádí, že globální investice na informační a komunikační technologie (ICT) v letošním roce vyrostou o 3,6 % na 4,3 bilionu dolarů. Výdaje podnikového a veřejného segmentu se přitom vyšplhají na 2,7 bilionu.

Výraznějšímu růstu stále brání zpomalující ekonomika, slabé obchodní investice, rostoucí protekcionismus jednotlivých států a geopolitická pnutí,“ říká Serena Da Roldová z IDC. Mezi konkrétní faktory uvádí například obchodní válku mezi USA a Čínou či americká cla na automobily z EU.

Pozitivní zprávou však je, že investice do ICT dle průzkumů posiluje výrazná orientace na zákaznickou zkušenost a inovativní produkty a služby. Firmy a organizace ve velké investují do cloudu, mobility, IoT, AI, robotiky, DevOps i edge computingu,“ dodává.

Digitální transformace žene vzhůru zájem o služby

Výdaje na IT budou podle analytiků tvořit více než polovinu všech investic do ICT, přičemž největší zájem bude o zařízení (zejména mobily a počítače) a podnikové aplikace. Investice do tří kategorií IT služeb (řízené, projektově orientované a podpůrné služby) by se měly vyšplhat na 750 miliard dolarů.

IDC rovněž podotýká, že nejrychleji rostoucí kategorií by měl být vývoj a nasazování aplikací, jež by v prognózovaném období 2019-2023 měla růst v průměru o 11,1 % ročně.

Třetinu výdajů na ICT pak budou představovat telekomunikační služby. Nejsilnější kategorií budou s investicemi ve výši 859 miliard dolarů mobilní telekomunikační služby. Spolu s fixními službami by měly do roku 2023 posilovat v řádu jednotek procent.

Zhruba polovinu trhu IT služeb budou tvořit podnikové služby včetně outsourcingu podnikových procesů a podnikového poradenství, přičemž analytici odhadují, že podnikové poradenství zaznamená solidní růst v průměru o 8,2 % ročně.

Spotřebitelské výdaje stále v útlumu

Analytici dále odhadují, že spotřebitelské výdaje na ICT porostou v průměru jen o 0,7 % ročně. U spotřebitelů povedou mobilní telekomunikační služby (data a volání) a zařízení (zejména chytré telefony, notebooky a tablety).

O 40 % všech komerčních výdajů na ICT podle IDC postarají čtyři odvětví – bankovnictví, diskrétní výroba, služby a telekomunikace. Soustředit se budou zejména na IT služby; bankovnictví a diskrétní výroba se budou zajímat i o aplikace, zatímco telekomunikace a služby budou více investovat do infrastruktury.

Z jednotlivých odvětví by do konce prognózovaného období měly nejrychleji růst již zmiňované služby (v průměru o 7,2 % ročně) a média (v průměru o 6,6 % ročně).

Více než polovina všech komerční výdajů v roce 2020 poputuje z kapes největších firem s více než 1 000 zaměstnanci; malé (10-99 zaměstnanců) a středně velké podniky (100-499 zaměstnanců) se postarají o zhruba 28 % výdajů.

Channelworld_ozveny

Obě kategorie budou podle analytické společnosti výrazně investovat do IT služeb. Velké firmy se budou orientovat zejména na infrastrukturu, zatímco malé a střední firmy se více zaměří na aplikace.

Zdroj: IDC

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci