Hlavní navigace

Deset hlavních trendů pro IaaS v roce 2017

3. 1. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © bloomua - Fotolia.com
Co lze v roce 2017 očekávat od trhu služeb veřejného cloudu? Nové technologie, nové případové studie, nová datacentra, ale také nové nároky a požadavky. Podívejte se, co soudí o nadcházejícím roce analytici Forresteru, IDC a dalších agentur.

Rok 2016 byl z hlediska segmentu infrastruktury jako služby (IaaS) a veřejného cloudu jako celku ve znamení upevnění pozic „velké trojky“ v podobě Amazon Web Services (AWS), Microsoftu a Googlu, stejně jako ve znamení rostoucí poptávky po jejich službách.

Nyní je před námi rok 2017 a příběh pokračuje. Následující přehled přináší desítku významných trendů, jejichž svědky letos budeme podle názorů analytiků z předních agentur.

1. Obrat trhu bude dále růst

Forrester Research odhaduje, že celkový trh cloudových služeb roste tempem 22 % ročně a za rok 2017 dosáhne obratu 146 miliard dolarů, přičemž v roce 2020 to bude již 236 miliard. Segmenty infrastruktury a platformy jako služby mají růst dokonce o 35 % a jejich obrat za rok 2017 má činit 32 miliard dolarů.

AWS, největší hrát na trhu, by mohl za letošní rok utržit 13 miliard dolarů. Forrester se domnívá, že Azure přinese Microsoftu polovinu nebo třetinu této částky (Microsoft výsledky své cloudové platformy nezveřejňuje a „schovává“ je do širší kategorie) a Google Cloud by mohl utržit až miliardu dolarů.

2. Cloud 2.0

Vzhledem k tomuto masivnímu růstu se hlavní analytik IDC Frank Gens domnívá, že cloud dospívá do nového stádia a je připraven na další vlnu šíření a nových modelů, která začne během letošního roku. Gens očekává, že v roce 2018 bude například 85 % podniků využívat multicloudovou architekturu nebo že v roce 2020 bude 70 % cloudových tržeb generovat prodejní kanál.

3. Strojové učení a umělá inteligence

Tyto dva (nebo jeden, chcete-li) fenomény jsou skloňovány prakticky ve všech výhledech pro rok 2017 a IaaS není výjimkou. Všichni tři hlavní hráči oznámili během loňského roku nová řešení využívající strojové učení, což v letošním roce 2017 usnadní implementaci těchto technologií do dalších služeb a platforem třetích stran.

4. Computing bez serverů

Tento trend, jehož kořeny leží v roce 2015, by měl v roce 2017 zažít vzestup díky rozšiřování internetu věcí. Jeho podstatou je vytváření tzv. „serverless“ aplikací, které mají prakticky nulové požadavky na infrastrukturu. Amazon provozuje příslušnou platformu Lambda už od roku 2015, zatímco Microsoft a IBM se přidaly se svými platformami Azure Functions a OpenWhisk na konci roku 2016.

5. Kontejnery

Kontejnerizace se v roce 2016 stala klasickým „buzzwordem“, tedy něčím, o čem se sice hodně mluvilo, ale zároveň se úplně nevědělo, co s tím. To se má změnit v roce 2017 s nástupem nových platforem a nástrojů pro uvedení tohoto konceptu do praxe.

Poskytovatelé IaaS nezůstali pozadu – Google nabízí Container Engine, Amazon má Elastic Container Service a Microsoft zase Azure Container Service. Podle analytiků zatím využívá kontejnery využívá přibližně 10 % velkých podniků, ale další třetina je již testuje. V roce 2017 se tak může objevit řada nových případových studií.

6. Spojení cloudu a hyperkonvegované infrastruktury

Forrester Research předpovídá, že koncept soukromého cloudu bude v rostoucí míře spojen s hyperkonvergovanou infrastrukturou, kterou si představme jako server, síť a úložiště zabalené v jediné „krabici“. Jak to souvisí s Iaas? Microsoft se letos chystá uvést Azure Stack, konvergovanou infrastrukturu kompatibilní s veřejným cloudem Azure. Jak na to asi zareaguje konkurence...

7. Amazon si začíná všímat hybridního cloudu

Hybridní cloud, tedy propojení soukromého cloudu s veřejným, je již od počátku součástí strategie Microsoftu v rámci jeho platformy Azure. S rostoucí popularitou tohoto konceptu se o něj začíná zajímat i Amazon, který jej ještě donedávna více méně ignoroval.

Na své konference re:Invent 2016 Amazon představil řešení Snowball Edge, které disponuje výpočetní kapacitou a umožňuje tak provést část úkonů na straně zákazníka a potom odeslat zpracovaná data do veřejného cloudu Amazonu. Uvidíme, s čím přijde Google.

8. Cloud bude potřebovat dobrého správce

Forrester Research upozorňuje na to, že správa zdrojů veřejného cloudu je na zákazníkovi. To on se musí postarat o vypínání nevyužívaných virtuálních strojů, efektivní využívání kapacity, hlídání zabezpečení, automatizaci a další záležitosti.

Analytici proto očekávají, že s rostoucím využíváním veřejného cloudu poroste poptávka po službách poskytovatelů, kteří koncového uživatele buď naučí efektivně spravovat jeho cloudové prostředí, případně to budou dělat za něj.

9. Stavba datacenter bude pokračovat

S rostoucím využíváním služeb veřejného cloudu samozřejmě musí růst i počet datacenter. Velcí poskytovatelé pokračují ve výstavbě, aby uspokojili poptávku, specifické požadavky svých zákazníků, ale také závazky vyplývající z legislativy.

Klasickým případem je Evropská unie, jejíž právo vyžaduje uchování dat na jejím území, případě v tzv. bezpečných přístavech. I z tohoto důvodu lze očekávat růst nových datacenter ve specifických regionech. Hezkou mapu stávajících a plánovaných datacenter „velké trojky“ najdete zde.

Channelworld_ozveny

10. Konsolidace?

Zdálo by se, že globální trh IaaS si mezi sebou neporcovaly Amazon, Microsoft a Google a nikdo jiný nemá nárok. Jenže zatímco z pohledu trhu v USA tomu tak skutečně je, například v Číně hrají velkou roli místní poskytovatelé Alibaba nebo Tencent. Rok 2017 napoví, jestli trh čeká další konsolidace a konec menších poskytovatelů, nebo zda bude v určitých regionech i nadále existovat pestřejší konkurence.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line