Hlavní navigace

IDC: Celosvětové trhy switchů i routerů si ve třetím čtvrtletí polepšily

3. 1. 2022
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © Silvano Rebai - Fotolia.com
Přestože se trh routerů v globálním měřítku zotavil a připsal si takřka 5% růst, poptávka v Evropě dál klesá. Naopak západoevropský trh switchů dál roste dvouciferným tempem.

Společnost IDC uvádí, že globální trh ethernetových switchů ve třetím čtvrtletí 2021 vyrostl o 7,5 % na 8,1 miliardy dolarů. Ve sledovaném období se dařilo i routerům – trh si v meziročním srovnání polepšil o 4,7 % na 3,8 miliardy dolarů.

Růst poptávky po switchích podle analytiků navazuje na pozitivní vývoj z první poloviny roku. V mezikvartálním srovnání jde pak o zlepšení o 9,3 %, ve srovnání se třetím čtvrtletím předcovidového roku 2019 jde pak o 9,6% růst.

Z geografického hlediska vykázal trh přepínačů vesměs dobré výsledky – například tržby v Číně vyrostly o 18,1 %, nicméně v Japonsku propadly o 13,6 %. Pozitivní zprávou byl naopak růst o 22,3 % na jihokorejském trhu.

Západoevropský trh si ve sledovaném období podle analytické společnosti polepšil o silných 16,7 % v čele s Německem, jež vykázalo 18,3% zlepšení. Trh v regionu CEE mírně vzrostl o 3,3 %, region MEA pak zaznamenal pokles o 8,9 %.

Zájem o switche ve Spojených státech ve třetím čtvrtletí 2021 stoupl o 6,2 %, naopak v Kanadě pokračuje útlum – trh oslabil o 0,2 %. Pozitivní vývoj hlásí Latinská Amerika, kde si trh díky 43,6% zlepšení Brazílie připsal růst o 16 %.

Trh je velice odolný, najdou se ale mráčky

Celkové dodávky ethernetových přepínačů ve sledovaném období vyrostly o 9,4 %, a to i díky sílícímu segmentu zařízení nasazených mimo datacentra – zde tržby vyrostly o 6,5 %, dodávky pak o 9,1 %.

Celkem 87,1 % přepínačů dodaných ve sledovaném období bylo nasazených jinde než v datacentrech; tento segment zároveň tvořil 56,7 % všech tržeb. Segment zařízení pro datová centra vyrostl co do tržeb o 8,8 %, dodávky vyrostly o 8,7 %.

Trh ethernetových přepínačů i nadále ukazuje, že je mimořádně odolný. V prvních třech čtvrtletích dokázal zdravým tempem růst, a to zejména díky poptávce ze strany podnikových kampusů a dalších poskytovatelů cloudových služeb,“ říká Brad Casemore z IDC.

Casemore rovněž upozorňuje, že ani tomuto trhu se nevyhýbají problémy. Konkrétně jde o omezení dodavatelského řetězce kvůli pandemii covidu-19 a obecnou nejistotu z budoucího vývoje v některých odvětvích.

Vyšší rychlost, větší zájem

IDC informuje, že významně rostou dodávky vysokorychlostních switchů, o něj mají zájem zejména hyperškálovatelná centra a poskytovatelé cloudových služeb. Například tržby z 200/400 GbE mezikvartálně vyskočily o 70,4 %.

Poptávka po 100 GbE switchích se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 13,8 %, zájem o 25/50 GbE zařízení naopak klesl o mírných 1,1 %. Smíšené výsledky vykázaly přepínače podporující nižší rychlosti.

Například dodávky 10 GbE zařízení, které tvoří necelou čtvrtinu hodnoty trhu, meziročně klesly o 1,5 %, tržby pak o 6,0 %. Na druhou stranu zájem o 1 GbE switche vyrostl o 10,5 % a tržby stouply o 7,6 %.

Routerům se v Evropě příliš nedaří

Globální trh routerů pro podniky a poskytovatele služeb ve třetím čtvrtletí 2021 vyrostl o již zmiňovaných 4,7 %. Hlavní segment poskytovatelů služeb přitom stoupl o 3,6 %, podnikový segment si polepšil dokonce o 8,3 %.

Situace se nicméně lišila region od regionu. Tržby v západní Evropě meziročně klesly o 1,6 %, náš region střední a východní Evropy si ve sledovaném období pohoršil o 4,9 %. Oslabení zaznamenal i region MEA, a to konkrétně o 1,7 %.

Asijskopacifický region (bez Japonska) naopak pokračuje v silném růstu – ve třetím kvartálu 2021 vykázal 15,4% zlepšení. Podnikový segment v USA vystřelil o 27,6 %, ale kvůli slabšímu růstu druhé kategorie o 5,4 % trh celkově posílil zhruba o desetinu.

Výrobci si vesměs mnou ruce

Z hlediska jednotlivých výrobců si hegemon Cisco pohoršil o 1,3 % na trhu switchů, na poli routerů nicméně zaznamenal zhruba desetinový růst. Druhé Huawei v první oblasti meziročně vyrostlo o 11,4 %, jeho dodávky routerů pak stouply o 4,0 %.

Výrazné zlepšení na trhu ethernetových switchů si opět připsala Arista, která si ve třetím čtvrtletí 2021 polepšila o 23,0 %. Tržby rostly i H3C, a to konkrétně o 18,6 % v oblasti přepínačů a dokonce o 31,3 % v oblasti routerů.

Další skvělé čtvrtletí na trhu switchů má za sebou HPE, jehož tržby meziročně stouply o 23,6 %. Dařilo se i Juniperu, jenž na prvním trhu vyrostl o 25,6 %; na trhu routerů ovšem zaznamenal meziroční propad o 11,0 %.

Výsledky na trhu ethernetových switchů byly obecně silné po celém světě, což naznačuje, že většina regionů se nadále zotavuje z pandemie covidu-19, která způsobila snížení výdajů na síťovou infrastrukturu,“ komentuje Petr Jirovský z IDC.

Růst ve třetím čtvrtletí roku 2021 ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 podle něj naznačuje, že trendy pozitivně ovlivňující trh jsou stálého charakteru, což je pozitivní znamení pro budoucí vývoj.

Zdroj: IDC

Graf – Kvartální vývoj podílů největších výrobců switchů

Channelworld_ozveny

Graf – Kvartální vývoj podílů největších výrobců switchů 3Q21

Zdroj: IDC

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?