Hlavní navigace

Check Point: Počet kyberútoků boří rekordy, důvodem jsou i úniky kyber-superzbraní

15. 7. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: James Thew @Fotolia.com
Analytici upozorňují, že meziročně došlo v květnu 2021 k nárůstu kybernetických útoků na americké organizace o 70 %, v regionu EMEA dokonce o 97 %.

Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point Software Technologies, upozorňuje na další nárůst kybernetických útoků. Organizace totiž v souvislosti s pandemickým přesunem do online světa čelí dosud nevídané a sofistikovanosti hrozeb a útoků.

Dlouhodobě varujeme, že organizace všech velikostí jsou bombardovány globálními, multivektorovými kybernetickými hrozbami 5. generace, které mohou způsobit fatální škody a nenávratně poškodit pověst napadené firmy,“ říká Daniel Šafář, country manager CZR regionu v Check Pointu.

Většina společností je podle něj přitom zabezpečena maximálně proti 3. generaci hrozeb, což jsou ovšem hrozby, které jsou známé už z počátku druhého tisíciletí a které se snaží zneužívat zranitelnosti v aplikacích.

Přitom kyberzločin se vyvíjí tak závratným tempem, že zůstat pozadu s ochranou týdny nebo měsíce může mít vážné následky, natož se zabezpečením zastaralým roky. Potom se nemůžeme divit, že stránky novin plní články o obětech kybernetických útoků,“ varuje.

Důležitá je mezinárodní spolupráce

Check Point upozorňuje, že bohužel i menší hackerské skupiny mají dnes přístup k velmi nebezpečným hrozbám, protože dříve nebo později k úniku strategických kyberzbraní dojde. S hrozbami i útoky se čile obchoduje například na darknetu, takže se ještě rozšiřuje počet potenciálních kyberzločinců.

Zakoupit lze data, hrozby i útoky na míru, amatéři tak mohou za pár desítek dolarů způsobit devastující škody. Zastavit pandemii kyberútoků bude podle odborníků vyžadovat spolupráci vlád, kyberbezpečnostních společností a jednotlivých organizací.

V EMEA řádí malwarové útoky na IoT zařízení

V květnu podle Check Pointu vzrostl počet kyberútoků na americké organizace o 18 % ve srovnání se začátkem roku 2021. V regionu EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika) byl nárůst dokonce ještě o 3 procentní body vyšší.

V Americe tak čelila v květnu jedna organizace v průměru 671 útokům týdně oproti 589 útokům ze začátku roku. V regionu EMEA byl v květnu týdenní průměr útoků na jednu organizaci 780, zatímco na začátku letošního roku to bylo „pouze“ 643.

Odborníci poukazují také na to, že srovnání s minulým rokem vyznívá ještě strašidelněji. Meziročně došlo v květnu k nárůstu kybernetických útoků na americké organizace o 70 %, v regionu EMEA dokonce o 97 %.

V Americe vzrostl v květnu nejvíce počet útoků botnetů, o 26 % v porovnání se začátkem letošního roku. Následovaly infostealery (růst o 19 %), bankovní trojany (10 %) a ransomware (9 %). V regionu EMEA raketově vystřelil počet malwarových útoků na IoT zařízení (nárůst o 144 %) a mobilních útoků (o 41 %).

Útoky na zdravotnické organizace slábnou

Zajímavé je podle Check Pointu i srovnání útoků na jednotlivá průmyslová odvětví. V Americe došlo v květnu k největšímu nárůstu útoků na dopravce (o 51 %), softwarové (nárůst o 43 %) a konzultační (25 %) společnosti.

Největší pokles výzkumný tým Check Point Research zaznamenal u výrobců hardwaru (o 69 %) a vzdělávacích/výzkumných společností (pokles o 22 %), v regionu EMEA naopak výrobci hardwaru zaznamenali třetí největší nárůst útoků (o 26 %).

Channelworld_ozveny

Ještě větší skok podle expertů zaznamenali podobně jako v Americe softwaroví výrobci (nárůst útoků o 64 %) a veřejné služby (o 46 %). K poklesu útoků došlu u zdravotnických organizací (o 13 %) a finančních/bankovních společností (o 16 %).

Zdroj: Check Point Research

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru