Hlavní navigace

Context: Evropský trh tiskových zařízení posiluje díky zájmu domácností

4. 6. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © tashatuvango - Fotolia.com
Prodej tiskáren v Evropě během prvních 18 týdnů letošního roku vzrostl o 2,2 %. V ČR ovšem podle Contextu klesl prodej i obrat, a to o 2,4 %, resp. 9,2 %. Analytiky těší zájem spotřebitelů.

Společnost Context uvádí, že evropský trh tiskových zařízení během prvních 18 týdnů roku 2020 posílil o povzbudivých 2,2 %. Vývoji trhu podle analytiků pomohla zejména zvýšená poptávka ze strany spotřebitelů.

Nejnovější data naznačují, že přestože tiskárny nepatří mezi nejnepostradatelnější zařízení pro práci a studium z domova, jejich prodej v březnu a dubnu v důsledku karanténních opatření rostl,“ komentuje situaci Antonio Talia z Contextu.

Například v období od 30. 3. do 5. 4. 2020 v Evropě vystřelil prodej spotřebitelských tiskových zařízení o 72 %; dva týdny předtím rostl o 52 %. Tato kategorie dokonce během prvních 18 týdnů roku tvořila 64 % všech prodejů tiskáren.

Tržby však v prvním čtvrtletí meziročně poklesly o 10,6 %. Propad podle Contextu způsobily klesající průměrné ceny a větší zájem o spotřebitelská zařízení (zejména o cenově dostupná zařízení nižší a střední kategorie).

Prodej tiskových zařízení pro podnikový segment pak ve sledovaném období podle analytické společnosti klesl o razantních 14,4 %.

Úspěšné období pro nejsilnější výrobce...

Context informuje, že čtyři výrobci zkraje roku zaznamenali dvojciferný růst ve spotřebitelském segmentu – Brother (o 33 %), Canon (o 18 %), HP (o 17 %) a Epson (o 11 %). Analytici však dodávají, že ze zájmu spotřebitelů těžila většina značek.

Naopak v podnikovém segmentu dle společnosti dvojciferně posilovali jen Brother (o 17 %), Canon (o 16 %), Xerox (o 14 %) a Epson (o 10 %).

Nejvíce se podle Contextu prodávala inkoustová multifunkční zařízení a SFP; distributoři dle dostupných informací prodali každý týden od začátku roku 2020 více zařízení než ve stejném období loňského roku.

Nedostatek spotřebitelských tiskáren pak dle analytiků přinutil množství kupujících pořídit si základní inkoustová multifunkční zařízení určená primárně pro podniky, což zvýšilo celkovou hodnotu prodejů.

… méně úspěšné pro laserové tiskárny

Celkové prodeje inkoustových tiskáren podle Contextu meziročně vzrostl o 30 %, a to částečně díky modelům s tankovým systémem. O ty projevují zájem zejména zákazníci hledající odolnější a robustnější řešení.

Společnost podotýká, že laserové tiskárny zatím prožívají méně úspěšný rok. Celkové tržby za prvních 18 týdnů se meziročně snížily o 7,2 % (tržby pak dokonce o 17,5 %); za nelichotivým vývojem stojí hlavně klesající podniková poptávka.

Na druhou stranu prodej laserových multifunkční zařízení orientovaných na spotřebitele vzrostl o 29 %, a to zejména díky levnější modelům s cenovkou nepřesahující 150 eur.

Trh v každé ze západoevropských zemích se vyvíjel jinak, což odráží rozdíly v načasování a striktnosti opatření zaváděných vládami v boji proti pandemii koronaviru,“ podotýká Talia s tím, že ve většině zemí i přes rostoucí objemový prodej klesaly tržby.

Talia dodává, že přestože evropské ekonomiky dosud neprojevují žádné známky recese, kvůli dlouhotrvajícím karanténním opatřením by mohly prodejcům a distributorům zůstat nadbytečné skladové zásoby, zejména podnikových laserových tiskáren.

Channelworld_ozveny

Vývoj prodeje tiskových zařízení na vybraných trzích za prvních 18 týdnů roku 2020

Země

Meziroč. vývoj prodeje

Meziroč. vývoj obratu

Belgie

-1,8 %

-4,1 %

Česká republika

-2,4 %

-9,2 %

Dánsko

-2,4 %

-19,6 %

Finsko

-5,4 %

-16,2 %

Francie

0,2 %

-21,6 %

Itálie

5,6 %

-3,3 %

Irsko

-7,3 %

-15,5 %

Německo

-4,4 %

-7,3 %

Nizozemsko

-3,0 % 1,4 %

Norsko

-8,3 % -24,3 %

Polsko

15,2 % 1,6 %

Portugalsko

12,2 % 4,5 %

Rakousko

9,6 % -7,5 %

Rusko

-2,7 % -4,9 %
Slovensko -8,6 % -19,8 %

Spojené království

4,8 %

-6,6 %

Španělsko

14,5 %

4,1 %

Švédsko

0,1 %

7,7 %

Švýcarsko

-3,7 %

-0,5 %

Zdroj: Context

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Náplně do tiskáren: alternativy hroutí výnosný byznys
Náplně do tiskáren: alternativy hroutí výnosný byznys
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Výkonné monitory Philips pro práci a videokonference
Výkonné monitory Philips pro práci a videokonference
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
MMD si nachystalo nové monitory pro náročné spotřebitele, profesionály i hráče
MMD si nachystalo nové monitory pro náročné spotřebitele, profesionály i hráče
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace