Hlavní navigace

Dell Technologies, VMware: Jen 13 % českých firem je připraveno na budoucnost práce

18. 7. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © pressmaster - Fotolia.com
Přeměnu pracovišť realizují české firmy hlavně prostřednictvím školicích programů. Od transformace si slibují hlavně úsporu nákladů a zvýšení produktivity zaměstnanců, trápí je nedostatek financí i zastaralá infrastruktura.

Společnosti Dell Technologies a VMware zveřejnily zjištění vyplývající z průzkumu provedeného společností IDC, jenž se zabýval připraveností firem ve vybraných evropských zemích na budoucnost práce.

Výsledky naznačují, že jen 13 % organizací v České republice úspěšně zavedlo ucelený a integrovaný přístup, který společnostem a jejich pracovníkům zpřístupňuje nejnovější inovace a koncepce. Evropský průměr je přitom 29 %.

Dell Technologies a VMware uvádí, že hlavní aktuálně probíhající iniciativou v rámci transformace pracovišť v ČR je realizace školicích programů (51 % respondentů), jejichž cílem je poskytnout zaměstnancům nejnovější potřebné digitální dovednosti.

Celkem 65 % českých organizací s určenou budoucností práce (FDO) za zásadní důvod pro transformaci pracovišť považuje úsporu nákladů, pro více než polovinu (53 %) je nejdůležitější hybnou silou zvýšení produktivity zaměstnanců.

Dvě pětiny českých firem podporují moderní styly práce

Polovina českých firem souhlasí s tím, že přestavba kancelářských prostor tak, aby vyhovovaly chytřejšímu způsobu práce, je aktuálně probíhajícím zásadně důležitým programem transformace pracovišť.

Z průzkumu dále vyplynulo, že i české firmy si uvědomují, že pracovní styly se i nadále vyvíjejí. Přesně 44 % z nich (48 % v Evropě) pak vytvořilo zásady zabezpečení podporující moderní styly práce, jako je flexibilní a vzdálená práce.

Potenciální zaměstnanci si dnes mnohem pečlivěji vybírají, kde budou pracovat, a proto většina firem musí transformovat pracoviště tak, aby přilákala, udržela a podpořila ty nejtalentovanější lidi,“ říká Kristine Dahl Steidelová, viceprezidentka pro výpočetní řešení koncových uživatelů ve společnosti VMware pro oblast EMEA.

Therese Cooneyová, senior viceprezidentka skupiny klientských řešení v Dell Technologies, dodává, že je nutné zaměstnancům zajistit vhodné digitální dovednosti, technologie a bezpečností opatření, což povede k lepší spolupráci, produktivitě i efektivitě.

Problémem je málo peněz i zastaralá infrastruktura

Největší dopad na integraci nových technologií má podle zjištění z průzkumu u českých firem nedostatek rozpočtu (38 %), zastaralá IT infrastruktura (25 %) a také redundantní IT systémy (24 %). Výzvou jsou i povinnosti vyplývající z nařízení GDPR.

Jednou z příčin pomalého zavádění nových technologií v celé Evropě je podle Dell Technologies a VMwaru také současná generační propast. České společnosti tvoří z 38 % pracovníci generace Y, ze 40 % generace X a pouze 3,5 % z generace Z.

Analýza naznačuje, že rozpory mezi generacemi by společnosti mohly překonat tak, že v rámci organizace zjistí hlavní příčiny těchto problémů, ať už se jedná o nedostatečné školení, nebo obavy z neznámého.

Finance až na prvním místě

Dobrou zprávou podle průzkumu je, že nadprůměrných 44 % českých firem (pouze 25 % v Evropě) vyčlenilo pro transformaci rozpočet na úrovni celé společnosti, což naznačuje, že ty firmy, jež se transformací zabývají, jí věnují velkou pozornost.

Horší je to však se zaváděním inteligentních technologií. Průzkum uvádí, že více než polovina západoevropských společností FDO implementovala digitální asistenty (v ČR jen 9 %) a téměř čtvrtina využívá nebo plánuje využívat AI (jen 9 % v ČR).

Za důležité iniciativy podporující flexibilitu a produktivitu zaměstnanců pak české firmy považují cloudové platformy (38 % respondentů), mobilní bezpečnostní software (35 %) a mobilní přístup k nástrojům (24 %).

Společnosti by měly zvážit zavedení programů podporujících rovnováhu mezi prací a osobním životem nejen proto, aby zvýšili spokojenost pracovníků, ale také aby o ně nepřišli,říká Jiří Kysela, generální ředitel společnosti Dell EMC Česká republika.

Channelworld_ozveny

Celých 65 % českých firem očekává, že právě tyto programy budou patřit mezi nejvýznamnější zaměstnanecké benefity, a to zejména mezi nastupující generací, uzavírá.

Zdroj: Dell Technologies, VMware

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?