Hlavní navigace

MasterCard: Češi mají zájem o mobilní a bezkontaktní platby, chystají se novinky

7. 8. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: MasterCard
Podle průzkumu pro MasterCard mají Češi zájem o mobilní platby. Bezkontaktní placení se prý v ČR aklimatizovalo dobře. Jaké novinky MasterCard ve spolupráci s partnery chystá?

Podle karetní společnosti MasterCard by většina obyvatel České republiky ráda využívala mobilní telefon k placení stejně jako klasickou platební kartu. V průzkumu zpracovaného pro MasterCard to prý uvedlo 62 % dotázaných.

Velmi nás těší, jak rychle se Češi adaptují a učí se nové možnosti využívat. V tomto směru jsme jedním z nejrychleji rostoucích trhů v Evropě,“ uvedl Richard Walitza (na úvodní fotografii), ředitel pro rozvoj mobilních plateb a inovací MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko.

MasterCard v současnosti vedle dodatkových karet pro placení vybranými mobilními zařízeními s podporou NFC nabízí na českém trhu také mobilní aplikaci MasterCard Mobile pro Android a iOS a platební nálepky PayPass, jimiž lze opatřit například libovolný mobilní telefon (infografika na konci textu). Všechny tyto platební nástroje čekají inovace.

Platby mobilem díky NFC jsou prý nyní prioritou

Aktuálně je prý největší důraz kladen na rozvoj plateb přímo mobilním zařízením pomocí technologie NFC. Tuto možnost nyní svým klientům zatím nabízí jen GE Money Bank a Komerční banka. Počet podporovaných zařízení se rozrostl na sedm z nabídky výrobců Samsung a Sony.

Nově podporován oproti naší dřívější zprávě je chytrý mobil Samsung Galaxy S Advance. Již delší dobu avizované rozšíření seznamu podporovaných zařízení o modely značky HTC se zatím nekoná. GE Money Bank ovšem chystá jinou novinku.

Intenzivně pracujeme na průlomovém Over The Air (OTA) řešení, které umožní nahrát platební kartu na SIM kartu v telefonu na dálku, jen prostřednictvím mobilní sítě,“ uvedl ve zprávě pro média Ondřej Hájek z GE Money Bank,

Na projektu se podílí také O2 (resp. Telefónica). „Vzdálený management umožnuje vydavateli karty revoluční online doručení a řízení platební karty, zákazníkovi pak přináší pohodlí a jistotu vyšší bezpečnosti při práci s platební kartou,“ uvedl ve zprávě pro média Jiří Vítek z O2.

Platební nálepky nově pro klienty České spořitelny

Platební nálepky MasterCard PayPass, které lze umístit na libovolný mobilní telefon nebo třeba na přívěšek na klíče, nově bude nabízet také Česká spořitelna. Přidá se tak po bok Citibank a GE Money Bank

Bezkontaktní nálepky chápeme jako další vývojový krok směrem k mobilním platbám, které se začínají prosazovat,“ uvedla ve zprávě Marie Hešnaurová, ředitelka odboru Rozvoj platebních karet v České spořitelně.

MasterCard tvrdí, že se bezkontaktní platby v České republice dobře aklimatizovaly. „Za pouhé dva roky fungování bezkontaktního placení v ČR už 53 % Čechů ví, jak tyto platby fungují a 62 % držitelů těchto karet je používá několikrát za měsíc.“ uvedl Richard Walitza.

MasterCard Mobile pro Windows Phone

Aplikace MasterCard Mobile bude přístupná také pro Windows Phone. Tato informace padla již při vstupu služby MasterCard Mobile na český trh. Podle informací, které má ChannelWorld k dispozici, by aplikace pro Windows Phone měla být dostupná počátkem roku 2014.

Zatím se chystá aktualizace existujjící aplikace pro Android a iOS, která by měla do konce roku 2013 nově podporovat dobíjení kreditu předplacených karet mobilních operátorů, což již od svého spuštění v roce 2012 umí konkurenční mobilní platební aplikace a služba Mobito.

Brzy prý také dojde k propojení bezkontaktního placení PayPass a aplikace MasterCard Mobile pod společnou značku MasterPass, kterou již společnost MasterCard představila v některých zemích.

Channelworld_ozveny

Infografika MasterCard - mobilní platby

Zdroj: MasterCard, ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice
TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Editorial: Vychází nový ChannelWorld aneb lidé a AI
Editorial: Vychází nový ChannelWorld aneb lidé a AI