Hlavní navigace

Ceny pamětí začnou klesat až v roce 2018, o rok později je čeká propad

18. 4. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © carroteater - Fotolia.com
Trh je nesmírně hladový po pamětech a výrobci nestíhají tuto poptávku uspokojit. Růst cen se má sice zastavit již během současného kvartálu, ale na jejich pokles si ještě budeme muset počkat.

Ceny PC, chytrých telefonů a tabletů pokračují v růstu vlivem vysokých cen komponentů. Na vyšších cenách se projevuje nedostatek displejů a baterií, ale především DRAM a NAND pamětí . Cesta k pomyslnému světlu na konci tunelu přitom může trvat až dva roky.

Analytici společnosti Gartner upozorňují, že cena běžných DRAM pamětí pro PC je v současnosti dvojnásobná oproti polovině roku 2016 – například 4GB modul, který šlo v loni pořídit za 12,5 dolaru, nyní stojí 25 dolarů.

Podobně alarmujícím tempem roste i cena za gigabajt v SSD úložištích využívající technologii NAND flash. Ceny mají podle Gartneru kulminovat během tohoto kvartálu, ale na jejich následný pokles si bude trh muset počkat.

Úleva za rok, propad za dva

Jon Erensen, vedoucí výzkumu Gartneru pro oblast polovodičů, předpovídá, že ceny DRAM a NAND pamětí začnou postupně klesat až v roce 2018. O rok později by pak mělo dojít k jejich propadu a uzavření celého cyklu.

Na prognózy, jak tento vývoj ovlivní ceny PC a mobilních zařízení, je zatím samozřejmě brzy, neboť konečné slovo budou mít výrobci a jejich cenové politiky. Je otázkou, zda zařízení celkově zlevní, nebo zda výrobci využijí situace ke zvýšení marží.

Téměř určitě však mezitím dojde ke zpomalení růstu kapacity operační paměti a úložišť v běžných zařízeních. Notebook s 512GB SSD jako standard? Zapomeňte. Možná příští rok, možná až za dva. Koncový uživatel si bude muset připlatit, nebo čekat.

Jak jsme se sem dostali?

Prognózy jsou sice nejisté, ale příčiny současné situace lze vysledovat celkem snadno – poptávka zkrátka převyšuje nabídku. Výrobci se totiž v posledních letech vrhli na zvyšování kapacity pamětí. Vždyť i prémiové telefony se svou výbavou blíží levnějším notebookům.

Současně s tím roste internet věcí a zařízení obecně generují mnohem více dat než dříve – dat, která je potřeba někam uložit a zpracovat. To zvyšuje poptávku po pamětích pro servery a úložiště v datacentrech. Přidejte k tomu strojové učení, analytické nástroje a další moderní fenomény a vyjde vám hladový trh, který výrobci pamětí nestíhají zasytit.

V souvislosti se samotnými výrobci se ještě hovoří o přechodu na novější technologie, především 3D NAND umožňující vrstvení paměťových buněk do trojrozměrné struktury, což zvyšuje hustotu daného úložiště. To s sebou však přináší dočasné omezení výrobních kapacit, což celkové situaci rozhodně nepřidá.

A jak to bude dál?

Podle Gartneru nás nyní sice čeká období vysokých cen, ale tato situace nepotrvá věčně. Tlak poptávky nakonec přinutí výrobce (kterým současný stav nemusí nutně vadit) ke zvýšení výroby, v roce 2019 má být trh doslova zaplaven novými DRAM a NAND paměťmi a ceny zažijí volný pád.

Nebude to ostatně poprvé. Například v roce 2011 se ceny DRAM pamětí prudce propadly vlivem vysoké nabídky, zpomalení trhu PC a globální makroekonomické situace. Otázkou navíc zůstává, jaký vliv budou mít v příštích letech čínští výrobci.

Channelworld_ozveny

Čína totiž v roce 2014 oznámila, že během příštího desetiletí investuje závratných 150 miliard dolarů do výroby polovodičů. Tyto peníze se dříve nebo později budou muset projevit i na globální úrovni.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?