Hlavní navigace

Cisco: Tři čtvrtiny firem chtějí do dvou let výrazně modernizovat své sítě

12. 11. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: wladimir1804 @fotolia.com
Podle Pavla Křižanovského z české pobočky Ciska se budoucnost sítí v následujících pěti letech bude točit kolem umělé inteligence, internetu věcí a inovací v bezdrátových technologiích.

Aktuální studie společnosti Cisco o stavu vývoje podnikových sítí s názvem Cisco 2020 Global Networking Trends Report odhalila, že 78 % IT lídrů a síťových stratégů chce do dvou let vybudovat síť schopnou reagovat na požadavky byznysu.

Budoucnost sítí v příštích pěti letech budou utvářet zejména tři trendy – umělá inteligence, internet věcí a inovace v bezdrátových technologiích,“ vysvětluje Pavel Křižanovský, technický ředitel Cisco ČR.

Ty podle něj povedou k dominanci intent-based sítí, které jsou schopné přirozeně vyjádřený požadavek byznysu automaticky přetavit v soubor politik a akcí, které zajistí, že tento požadavek bude splněn, a to bez dopadu na ostatní služby sítě.

Hlavní prioritou pro IT lídry a síťové stratégy je dle studie maximalizovat byznysovou hodnotu IT a více se přizpůsobit obchodním potřebám. Zároveň věří, že pro to, aby těchto cílů dosáhli, jsou zásadní investice do umělé inteligence.

Téměř 40 % IT lídrů přitom v průzkumu uvedlo, že zvýšení byznysového přínosu IT je pro ně důležitější než zjednodušení operací, optimalizace produktivity zaměstnanců, anebo minimalizování bezpečnostních událostí.

Nástup intent-based sítí

Celkem 41 % dotázaných má alespoň jednu instanci SDN v alespoň jedné ze svých síťových domén. Na druhou stranu pouze 4 % tvrdí, že jejich sítě jsou již plně řízeny záměrem. 35 % ale věří, že tohoto stavu dosáhnou během příštích dvou let.

Na otázku, kde v současnosti figurují v modelu Cisco Digital Readiness, pouze 28 % uvedlo, že jejich sít již překonala hranici softwarově definovaných sítí a je řízena obchodními potřebami nebo dokonce plně založena na záměru.

AI jako cesta k moderním sítím

Cisco uvádí, že IT lídři a síťoví stratégové jsou připraveni využívat umělou inteligenci. Pouze 18 % IT lídrů totiž vidí nízkou vyspělost systémů umělé inteligence jako překážku v modernizaci sítí, což je nejnižší míra obav mezi jejich odpověďmi.

Využít prediktivní analýzu založenou na AI plánuje v příštích dvou letech 72 % dotázaných, zatímco SD-WAN by mělo během dvou let nasadit dokonce 93 %. Navíc 42 % těch, co již SD-WAN nasazenou mají, chce do dvou let mít síť optimalizovanou pro AI.

Přechod na prediktivní model fungování sítí

IT oddělení se dle Ciska potýkají s přechodem z reaktivního modelu fungování na prediktivní, což snižuje jejich schopnost vycházet vstříc potřebám byznysu. Tři čtvrtiny dotázaných se domnívají, že jejich firma ještě nedospěla ani do prediktivního modelu fungování.

Jednou z překážek bránící dosažení proaktivnějšího provozu je podle analýzy práce v týmových silech; 29 % organizací označilo koordinaci s ostatními IT týmy za svou časově nejnáročnější provozní činnost.

Dalších 27 % respondentů zjistilo, že provozní přístup využívající týmová sila v samostatných síťových doménách jim komplikoval možnosti modernizace sítě.

Znalosti jsou klíčem k modernizaci

Cisco uvádí, že IT lídři a stratégové nemají obavy z nedostatku dovedností. Třetina vedoucích IT pracovníků věří, že jejich týmy jsou velmi dobře připraveny splnit všechny potřeby vyspělých sítí, dalších 40 % věří, že jsou dobře připraveny.

Pouze 7 % si myslí, že nejsou vůbec připraveny. Nedostatečné schopnosti však zůstávají překážkou pro více než čtvrtinu IT týmů. Celkem 27 % respondentů totiž označilo nedostatek potřebných dovedností jako hlavní překážku při přechodu na pokročilé sítě.

Channelworld_ozveny

Společnost uzavírá, že logickou reakcí je fakt, že pro více než pětinu (22 %) IT lídrů je hlavní prioritou doplňování či zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Zdroj: Cisco

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double