Hlavní navigace

Check Point: České i světové organizace nejčastěji čelí útokům malwaru Emotet

18. 1. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © vege - Fotolia.com
Zatímco celosvětově jsou nejčastěji používanými škodlivými kódy Emotet, Trickbot a FormBook, v České republice se prosazují i některé malwarové rodiny, které ve světě nemají tak výrazný dopad.

Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point Software Technologies, zveřejnil Celosvětový index dopadu hrozeb. Výzkumný tým varuje před nárůstem útoků trojanu Emotet, který po měsíční odmlce znovu tvrdě udeřil.

Podle odborníků měl dopad na 7 % světových organizací a dokonce na 21 % českých společností. Emotet dle výzkumu využíval v prosinci spamové kampaně, které během svátků cílily na více než 100 000 uživatelů denně.

Vydán byl i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika se lehce posunula mezi méně bezpečné země, o 4 místa na 50. příčku. Slovensku patřila v prosinci 78. pozice. Na prvním místě v Indexu hrozeb pro zajímavost skončil Bhútán.

Zásadní je vzdělávání zaměstnanců

V září a říjnu 2020 byl Emotet na čele Indexu hrozeb a byl spojován s vlnou ransomwarových útoků. V listopadu klesl až na 5. místo, pravděpodobně v důsledku aktualizace a rozšíření o nové škodlivé schopnosti. Spamové kampaně šířící Emotet využívají vložené odkazy, škodlivé dokumenty i heslem chráněné soubory ZIP.

Check Point informuje, že Emotet byl poprvé odhalen v roce 2014 a pravidelně byl aktualizován a vylepšován. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti USA odhaduje, že každý incident zahrnující Emotet stojí organizace při nápravě škod až 1 milion dolarů.

Emotet byl původně vytvořen jako bankovní malware, který nepozorovaně krade z počítačů obětí citlivé informace. Postupně se ale vyvinul a nyní je považován za jednu z nejnebezpečnějších a nejničivějších malwarových variant,“ říká Peter Kovalčík, regional director, security engineering EE v Check Pointu.

Organizace musí brát hrozbu vážně. Kromě nasazení robustních bezpečnostních systémů je potřeba také vzdělávat zaměstnance, aby poznali škodlivé e-maily, které šíří Emotet,“ upozorňuje Kovalčík.

Hrozivá trojice Emotet, Trickbot a FormBook

Společnost uvádí, že Emotet se po listopadovém překvapivém pádu znovu vrátil do čela žebříčku nejčastěji použitých škodlivých kódů k útokům na podnikové sítě s globálním dopadem na 7 % organizací. Následovaly škodlivé kódy Trickbot a FormBook, které ovlivnily shodně 4 % společností.

Škodlivým kódům, nejčastěji použitým k útokům na podniková mobilní zařízení, podle bezpečnostních expertů vládl nadále Android malware Hiddad. Na druhé příčce zůstal xHelper a na třetí místo se posunul modulární backdoor Triada.

Check Point analyzoval také nejčastěji zneužívané zranitelnosti. Kyberzločinci se pro útoky na podnikové sítě snažili zneužívat především zranitelnost MVPower DVR Remote Code Execution s dopadem na 42 % organizací.

Na druhé místo klesla zranitelnost HTTP Headers Remote Code Execution (CVE-2020-13756) se shodným dopadem na 42 % společností a top 3 uzavírá zranitelnost Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure s dopaden na 41 % organizací.

V ČR vedle Emotetu řádí i Qbot a Dridex

Check Point analyzoval i malware útočící na podnikové sítě v České republice. I zde dominoval po listopadovém poklesu Emotet. Zajímavostí podle analytiků je, že na čele českého žebříčku jsou i některé malwarové rodiny, které ve světě nemají tak výrazný dopad.

Channelworld_ozveny

Qbot měl v prosinci dopad na 11,55 % českých organizací, přitom v listopadu to bylo jen 1,54 % %. Dridex je podle společnosti dlouhodobě oblíbeným škodlivým kódem používaným k útokům na české organizace, podobně jako RigEK, který oproti listopadu zaznamenal téměř 3,5násobný růst.

Zdroj: Check Point

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double