Hlavní navigace

Gartner: Top 10 bezdrátových trendů pro rok 2019 a následující léta

26. 7. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © atanas.dk - Fotolia.com
Stále důležitá Wi-Fi, vylepšené možnosti bezdrátového nabíjení i rozmach bezdrátových senzorů. Takové jsou dle Gartneru jedny z nejdůležitějších technologických trendů pro tento rok a blízkou budoucnost.

Analytici společnosti Gartner sestavili žebříček deseti nejdůležitější trendů bezdrátových technologií a jejich významu pro rozvoj dalších nových a rodících se technologií v oblastech jako je robotika, drony, autonomní vozy či lékařské přístroje.

Vedení byznysu by mělo mít o těchto technologiích a trendech povědomí již dnes,“ říká viceprezident výzkumu Gartner Nick Jones. „Jejich zvládnutí totiž vyžaduje znalosti, jež v podnicích často chybí.“ 

Vedoucí pracovníci odpovědní za podnikovou architekturu či technologickou transformaci by podle něj měli pro svůj podnik otestovat nové technologie v pilotních projektech a ověřit tak jejich potenciál, případně připravit jejich plán nasazení. 

Co nás tedy podle společnosti Gartner čeká v tomto roce a blízké budoucnosti?

1) Wi-Fi

Analytici uvádí, že Wi-Fi zůstane primární vysokorychlostní technologií pro domácnosti a kanceláře přinejmenším do roku 2024. Důležité jsou ale její nové role a využití – například v radarových systémech nebo jako součást dvoufaktorového ověřování.

2) Mobilní sítě 5G

První sítě 5G budou podle Gartneru uváděny do do provozu v průběhu letošního a příštího roku, nicméně plného nasazení se dočkáme během přibližně pěti až osmi let. V některých situacích půjde o technologii doplňující Wi-Fi, neboť je praktičtější a efektivnější pro pokrytí větších lokalit.

5G je stále nevyspělé, v první fázi se navíc operátoři zaměří na prodej vysokorychlostního internetu. Nicméně 5G standard se rozvíjí a jeho budoucí revize zlepší možnosti 5G v oblastech, jako je internet věcí nebo rychlá odezva,“ dodává Jones.

3) Bezdrátové technologie V2X pro vozidla

Bezdrátové systémy V2X umožní klasickým i autonomním vozidlům komunikovat mezi sebou i s okolné dopravní infrastrukturou. Vedle výměny informací o stavu vozidla může V2X nabídnout i řadu dalších služeb v oblasti bezpečnosti, navigace a infotainmentu.

4) Bezdrátové napájení na delší vzdálenost

Gartner uvádí, že první generace systémů bezdrátového napájení nepřinesla revoluční uživatelský zážitek, v nějž řada výrobců doufala. Nové technologie však mohou umožnit nabíjení až na vzdálenost jednoho metru či přes silnější překážku.

Bezdrátové nabíjení s delším dosahem by nakonec mohlo eliminovat napájecí kabely u zařízení, jako jsou laptopy, monitory, a dokonce i kuchyňské přístroje. Bude tak možné změnit způsob návrhu pracovišť i obytných prostorů,“ vysvětluje Jones.

5) Sítě LPWA

Sítě LPWA zajištují méně náročné datové přenosy (nízká šířka pásma) pro IoT zařízení s cílem snížit jejich spotřebu a prodloužit výrazně životnost baterie. Obvykle pokrývají rozsáhlé oblasti – města nebo dokonce celé země.

Mezi v současné době běžně používané technologie patří dle analytiků NB-IoT, LTE-M, LoRa a Sigfox. Příslušné moduly jsou cenově dostupné a lze s jejich pomocí vyrábět relativně malá, levná, baterií napájená zařízení, jako jsou senzory či sledovací moduly.

6) Bezdrátové smysly

Bezdrátové senzory podle Gartneru nachází uplatnění například u interiérových radarů pro drony a roboty. Virtuální asistenti mohou radar využít například pro zlepšení identifikace v situaci, kdy s nimi hovoří více osob v jedné místnosti. 

Systémy obsahující bezdrátové smysly budou integrovány do nejrůznějších zařízení – od lékařských diagnostických přístrojů až po rozpoznávání předmětů a interakci v chytré domácnosti,“ naznačuje Jones.

7) Rozšířené bezdrátové sledování polohy

Společnost zdůrazňuje, že klíčovým trendem ve světě bezdrátových technologií je schopnost komunikačních systémů určit polohu zařízení, která jsou k nim připojena. Sledování polohy s přesností na jeden metr by mělo být v budoucnu součástí i standardu 5G.

Lokační data patří mezi nejdůležitější – lze je využít v řadě oblastí jako je marketing, dodavatelské řetězce nebo internet věcí. Zcela zásadní je přesné určení polohy u robotů a dronů pohybujících se v interiérech,“ říká Jones.

8) Milimetrové vlny

Milimetrové bezdrátové technologie na frekvencích 30–300 GHz s vlnami o délce 1 až 10 milimetrů lze dle Gartneru využít u bezdrátových systémů, jako je Wi-Fi či 5G pro vysokorychlostní přenos na krátkou vzdálenost (například přehrávání 4K a 8K videa).

9) Sítě se zpětným rozptylem

Jde o technologii, která umožňuje odesílání dat s velmi malou spotřebou energie – společnosti uvádí, že díky tomu je ideální zejména pro velmi malá zařízení. Využití najde zejména v místech s vysokou koncentrací bezdrátových signálů, jako jsou bytové či kancelářské komplexy.

10) Softwarově definované rádio

Gartner uvádí, že SDR přesouvá většinu funkcí zpracování signálu ze specializovaných čipů (čipsetů) do softwaru. Je tak možné, aby bezdrátový modul podporoval mnohem větší škálu frekvencí a protokolů.

Channelworld_ozveny

Nejde o novou technologii – je k dispozici již řadu let, ale doposud se neprosadila, protože je v praxi dražší než specializované čipy. Analytici nicméně očekávají, že se SDR stane populárnější s nástupem nových protokolů.

Zdroj: Gartner

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?