Hlavní navigace

Arrow ECS otevřelo partnerům SDN Lab

3. 9. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Společnost Arrow ECS na partnerském setkání oficiálně otevřela svůj SDN Lab, který má pomáhat s osvětou a získáváním nových klientů pro softwarově definované sítě.

Zástupce předních českých value added resellerů, kteří se chtěli dozvědět více o projektu SDN Lab podporujícího softwarově definované sítě, uvítal v pražském kompetenčním centru společnosti Arrow ECS Radek Čelůstka, ředitel divize Security & Networking.

SDN Lab je řešení postavené na produktech Juniper Contrail a VMware NSX. Partneři a zákazníci v něm mohou testovat softwarově definované sítě založené jak na technologii OpenStack s pluginem Contrail, tak na řešení integrovaném do VMware vSphere.

Aleš Popelka, business development manager pro Juniper Networks v Arrow, v úvodu setkání vysvětlil termín softwarově definovaných sítí (SDN), které propojují virtuální storage a servery, umožňují jejich napojení do internetu, izolaci jednotlivých tenantů a především automatizaci a orchestraci.

Vysvětlil také, proč virtualizace není SDN – protože řeší zprovoznění aplikace, orchestraci a automatizaci, ale ne samotné vytváření virtualizovaných prostředí.

Dále shrnul hlavní mýty a fakta kolem SDN. Např. že na fyzické infrastruktuře závisí funkčnost celého systému, tzn., musí být na SDN připravená a je potřeba zajistit propustnost všech segmentů sítě, koncept HA a podporu smyčkování.  Není přitom nutné celou infrastrukturu vyměnit.

Kdo je zákazník a kdy ho oslovit

Na dotaz, kdo je potenciálním zákazníkem odpověděl, že by se mohlo by se zdát, že výhody SDN v lokálním měřítku využijí pouze telekomunikační operátoři. Klientem přitom mohou být i velké podniky, vláda, finanční instituce, univerzity či softwarové vývojáře.

Arrow ECS otevřelo partnerům SDN LabKoho v těchto organizacích můžete oslovit? Diskuze by měla začít s managementem, kterému zavedení SDN může přinést úsporu času jeho IT správců.

Kdy se zákazníkem otevřít diskuzi? O SDN se s ním můžete začít bavit, např. když mu končí maintanence či životnost síťových prvků, pokud zvažuje přenesení části infrastruktury do cloudu, nebo obecně potřebuje udržet konkurenceschopnost svého IT, potažmo firmy.

Prvním referenčním zákazníkem Arrow ECS a TCP Písek je AVG Technologies, jejíž infrastruktura je postavená na Cisco Nexus. SDN je postaveno na Juniper Contrail.

Evangelizace trhu

Arrow pro letošní a příští rok chystá kampaň, ve které chce řešení SDN propagovat. Po úvodní evangelizaci a seminářích v létě následoval interní trénink týmu a od září začínají obchodní školení partnerů.

Do konce roku bude distributor organizovat technické semináře a chystá Virtualizační Fórum. V prvním čtvrtletí příštího roku s partnery plánuje první aktivity u vyjmenovaných zákazníků.

Příležitostmi pro partnery mají být podle Aleše Popelky zejména poskytování presales analýzy, proof of concept, dále implementace a migrace, kustomizace řešení, dodávky dalšího softwaru, zajištění SLA a návazné konzultační služby.

Po něm prezentoval Tomáš Michaeli, senior systems engineer ve společnosti VMware, možnosti řešení NSX-V a NSX-MH a odpovídal na dotazy přítomných partnerů.

Konfigurace SDN Labu

Radek Čelůstka a Aleš Popelka, Arrow ECSPřed slavnostním přípitkem vystoupil ještě vedoucí SDN Labu Ondřej Číž, který nejprve pohovořil o cloudu a virtualizovaných sítích a poté přiblížil konkrétní řešení, které Arrow ECS postavilo pro své partnery a zákazníky.

Arrow SDN Lab je rack postavený z management switche Juniper EX2200, dvojice firewallů Juniper SRX550, dvojice L3 bran/routerů Juniper MX5, dvou top-of-rack switchů Juniper QFX5100-48, dvou serverů Dell R430 (pro vytváření tenantů), kontrolního boxu pro ovládání výpočetních uzlů IBM x3550 a centralizovaného úložiště NetApp FAS2020. Je na něm nainstalovaný Juniper Contrail i VMware NSX.

Mezi možné testovací scénáře patří například vytvoření virtuálních strojů spolu se sítí na kliknutí, automatická komunikace mezi virtuálními počítati uvnitř a mezi datacentry, zajištění vysoké dostupnosti, integrace load balancingu a firewallů, spolupráce s baremetal servery pomocí Ironic modulu nebo integrace TOR switchů přes TSN agenty.

Channelworld_ozveny

Více informací získáte na webu www.arrowecsevents.cz/sdnlab.

Zdroj: ChannelWorld, Arrow ECS

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line