Hlavní navigace

HP chce ovládnout trh sítí, přeměnou na SDN

11. 10. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Dreaming Andy - Fotolia.com
Společnost HP chystá revoluci v networkingu, kterou slovy svých představitelů započala již v roce 2008. Nyní chce začít sklízet ovoce tím, že změní trh na softwarově definované sítě.

Divize HP Networking představila na tiskové konferenci konkrétní koncept ekosystému sofwarově definovaných sítí, jeho dalšího vývoje i role partnerů.

Šéf HP Networking Petr Skořepa uvedl, že nastává „revoluce v networkingu, která ohrožuje staré hráče a dává příležitost novým.“ Softwarově definované sítě umožní prodávat relativně levný hardware a k němu operační systém a aplikace, které vyvíjí nejen HP, ale i další vývojáři, kteří se rozhodnou jít cestou otevřených standardů.

HP se chce stát lídrem trhu sítí. Chystá se uvádět nové verze networkingových OS a aplikací a utrhnout tak co největší díl příjmů. Touto strategií výrobce také reaguje na klesající marže hardwaru, a otevírá další příležitosti k prodeji softwaru a služeb.

HP tvrdí, že dokáže oproti Cisku nabídnout lepší cenu, náklady na vlastnictví a technologickou vizi do budoucna. Cisco s téměř trojnásobným podílem na trhu switchů v porovnání s druhým HP připouští, že v SDN zaspalo. Jejich záměrem tedy bude tento trend spíše zdržovat, odhaduje Petr Skořepa.

Trh sítí bude o aplikacích

Tomáš Kubica, technický ředitel HP NetworkingSDN umožňuje, aby aplikace dokázala síti říct, jaké má požadavky a ta na to mohla pružně reagovat. SDN dovoluje kdykoliv do sítě přidávat nové funkce (např. zabezpečení) a je díky tomu velmi flexibilní a automatizovaný, vysvětlil Tomáš Kubica, technologický ředitel HP Networking.

Podle IDC bude trh SDN v roce 2016 představovat objem 3,7 miliardy dolarů a z toho 670 milionů mají být SDN aplikace.

To, co by podle HP mohlo rozvoj SDN nejvíce brzdit je uzavřený ekosystém aplikací. Proto jde opačnou cestou - Výhoda aplikací může nastat pouze za předpokladu, že budou postaveny na otevřených standardech, uvedl Tomáš Kubica.

Proto HP postupně zavádí tzv. SDN Ekosystém zahrnující SDK (API, vzorové kódy, virtuální laboratoř a zdroje pro testování), podporu vývojářů (on-line fórum, databáze znalostí a podpora HP) a aplikační obchod SDN App Store, kde bude možné aplikace vyvinuté partnery celosvětově prodávat.

App Store pro virtuální sítě

HP bude ověřovat legitimitu všech přidávaných aplikací. Zatím společnost nezveřejnila částku, kterou si bude účtovat za každou prodanou aplikaci.

App Store bude dostupný také přímo z kontroleru, takže z něj bude možné aplikaci rovnou koupit a instalovat. Přitom cena SDN controlleru pro 50 zařízení (např. switchů/routerů) by se měla pohybovat kolem 500 dolarů. Developeři pak získá 50% slevu.

Aktuálně se již do vývoje aplikací zapojily firmy jako Intel, Microsoft, SAP, VMware, Citrix, Shortel, f5, radware, BlueCoat, websense, riverbed či Verstatile.

50 SDN switchů, kdo má víc?

HP uvádí, že má v současnosti nejširší portfolio zařízení podporujících SDN, a to 50 modelů switchů a 10 nových routerů. K tomu může společnost nabídnout SDN kontroler a aplikace (např. Virtual Cloud pro konfigurace sítě pro cloudové prostředí, Load balancing, UC&C pro nastavení sítě při komunikaci, bezpečnostní aplikaci Sentinel a NSX integrace HW a virtuálních kontrolerů).

Zákazníci budou pravděpodobně v následujících letech fugovat v hybridním modelu a používat klasické síťové prostředí a SDN dohromady, odhaduje Tomáš Kubica. Dodává, že HP je jediný výrobce na světě, který má nástroj pro SDN management - HP iMC. Od prosince má být navíc rozšířen o modul, který umožní správu jak tradiční, tak virtuální sítě současně.

Kdy přijde čas partnerů?

HP již údajně na všech partnerských akcích začíná prezentace přednáškou na téma SDN. Partnerům jsou již k dispozici školení, kde se o příležitostech a trendu mohou dozvědět více.

Od příštího roku HP počítá se zaváděním kompatibilních kontrolerů, switchů a routerů do síťových prostředí firem a kolem roku 2015 by podle HP mohli být zákazníci připraveni na plné překlopení do softwarově definovaných sítí.

Channelworld_ozveny

Tomáš Kubica očekává, že na přelomu Q1/Q2 2014 lze očekávat plný chod aplikačního obchodu HP a od té doby by se partneři HP mohli plně věnovat SDN. Vývoj SDN aplikací by měl být dostupný pro všechny partnery bez omezení.


Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024