Hlavní navigace

Check Point: Rok 2020 vedle koronavirové přinesl i pandemii kybernetickou

2. 3. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: James Thew @Fotolia.com
Hackeři zneužívají pandemii covidu-19 k útokům na organizace všech velikostí, mimo jiné i nemocnice. Například v listopadu a prosinci 2020 došlo celosvětově k nárůstu kybernetických útoků na zdravotnická zařízení o 45 %.

Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point Software Technologies, vydal výroční zprávu 2021 Security Report o stavu kybernetické bezpečnosti v roce 2020. Zpráva upozorňuje na hlavní taktiky, které kyberzločinci používali k útokům na organizace po celém světě.

Z reportu vyplynulo, že ve čtvrtém kvartálu 2020 došlo k nárůstu kybernetických (zejména ransomwarových) útoků na nemocnice o 45 %. Celkově patří zdravotnictví mezi nejčastější cíle hackerů a za uplynulých 12 měsíců stoupl počet podobných útoků zhruba o 37 %.

Útočníci se snaží zneužít pandemie a přetížených nemocnic, které si nemohou dovolit výpadky provozu, s čímž roste pravděpodobnost zaplacení výkupného,“ říká Pavel Krejčí, security engineer v kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Budoucnost je podle něj podobně chmurná. „Bohužel očekáváme, že tento trend bude pokračovat i v roce 2021, protože některé předchozí útoky byly úspěšné. To zvyšuje motivaci kyberzločinců, proto je potřeba důrazně bojovat s koronavirovou i kybernetickou pandemií,“ dodává Krejčí.

Home office jako otevřená vrátka do organizací

Check Point dále uvádí, že v roce 2020 došlo v důsledku pandemie k urychlení digitální transformace, ale zabezpečení veřejných cloudů je pro 75 % organizací stále velkým problémem.

Více než 80 % podniků podle společnosti také zjistilo, že jejich stávající bezpečnostní nástroje nefungují nebo mají v cloudu jen omezené funkce, což ukazuje, že problémy se zabezpečením cloudu budou tématem i v roce 2021.

Hackeři podle analytiků často cílili na uživatele pracující mimo kancelář a snažili se ukrást cenná data nebo proniknout do sítě pomocí trojanů Emotet a Qbot, které měly dopad na 24 % organizací po celém světě. Prudce vzrostly také útoky na systémy pro vzdálený přístup, jako jsou RDP a VPN.

Hackeři využívají pandemii ve svůj prospěch

Ve třetím čtvrtletí 2020 téměř polovina všech ransomwarových útoků podle Check Pointu zahrnovala i hrozbu zveřejnění ukradených dat, pokud nedojde k zaplacení výkupného. Nějaká organizace se stane obětí ransomwaru v průměru každých 10 sekund.

Report rovněž odhalil, že 46 % organizací si nejméně jeden zaměstnanec stáhl škodlivou mobilní aplikaci, která ohrozila síť a data. S rostoucí oblibou mobilních telefonů během koronavirových restrikcí rostl i počet útoků mobilních bankovních trojanů a hrozeb zaměřených na krádeže informací.

Organizace po celém světě musely reagovat na koronavirovou pandemii a urychlit své digitální strategie. Odhaduje se, že rok 2020 přinesl posun v oblasti digitální transformace až o sedm let,“ komentuje Daniel Šafář, country manager CZR regionu v Check Pointu.

Jedním dechem nicméně upozorňuje, že svou taktiku měnili i hackeři a kyberzločinci. „Můžeme to nazvat kybernetickou pandemií a organizace musí ‚naočkovat‘ své hyperpropojené sítě, aby zabránily ničivým kybernetickým útokům,“ uzavírá.

Graf – Vývoj kyberútoků na zdravotnická zařízení 

Channelworld_ozveny

Graf – Vývoj útoků na zdravotnická zařízení

Zdroj: Check Point

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages