Hlavní navigace

Ericsson: Rok 2020 zdůraznil kritickou roli digitální infrastruktury v každodenním životě

26. 10. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © atanas.dk - Fotolia.com
Technologie budoucnosti podle Ericssonu propojí všechny lidi, stroje, věci a místa. Budoucnost dle expertů přinese kognitivní sítě i stroje schopné samostatného učení na základě zkušeností

Společnost Ericsson představila předpověď trendů pro oblast telekomunikačních sítí. Technologie budoucnosti dle firmy přinesou plně digitalizovaný, automatizovaný a programovatelný svět, ve kterém budou všichni lidé, stroje, věci a místa navzájem propojení.

Síťový provoz bude v budoucnu generovat nejen lidská komunikace, ale také propojené, inteligentní stroje a roboty s umělou inteligencí (AI). V průběhu času podle Ericssonu klesne provoz generovaný lidmi, zatímco poroste provoz generovaný stroji a systémy počítačového vidění.

Výzkumníci společnosti v tomto kontextu definovali sedm trendů, které zásadním způsobem ovlivní vývoj a podobu sítí v nejbližší budoucnosti. Klíčovou roli přitom bude hrát digitální infrastruktura v čele s digitálními dvojčaty a AI.

1) Automatizovaný svět založený na spolupráci

Ericsson předpovídá, že v budoucnosti se na světě objeví stovky miliard propojených objektů, které budou nepřetržitě generovat velké objemy informativních dat.

Tato data podle odborníků umožní vytvořit digitální dvojčata všech objektů, což nakonec povede k možnosti vytvořit digitální reprezentaci všeho fyzického.

2) Propojené a inteligentní stroje

Inteligence a kognitivní schopnosti strojů se podle odhadů budou rozšiřovat a díky tomu se stanou autonomnější. Poroste jejich porozumění světu kolem a schopnost interagovat s okolím. Kognitivní stroje jsou schopné samostatného učení na základě interakcí a zkušeností.

3) Internet smyslů

Ericsson uvádí, že schopnost poskytovat multisenzorické zážitky přes sítě budoucnosti usnadní přenos zkušeností přes internet. Nakonec to povede ke vzniku internetu smyslů, který kombinuje vizuální, zvukové, haptické a další technologie, aby zprostředkoval lidem smyslové zážitky.

4) Neustálá konektivita bez omezení

Síť budoucnosti bude podle expertů poskytovat neomezující výkon pro uspokojení potřeb lidí, věcí a strojů zlepšením vícerozměrného pokrytí, zvýšením kapacity a rozšířením schopností.

5) Všudypřítomná síťová výpočetní struktura

Síťová výpočetní struktura dle Ericssonu integruje připojení, výpočetní techniku a úložiště, které budou vzájemně reagovat, aby poskytovaly maximální výkon, spolehlivost a nízkou latenci.

Připravované nové výpočetní architektury podle společnosti zahrnují programování orientované na paměť, optické výpočty, nanočipování, neuromorfní výpočty, a dokonce i kvantové výpočty.

6) Důvěryhodná infrastruktura

Vlády a podniky podle expertů zavádějí pokročilé technologie pro bezpečné zajištění kritických procesů. Řešení síťových platforem využívají důvěrné výpočty k ochraně identit a jejich dat, čímž také poskytují záruku uživatelům a regulačním orgánům.

To podle Ericssonu vyžaduje automatické posouzení důvěryhodnosti všech síťových prvků, věcí, strojů a aplikací, jakož i výpočetních a úložných prostředků pomocí vzdálené atestace a umělé inteligence.

7) Kognitivní síť

Společnost uvádí, že vize sítí bez zásahu obsluhy znamená, že nasazení a provoz sítí budou mít na starosti důvěryhodné AI technologie. Samotná síť se bude neustále učit ze svých pozorování prostředí, interakcí s lidmi a předchozích zkušeností.

Channelworld_ozveny

Kognitivní sítě budou podle odborníků ze své podstaty důvěryhodné - tj. spolehlivé, bezpečné, spravedlivé, transparentní, udržitelné a odolné.

Zdroj: Ericsson

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?