Hlavní navigace

Eset: Klesá počet lidí, kteří chrání svá elektronická zařízení

20. 5. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: denis_vermenko @fotolia.com
Čeští uživatelé podle Esetu upouštějí od veřejných Wi-Fi. Poprvé za několik let také klesl počet lidí, kteří ve svém mobilu či tabletu využívají bezpečnostní software.

Průzkum společností Eset naznačil, že poprvé od roku 2016 klesl počet lidí, kteří chrání své mobilní telefony bezpečnostním softwarem. Zároveň stabilně klesá počet Čechů, kteří se k internetu připojují ze stolních počítačů.

Naopak se stabilizuje počet uživatelů, kteří se připojují přes telefon a notebook,“ říká Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti Eset. Letos také mírně stoupl počet uživatelů tabletů na 36 %.

Může to být dáno i současnou situací, kdy se lidé doma připojují i z tabletu, který běžně využívají méně. Zda to tak je či nikoliv prozradí budoucí průzkum,“ vysvětluje Dvořák.

Notebook pro připojení k internetu aktuálně používá 68 %, stolní počítač 53 % a mobilní telefon 82 % Čechů. Většina uživatelů pro připojení používá vícero různých zařízení.

Poprvé klesl počet zabezpečených zařízení

Ruku v ruce s využíváním internetu by podle expertů Esetu mělo jít i zabezpečení zařízení před kybernetickými hrozbami. Letos ovšem poprvé klesl počet lidí, kteří nějakou formu softwarové ochrany využívají.

Doposud jsme mohli sledovat narůstající počet zabezpečených zařízení. Rok 2020 představuje přelom. V případě notebooků se vracíme dokonce pod míru zabezpečení z roku 2016. Zatím se jedná o jednotky procent, ale může se jednat o nástup nebezpečného trendu,“ varuje Dvořák.

Podle dat si notebook vloni chránilo 92 % uživatelů, letos tento počet klesal na 90 %. V případě stolních počítačů se snížil na 91 %. Tradičně nejméně pečlivě chráníme telefony a tablety.

V případě tabletů je antivirem chráněná dlouhodobě jen polovina z nich. K mírnému meziročnímu poklesu využití bezpečnostního programu došlo i u chytrých telefonů z 59 % na 57 %.

Ačkoli je to mírný pokles, není to dobrá zpráva. Telefony často obsahují stejně citlivá data jako PC. Nejde jen o kontakty nebo fotografie, ale i o aplikace. Přitom paradoxně řada bezpečnostních aplikací pro telefony je bezplatná,“ doplňuje Dvořák.

Češi omezili používání veřejných Wi-Fi

Eset dále uvádí, že výrazně se změnil způsob, jak se lidé z mobilních telefonů k internetu připojují. Bezpečností experti dlouhodobě varují před častým využíváním veřejných Wi-Fi, o jejichž bezpečnostních standardech nemá uživatel informace.

Letos podle společnosti klesl počet využívání těchto sítí pod 40 %, loni se k nim přitom připojovala polovina uživatelů, především z generace 15-24 let. Třetina uživatelů pak deklaruje, že se k těmto sítím nepřipojuje nikdy.

Vnímání těchto Wi-Fi sítí se zjevně mění. V roce 2016 je využívalo 92 % lidí. Vlastní mobilní data využívají pro připojení dvě třetiny uživatelů. Připojení tak zvaně přes data je nejbezpečnější varianta, jak mimo domov provádět citlivé operace,“ říká Dvořák.

Ani zálohy nejsou v bezpečí

Bezpečnost je podle Esetu zásadní i u externích médií, které používáme pro zálohování dat. Jejich obsah ale chrání jen třetina uživatelů. Od loňska přibyla jen 3 % uživatelů, kteří ochranu zálohovaných dat řeší.

Nejčastěji podle bezpečnostních expertů dbají na fyzickou bezpečnost (tedy místo uložení paměťového média), softwarové či hardwarové šifrování. Dvě třetiny uživatelů uvádějí, že nešifrují, protože neví jak, nebo je to příliš složité.

„Tato starost částečně odpadá u cloudových úložišť, kde v optimálním případě zajišťuje šifrování poskytovatel služby. Tato úložiště využívá 42 % uživatelů a jejich počet dlouhodobě roste,“ komentuje Dvořák.

Channelworld_ozveny

Největší popularitě se podle něj těší flash disky a externí paměti. Naopak se upouští od záloh na CD a DVD disky; ty využívá sotva pětina uživatelů. Podle Dvořáka to souvisí s tím, že řada PC a notebooků již nemá mechaniku pro čtení CD/DVD.

Zdroj: Eset

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Jiří Havlíček jmenován generálním ředitelem Daktely
Jiří Havlíček jmenován generálním ředitelem Daktely
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků