Hlavní navigace

Expobank: Nerovnoměrná dostupnost internetu v ČR ztěžuje digitalizaci bankovnictví

24. 4. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: j-mel @ fotolia.com
V České republice existují výrazné regionální rozdíly v dostupnosti internetového připojení – zatímco v Praze surfuje 83 % domácností, v Olomouckém a Libereckém kraji jich není ani 73 %. Podprůměrná vybavenost domácností internetem podle Expobanky ztěžuje rozšiřování digitálních služeb.

Analýza Expobank CZ vycházející z údajů ČSÚ ukázala, že horší přístup k internetu mají Češi žijící v krajích s nejnižším HDP na obyvatele. Zatímco v Praze je připojeno více než 83 % domácností, v Olomouckém a Libereckém kraji jich není ani 73 %.

Expobank dodává, že internetové pokrytí českých domácností nevyznívá pozitivně ani v mezievropském srovnání. Zatímco průměrná vybavenost domácností připojením k internetu v Evropské unii dosahuje 87 %, v ČR je to necelých 78 %.

Rozdílná dostupnost internetového připojení podle Expobanky škodí všeobecnému trendu rozšiřování digitálních služeb u nás, a to včetně bankovnictví. Zatímco v dalších vyspělých zemích trend digitalizace sílí, Česká republika za jejími lídry zaostává.

Před dvanácti lety surfovala jen třetina Čechů

Podle dat ČSÚ bylo v roce 2017 připojeno k internetu 77,9 % domácností, přičemž ještě v roce 2007 mělo připojení k internetu pouze 35 % domácností. Za sledovaných deset let se celkový počet surfujících zdvojnásobil, regionální rozdíly ale přetrvávají.

Existuje korelace mezi mírou domácností připojených k internetu a bohatstvím krajů vyjádřeným podílem HDP na jednoho obyvatele,“ uvádí Kateřina Petko, ředitelka marketingu a komunikace, tisková mluvčí Expobank CZ.

Podle Petko se podíl domácností připojených k internetu v Praze, Středočeském, Jihomoravském a Plzeňském kraji pohybuje okolo 80 %. Nejlépe je na tom hlavní město s 83,2 % připojených domácností.

Na druhou stranu tři ze čtyř nejchudších krajů, tedy Ústecký, Liberecký a Olomoucký, jsou na tom – co se týče dostupnosti internetového připojení – podle Expobanky nejhůře. Dostupnost internetu se v těchto krajích pohybuje pod úrovní 73 %.

Výjimkou je kraj Karlovarský. Přestože vykazuje nejnižší podíl HDP, pokrytí tamních domácností internetem je páté nejlepší u nás, a to těsně pod hranicí 80 %,“ podotýká Petko.

Nedostupnost internetu brání rozvoji digitalizace

Expobank v tomto kontextu uvádí, že ve vyspělých zemích probíhá silná vlna digitalizace, která zasahuje i do oblasti bankovnictví. Tento fenomén se snaží následovat také Česká republika, která má nejlepší dostupnost internetu v rámci zemí Varšavské skupiny.

Rezervy spojené s nerovnoměrným přístupem k internetu jsou ale stále překážkou. „Výraznějšímu rozvoji digitálního bankovnictví u nás brání několik faktorů. Rozdílná dostupnost internetu v domácnostech napříč kraji je jedním z nich,“ uvádí Petko.

Vývoji nepomáhají ani vysoké ceny mobilních dat. Aby bylo možné digitální platformy využívat plnohodnotně, je podle Expobanky naprosto nezbytné, aby v zemi bylo dostupné internetové připojení bez zásadnějších rozdílů.

Channelworld_ozveny

Bankovní služby se budou stále více digitálně transformovat, aby mohly lépe reagovat na měnící se požadavky klientů. Ať už jde o správu financí z jednoho místa, přehled o investicích, anebo spoření,“ uzavírá Kateřina Petko.

Zdroj: Expobank CZ

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Jiří Havlíček jmenován generálním ředitelem Daktely
Jiří Havlíček jmenován generálním ředitelem Daktely
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků