Hlavní navigace

Grafton: Rok 2019 přinese zpomalení trhu práce, porostou investice do automatizace

4. 1. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © pressmaster - Fotolia.com
Průzkum personální agentury Grafton Recruitment naznačil, že firmy řeší přetrvávající napjatou situaci na českém trhu práce investicemi do automatizace či náborem zaměstnanců i ze zemí mimo EU. Pozitivním efektem nízké nezaměstnanosti je zrychlení náborového procesu.

Průzkum agentury Grafton Recruitment mezi personalisty z jednotlivých regionů ČR odhalil, že rok 2019 přinese zpomalení tvorby nových pracovních míst. Růst mezd a nedostatek lidé podle Graftonu přetrvá zejména v IT a ve výrobě.

Rostou investice do automatizace

Odborníci z Graftonu uvádí, že vítězi pracovního trhu v minulém roce se stali zaměstnanci. Rekordně nízká nezaměstnanost nahrávala všem lidem, včetně těch patřících do dříve opomíjených skupin jako jsou pracovníci nad 50 let či hendikepovaní.

Zaměstnavatelé měli podle Graftonu v roce 2018 poměrně těžkou pozici, obzvlášť pokud chtěli růst a expandovat. Složitou situaci na českém trhu práce pak firmy často řešily náborem cizinců či investicemi do optimalizace procesů a automatizace.

Automatizace a zvyšování produktivity práce je aktuálně výrazným trendem nejen v průmyslových odvětvích, ale například i v oboru sdílených podnikových služeb, a to v podobě robotizace vybraných podnikových procesů,“ uvádí Martin Ježek, obchodní ředitel Grafton Recruitment.

Fenomén robotizace podle Ježka představuje výzvu pro personální oddělení dotčených firem. Ty totiž často potřebují obsazovat nové pozice, které s rozvojem těchto technologií vznikly a dříve vůbec neexistovaly.

Grafton dále uvádí, že cizince firmy často nabírají přímo do kmenového stavu. Jde přitom nejen o pracovníky z členských států Evropské unie, ale i ze zemí mimo EU, např. z Ukrajiny, Srbska či Filipín.

Agentura odhaduje, že zájem o pracovníky z nečlenských zemí EU se i přes administrativní náročnost v příštím roce ještě zvýší, a to hlavně proto, že čeští zaměstnavatelé narazili na pomyslné dno trhu práce.

Náborový proces se zrychlí, ale růst ekonomiky zpomalí

Agentura naznačuje, že často až kritický nedostatek pracovníků přinesl pozitivní změnu v tom, že došlo ke zrychlení náborového procesu. Firmy si totiž podle Graftonu uvědomily, že nemohou organizovat zdlouhavá výběrová řízení, jinak zájemce uloví jiný zaměstnavatel.

Náborový proces se tak u běžných pozic zkrátil až o 20 % na 1-2 týdny. Specializované pozice jako například vývojářská pozice se však obsazují i 4-6 měsíců. Vysoce specializované pozice se pak mohou obsazovat i přes 6 měsíců,“ komentuje Martin Ježek.

Rok 2019 přinese dle odborníků z Grafton Recruitment zpomalování růstu a v některých regionech i možnou stagnaci. I když se očekává, že mzdy i nadále porostou tempem 5-8 % ročně a nedostatek pracovníků přetrvá, některé firmy již hovoří o možném snižování výroby a s tím souvisejícím propouštěním.

Náznaky ochlazení jsou patrné zejména v automobilovém průmyslu. Pokles počtu volných pracovních pozic očekává například Liberecko a Ostravsko, snížení tempa náboru se chystá i na Zlínsku.

Olomoucko naopak očekává růst pracovních příležitostí a potenciál na zvýšení zaměstnanosti je i v zemědělských regionech jižní Moravy, zejména na Znojemsku a Hodonínsku, kde ovšem chybí vhodní investoři,“ vypočítává Ježek.

Chybí vývojáři a SAP konzultanti

A které profese budou podle Graftonu na pracovním trhu nadále nejvíce chybět? Přetrvá velká poptávka po kvalifikovaných dělnických pozicích, nedostatkoví mají být i elektrikáři, skladníci a řidiči vysokozdvižných vozíků.

Channelworld_ozveny

Agentura dále odhaduje, že firmy budou také ve velké míře poptávat pracovníky z oblastí vývoje elektroniky a programování průmyslové automatizace. V informačních technologiích budou zase nejvíce chybět vývojáři a SAP konzultanti.

Zdroj: Grafton Recruitment

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Eset: Zdrojem adwaru na macOS byly v únoru falešné aplikace pro stažení torrentů
Eset: Zdrojem adwaru na macOS byly v únoru falešné aplikace pro stažení torrentů
Agon by AOC vás dovede k novým herním výšinám
Agon by AOC vás dovede k novým herním výšinám
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
AT Computers opět získalo titul distributora roku společnosti Honeywell
AT Computers opět získalo titul distributora roku společnosti Honeywell
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru