Hlavní navigace

Google představil Android 4.3, nový Nexus 7 a další pokus o vstup na televizní obrazovky

26. 7. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Google, Asus
Google představil systém Android 4.3, druhou generaci referenčního tabletu Nexus 7 a v pořadí již třetí pokus o průnik na televizní obrazovky tentokrát v podobě zařízení ChromeCast.

Google jen několik týdnů po konferenci Google I/O pořádal další, tentokrát menší akci, na které představil další novinky.

Posle očekávání mezi nimi byl Android 4.3 a vylepšený referenční tablet Nexus 7, ovšem Google překvapil také novým zařízením ChromeCast.

Android 4.3: Lepší grafika, nižší energetická spotřeba

Nový Android 4.3 opět nese jméno Jelly Bean, což už dává tušit, že přehršel nových funkcí nenabídne. Nová verze úspěšného open source systému však přichází s několika klíčovými technickými inovacemi pro lepší grafiku a nižší energetickou spotřebu.

Přes šest let staré grafické knihovny OpenGL 2.0 nahradí novější OpenGL ES 3.0 slibující výrazné zlepšení celkové grafiky platformy. Především, ovšem nikoliv výhradně v případě her by uživatelé i vývojáři měli ocenit vyšší kvalitu textur, jejich lepší kompresi a vylepšené efekty jako jsou stíny, odrazy či odlesky.

Další novinkou je podpora technologie Bluetooth Smart, kterou přinesl Bluetooth 4.0. Ta umožní výrazní snížení odběru energie pro bezdrátové spojení s malým objememe přenášených dat. Bluetooth Smart alias Bluetooth Low Energy si najde uplatnění především u různého chytrého sportovního příslušenství.

Poslední výraznou technickou novinkou je nové DRM API, které přináší možnost dekódování chráněného videa na hardwarové úrovni. Od DRM API se očekává snížení zátěže procesoru, tudíž nižší energetická spotřeba.

Pro uživatele je hlavní novinkou rozšíření podpory uživatelských účtů sdílených tabletů. Rodiče nově mohou dětem vytvořit omezený uživatelský účet, pod kterým lze například spouštět jen předem vybrané aplikace. Rovněz lze zakázat nákup aplikací. Google zjevně čerpá inspiraci z dětského koutku Windows Phone.

ChromeCast: Upgrade televizoru za 35 dolarů

Zařízení ChromeCast představuje v pořadí již třetí pokus Googlu proniknout na pole chytrých televizorů a související elektroniky. Tentokrát jde o HDMI dongle, který do libovolného televizoru s HDMI vstupem přináší internetový obsah ze služeb jako je Google Play, Netflix či YouTube.

Softwarovým základem je Chrome OS, který Google vyvíjí také pro kompaktní přenosné počítače Chromebook, jejichž popularita pozvolna roste. Zařízení podporuje FullHD rozlišení. Napájet lze přes rozhraní USB z televizoru či přes adaptér z elektrické sítě. Konektivitu zajišťuje výhradně Wi-Fi. K ovládání slouží aplikace pro Android.

ChromeCast chce Google na americkém trhu prodávat za pouhých 35 dolarů. Pravděpodobně doufá, že vydělá na provizích za obsah prodávaný přes Google Play, který na vybraných trzích vedle aplikací představují také filmy, hudba či e-knihy. Obdobný obchodní model používá konkurenční Amazon.

Google již podobné zařízení představil loni v létě, ovšem ze zařízení Nexus Q se po úvodním nadšení vyklubalo fiasko. Google za téměř 300 dolarů přicházel s „krabičku“ se znehodnoceným systémem Android, když zejména díky čínským výrobcům jsou na trhu multimediální centra s plnohodnotným Androidem s cenou okolo 100 dolarů (ta kvalitnější).

Připomeňme, že platforma Google TV, která má kořeny v systému Android, též neslaví větší úspěchy. Nenachází dostatečnou podporu jak u výrobců elektroniky, tak u poskytovatelů obsahu.

Google tedy stále hledá cestu, jak proniknout na televizní obrazovky. Konkurenční Apple má svůj set-top-box Apple TV. Další rival, tedy Microsoft pak herní konzoli Xbox 360 a na podzim jejího nástupce Xbox One.

Rychlejší a menší tablet Nexus 7 za stejnou cenu

Google představil také novou verzi svého vůbec prvního referenčního tabletu Nexus 7, kterou opět vyrábí Asus. Do vínku samozřejmě dostane Android 4.3, na který v nejbližší době přejdou i další referenční zařízení Nexus.

Hlavní novinky se ale týkají výkonu. Procesor nVidia Tegra 3 byl nahrazen modelem Qualcomm Snapdragon S4 Pro s taktovací frekvencí 1,5 GHz a grafickým čipem  Adreno 320. Dle papírových předpokladů by se výkon procesoru měl zvýšit téměř dvojnásobně a výkon grafiky až čtyřnásobně. Kapacita operační paměti vzrostla z 1 GB na 2 GB.

Inovovaný Nexus 7 má také druhý reproduktor, s nímž díky technologiím firmy Fraunhofer má referenční tablet s Androidem nabízet efekt prostorového zvuku. K čelní kameře pro videohovory přibyl zadní fotoaparát s rozlišením pět megapixelů.  

K dalším novinkám patří možnost bezdrátového dobíjení, podpora LTE (mobilních sítí čtvrté generace) či snížená hmotnost pod hranici 300 gramů. Úhlopříčka displeje zůstává stejná, ale nově pracuje ve vyšším rozlišení 1920x1200 pixelů.

Z nabídky zmizí varianta s kapacitou interního úložiště 8 GB. Prodávat se bude již jen model s úložištěm o kapacitě 16 GB, ovšem stále bez podpory paměťových karet. Koncové ceny pro americký trh se nemění.

Channelworld_ozveny

Verze jen s Wi-Fi vyjde na 229 dolarů a verze navíc s podporou mobilních sítí bude stát opět 249 dolarů.  V USA jde nový Nexus 7 do prodeje již 30. července 2013. Na český trh bude uveden až v poslední třetí vlně zatím bez bližšího upřesnění.

Zdroj: Google, ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?