Hlavní navigace

Stroje odhadnou budoucí potřeby a šetří tak čas i peníze

9. 12. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Microsoft
Sestřičky v nemocnici se ptají počítače, jak to vypadá s pacientem XY a počítač jim lidsky znějícím hlasem odpovídá; letecké motory hlásí pilotům „jak jim je“ a kdy potřebují údržbu a nákupní aplikace pro kuchaře z restaurací jim automaticky nabízí to, co budou nejspíš brzy potřebovat.

(Partnerský příspěvek)

Nic z toho už není sci-fi. Strojové učení, IoT, Business Intelligence, cloud a desítky let vývoje to změnily v realitu – podívejte se níže na video ukázky z jednotlivých odvětví.
 

Cloud jako katalyzátor transformace

Cloud umožňuje koncentrovat nevídaný výpočetní výkon na jednom místě. Kupříkladu datová centra Microsoftu, odkud jsou provozovány služby Azure, disponují desítkami tisíc výkonných serverů, nad kterými běží o řád více virtuálních strojů. Když dojdou fyzické zdroje v jednom datovém centru, tak se připojí fyzické servery z jiného. Microsoft provozuje 38 Azure regionů (clusterů datových center) po celém světě, přičemž osm z nich je v Evropě. Důležité je, co se s oním hardware v praxi dělá.

K výkonnému hardwaru zkrátka potřebujete i software, hodně inteligentní software. A pokud k tomu softwaru přidáte umělou inteligenci, strojové učení a spoustu analytických a vizualizačních funkcí navrch, máte v rukou Microsoft Cortana Intelligence Suite. Na rozdíl od samotné Cortany ve Windows či Windows Phone jde tento balíček služeb mnohem dál, než bychom si ještě před pár lety dokázaly představit. Kombinací strojového učení, umělé inteligence, business intelligence nástrojů a nástrojů pro rozpoznávání a syntézu hlasu dosáhl Microsoft toho, že se sci-fi stala realitou.

Cortana pracuje s předpřipravenými scénáři pro nejrůznější druhy aplikací. Stačí si jen vybrat příslušný scénář, nalít do Azure ML (cloudové strojové učení) vlastní data, upravit metriky podle vlastních specifických potřeb a velice rychle získáte výstupy, které potřebujete pro svůj byznys. Lepší je ale ukázat si to na konkrétních příkladech.

microsoft cortana intrelligence

Rolls Royce vyuziva Cortana Intellligence suite k tomu, aby aerolinkám zlevnil provoz letadel.

 

Imaginecare, váš cloudový lékař

Americká nemocnice Dartmouth-Hitchcock si tak půjčila Cortana Intelligence Suite k tomu, aby nad Cortanou a Microsoft Dynamics vyvinula vlastní řešení pro zefektivnění ambulantní péče o pacienty Imaginecare. Imaginecare sbírá obrovské množství dat ze zařízení, které pacienti používají doma (tlakoměry, domácí váhy, krokoměry v mobilních aplikacích, atd.). Získaná data propojí s lékařskými záznamy a na základě umělé inteligence (a jejího nastavení za asistence lékařů z nemocnice) je průběžně analyzuje. Když u nějakého pacienta zaznamená odchylku od predikovaného vývoje či nastavených hranic, okamžitě informuje personál nemocnice. Sestra či lékař se také kdykoliv může Cortany zeptat, jak si ten či onen pacient zrovna stojí a jestli u něj třeba od posledního vyšetření nedošlo k nějaké významné změně sledovaných hodnot. Imaginecare je navíc dotažený tak daleko, že umí komunikovat prostřednictvím automaticky generovaných personalizovaných e-mailů i s pacienty a jejich rodinnými příslušníky.

 

Motory, co vědí, co chtějí

A když už jsme u sběru a analýzy velkého množství dat a u IoT, nejde nezmínit společnost Rolls-Royce. Nikoliv tu, která pod křídly BMW vyrábí luxusní vozy, ale tu, která je jedním z největších výrobců leteckých motorů na světě. Letecký motor je poměrně komplexní technické zařízení, na kterém záleží životy pasažérů, ale také ekonomika provozu aerolinek. Rolls-Royce proto využil strojové učení a pokročilé analytické nástroje v rámci Cortana Intelligence Suite k tomu, aby aerolinkám zlevnil provoz letadel. Piloti dostali do rukou aplikaci, která jim řekne, kolik potřebují s motory daného letadla pro svoji trasu paliva, jestli a jakou údržbu daný motor potřebuje a další řadu informací.

Pro Rolls-Royce samotný navíc propojení všech motorů s cloudem a analytickými nástroji přineslo zcela nový směr do jeho byznysu. Najednou se dá predikovat kde, jakých, kolik a kdy bude potřeba náhradních dílů, jsou k dispozici data o tom, co a jak ovlivňuje okamžitou spotřebu motorů a došlo to i tak daleko, že firma začala aerolinkám nabízet zcela nové obchodní modely – třeba pronájem motorů s cenou podle počtu nalétaných hodin s tím, že o údržbu motoru se postará sám Rolls-Royce.

 

Prediktivní analýza pro větší komfort klientů

Velkou přidanou hodnotou Cortana Intelligence Suite je kombinace dat z IoT a prediktivní analýzy. Jejich výhod nevyužívá jen Rolls-Royce, ale také třeba Thyssen-Krupp, výrobce výtahů, který posílá opraváře ke svým výtahům ještě dřív, než u nich dojde k poruše.

Prediktivní analýza však může fungovat i jinak a mohou si na ni „sáhnout“ také zákazníci. Společnost JJ Food Service zajišťuje suroviny a vybavení pro restaurace. Restauratéři, a zejména šéfkuchaři, zde objednávají to, co aktuálně potřebují na vaření. JJ Food Service jim to dodá ještě ten den. V dobré restauraci je ale šéfkuchař hodně vytížený. Nemá čas trávit desítky minut u nějakého e-shopu. JJ Food Service proto vyvinula mobilní aplikaci pro tablety i chytré telefony, kde si kuchař může jednoduše a rychle objednat, co potřebuje. Aby si mohl objednat ještě rychleji, tak Cortana automaticky odhaduje, co a v jakém množství si daný šéfkuchař v danou chvíli bude potřebovat koupit. Jakmile si šéfkuchař aplikaci spustí, stačí mu jen potvrdit objednávku a je to. Výrazně se mu tím zkracuje čas potřebný na provedení objednávky a JJ Food Service se výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že nebude chtít objednávat někde jinde.

 

Cortana Intelligence Suitemění pravidla byznysu

To, že velká data a Business Intelligence dokáží změnit svět byznysu, je jasné už řadu let. Vždy se ale dodávalo ono ALE – je potřeba někdo, kdo by s těmi daty chtěl a uměl pracovat a hledal v nich klíčové informace pro rozvoj byznysu. Narozdíl od minulosti je nyní k dispozici řešení využívající umělou inteligenci, která pomáhá datovým analytikům a byznysu realizovat dříve složitě představitelné scénáře. Sci-fi se stává realitou.

 

Channelworld_ozveny

microsoft cortana intrelligence

Pomoci Cortana Intelligence Suite se dá predikovat kde, jakých, kolik a kdy bude potřeba náhradních dílů a jsou k dispozici data o tom, co a jak ovlivňuje okamžitou spotřebu motorů.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double