Hlavní navigace

IBM: Cloud v roce 2020 nabídne efektivnější automatizaci i specifická řešení

6. 1. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: kras99 @ Fotolia.com
V tomto roce se podle ředitele divize hybridních cloudových služeb v IBM můžeme těšit na rozmach edge computingu, automatizovaných nástrojů pro správu cloudu či uvedení cloudových řešení pro specifická odvětví.

Jim Comfort, generální ředitel divize hybridních cloudových služeb ve společnosti IBM, zveřejnil pět předpovědí pro oblast cloudu v letošním roce. Odhaduje, že výrazně poroste využití právě hybridních cloudů.

Podniky budou podle Comfort používat hybridní cloud především k rychlému zavádění aplikací, které urychlují digitální transformaci a zároveň vylepšují zákaznickou zkušenost. Zároveň budu věnovat více pozornosti zabezpečení cloudů.

Vyšší bezpečnosti budou chtít docílit prostřednictvím pokročilých šifrovacích a ochranných řešení a nových technologií, jako je například cloud computing. Pro efektivnější provoz cloudových ekosystémů začnou také zavádět automatizační nástroje.

Comfort uvádí pět nejvýraznějších trendů, které budou v oblasti cloudu dominovat:

1) Edge computing se prosadí i díky 5G

Edge computing je dle Comforta novou kapitolou cloudu. Maloobchodníci budou moci využívat rychlejší aktualizaci nákupních trendů, továrny zase budou schopné provádět prediktivní údržbu porouchaných zařízení.

Důležitým prvkem bude i 5G; podniky v nejbližší době začnou začleňovat edge v rámci svých hybridních cloudových strategií, čemuž napomohou právě sítě nové generace. I díky tomu budou ekosystémy na bázi hybridního cloudu výkonnější.

2) Další fázi hybridního multicloudu bude dominovat automatizace

Comfort uvádí, že společnosti ve velkém měřítku zavádějí hybridní multicloudové strategie a využívají flexibilitu k přesunu kritických obchodních aplikací do různých prostředí – veřejného, lokálního nebo soukromého cloudu – dle potřeby.

Vzhledem ke složitosti systémů budou však podniky hledat cesty, jak cloudová prostředí spravovat co nejefektivněji. K tomu by jim měly pomoci i nové automatizované nástroje fungující na principu umělé inteligence.

3) Součástí hybridních cloudových strategií se stanou ezpečnostní „velitelská centra“

Zhruba 60% klíčových pracovníků pro IT označilo v průzkumu IBM bezpečnost jako nejdůležitější atribut při výběru poskytovatele cloudu. V tomto roce se proto objeví další nástroje, které pomohou rychleji reagovat na incidenty.

Dalším ukazatelem toho, že se v roce 2020 dočkáme propojenějšího bezpečnostního ekosystému, je podle Comforta i nástup DevSecOps, kde je bezpečnost integrovaná již do samotného vývojového procesu.

4) Můžeme očekávat i další specifické cloudy

Comfort naznačuje, že v letošním roce se objeví další cloudová řešení šitá na míru vybraným odvětvím. Již v roce 2019 byl představený cloud pro finanční služby, na němž bude Bank of America hostovat klíčové aplikace a pracovní vytížení.

Globální výzkum IBM ukázal, že jen 40 % organizací zvládá spravovat multicloudová prostředí. I proto 61 % dotázaných uvedlo, že od specifických cloudových služeb by uvítali zjednodušenou správu a provoz.

5) Nástroje open source podpoří rozmach Kubernetesu

V roce 2020 se vývojáři podle Comforta zaměří na nástroje, které podporují rychlé nasazení aplikací; pomohou tak podnikům udržovat tempo digitální transformace. To znamená například přijetí filozofie DevOps.

Channelworld_ozveny

Comfort předpovídá, že s tím, jak více a více organizací začne využívat Kubernetes a OpenShift, poroste i tempo přijímání technologií jako Red Hat Operators, které se stanou nedílnou součástí ekosystému Kubernetes.

Zdroj: IBM

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jiří Havlíček jmenován generálním ředitelem Daktely
Jiří Havlíček jmenován generálním ředitelem Daktely
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků