Hlavní navigace

Cisco: 93 % manažerů tvrdí, že migrace do cloudu zvýšila efektivitu spolupráce

9. 4. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: kras99 @ Fotolia.com
Ředitelé informační bezpečnosti podle Ciska přestávají bezvýhradně spoléhat na AI a strojové učení jako na samostatná bezpečnostní řešení. Téměř polovina respondentů letos navýšila investice do bezpečnostních technologií.

Průzkum společnosti Cisco zaměřený na zabezpečení firem odhalil, že ředitele informační bezpečnosti (CISO) kladou větší důraz na sjednocení dodavatelů, spolupráci mezi týmy a školení zaměstnanců v oblasti informační bezpečnosti.

Z průzkumu také vyplynulo, že 61 % firem provádí každých šest měsíců cvičení, aby otestovaly svou připravenost reakcí na bezpečnostní incident. Stále více CISO je navíc přesvědčeno, že migrace do cloudu zlepší účinnost ochrany.

Slepá důvěra v AI a strojové učení klesá

Mezi další zjištění patří fakt, že respondenti se už nespoléhají na umělou inteligenci a strojové učení jakožto na samostatně fungující bezpečnostní řešení. Podle společnosti Cisco může být důvodem to, že respondenti tyto nástroje vnímají stále jako nepřipravené.

Z průzkumu vyplývá, že spoléhání se na strojové učení kleslo z loňských 77 % na letošních 67 %, spoléhání se na schopnosti umělé inteligence spadlo z 74 % na 66 %. Propad zaznamenalo i spoléhání se na automatizaci, z 83 % uvedených loni na 75 %.

Vyšší investice do bezpečnosti

Cisco uvádí, že hlavní obavou bezpečnostních pracovníků jsou nerozpoznaní uživatelé, data, zařízení a aplikace. Proto CISO podle průzkumu letos více investují do obranných technologií, bezpečnostních školení, analýzy rizik a zmírňování jejich dopadů.

Průzkum odhalil, že 44 % bezpečnostních pracovníků oproti loňsku navýšilo investice do bezpečnostních technologií. Celkem 39 % zavedlo bezpečnostní cvičení pro zaměstnance a stejný podíl respondentů se zaměřil na implementaci technik pro zmírnění rizik.

Migrace do cloudu zvyšuje efektivitu

Firmy podle Ciska již pochopily, že přesun do cloudu přináší mnoho výhod, ať už v oblasti bezpečnosti sítě, zařízení a samotných dat, nebo produktivity zaměstnanců. CISO začali také více spoléhat na zabezpečení dodávané přes cloud.

Celkem 93 % CISO uvedlo, že migrace do cloudu zvýšila efektivitu spolupráce jejich týmů. Stejný podíl respondentů se domnívá, že využívání bezpečnostních řešení dodávaných v cloudu zvýšilo účinnost provozu více než bezpečnostní řešení on-premise.

Naopak vnímání náročnosti ochrany cloudové infrastruktury podle průzkumu kleslo o 3 % – vloni hodnotilo složitost zabezpečení jako „vysokou“ 55 % ředitelů informační bezpečnosti.

Boj proti hackerům pokračuje

Cisco uvádí, že z hlediska bezpečnostních rizik se firmy vloni nejčastěji setkaly s malwarem (49 %), škodlivým spamem (42 %) a phishingem (38 %). Ředitelé informační bezpečnosti se nadále obávají i rizikového chování uživatelů.

Za poslední tři roky toto vnímá jako nejrizikovější přes 56 % respondentů. Ve spojení s nízkou úrovní školení zaměstnanců o kyberhrozbách představuje tato starost podle Ciska mezeru, se kterou může pomoci stále se rozvíjející bezpečnostní průmysl.

Channelworld_ozveny

I přes tuto výzvu zaznamenala společnost Cisco pokles negativního postoje k ochraně sítě – organizace nevzdávají prevenci proti hrozbám a útočníkům, letos je odhodlanost firem bojovat s útočníky o 16 % vyšší než v roce 2018.

Zdroj: Cisco

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double