Hlavní navigace

Check Point: České organizace nejčastěji ohrožuje zlodějský malware FormBook

4. 1. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Kobes - Fotolia.com
Výzkumný tým Check Pointu upozorňuje, že celosvětově nejrozšířenějším malwarem je znovu Trickbot, na sedmou příčku vyskočil Emotet a nejčastějším terčem hackerů byly nadále vzdělávací a výzkumné společnosti.

Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point Software Technologies, zveřejnil Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého zůstal v listopadu nejrozšířenějším malwarem modulární botnet a bankovní trojan Trickbot. Znovuoživený Emotet vyskočil na sedmou pozici.

Výzkumný tým také upozorňuje, že největšímu množství kyberútoků čelily v listopadu opět vzdělávací a výzkumné organizace, následovaly komunikační společnosti a top 3 uzavírá vládní a vojenský sektor. Například ve východní Evropě byly terčem především konzultační společnosti.

Check Point vydal i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika se nadále drží mezi bezpečnějšími zeměmi, v listopadu jí patřila 84. pozice, což je minimální posun oproti říjnové 82. příčce. Slovensko se lehce, o 6 míst, posunulo mezi méně bezpečné země na 56. pozici.

Emotet se vrátil zpátky na scénu

Analytici upozorňují, že přestože byl na začátku roku Emotet odstaven v důsledku rozsáhlé mezinárodní policejní operace, v listopadu se opět objevil na scéně a hned se stal sedmým nejpoužívanějším malwarem.

Žebříček ovládl pošesté Trickbot, který stojí právě i za rychlým vzestupem Emotetu, kterému propůjčuje svou infrastrukturu. Emotet se šíří prostřednictvím phishingových e-mailů s nebezpečnými soubory formátu Word, Excel nebo Zip.

E-maily se snaží nalákat na žhavá témata, jako jsou aktuální události, faktury nebo falešné firemní informace. V poslední době se Emotet začal šířit také prostřednictvím škodlivých balíčků Windows App Installer, které se vydávají za software Adobe.

Je nutné dál vzdělávat zaměstnance

Emotet je jedním z nejúspěšnějších botnetů v historii a je zodpovědný za vzestup cílených ransomwarových útoků v posledních letech,“ říká Tomáš Růžička, SE Team leader v kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

Listopadový návrat botnetu Emotet je podle něj znepokojivý, protože může vést k dalšímu nárůstu ransomwaru. Emotet získal velmi rychle silnou pozici, protože využívá infrastrukturu Trickbotu a šíří se hlavně prostřednictvím phishingových e-mailů se škodlivými přílohami.

Je proto zásadní, aby organizace vzdělávaly své zaměstnance a naučily je rozpoznat kybernetické hrozby. A pokud si chce stáhnout software Adobe, měli byste jako v případě jiných aplikací využívat pouze oficiální cesty,“ upozorňuje Růžička.

V ČR nejvíce řádí FormBook

Check Point analyzoval i malware útočící na podnikové sítě v České republice. Na první místo vyskočil zlodějský malware FormBook, který oproti říjnu zvýšil svou aktivitu o 630 %. FormBook nejčastěji útočil na komunikační společnosti a vládní a vojenský sektor.

Channelworld_ozveny

Celkově měl dopad na více než 10 % českých podnikových sítí. Nebezpečnost zlodějských škodlivých kódů potvrzují i na druhém a třetím místě Agent Tesla a LokiBot. Celkově listopad přinesl vzestup nových hrozeb a z říjnového top 10 zbyly v žebříčku jen tři škodlivé kódy.

Zdroj: Check Point

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků