Hlavní navigace

Tomáš Prokop, TheNetw.org: Správce školních sítí trápí stále stejné problémy

17. 8. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: The Netw.org
Jsou zřejmě nejmladšími certifikovanými partnery Microsoftu v ČR – středoškolák Tomáš Prokop a vysokoškolák Jan Hájek. V rozhovoru vysvětlují, na čem postavili svůj byznys pro školy a jaké mají další plány.

Před dvěma lety se dvojice studentů Gymnázia ve Žďáru nad Sázavou – toho času čerstvý absolvent Jan Hájek a student 1. ročníku Tomáš Prokop -  rozhodli vzdát se letních prázdnin a strávit dva měsíce kompletní inovací školní sítě a migrací na Office 365 bez nároku na odměnu.

Dnes jsou certifikovanými partnery Microsoftu, pomáhají migrovat firmám na Office 365 a pro školy vyvinuli projekt SkolniLogin.cz, který poskytuje jednotné přístupové jméno a heslo do školní sítě, LMS, klasifikace studentů, pro objednávání obědů či připojení k Wi-Fi.


Jak jste se dostali k SW vývoji a proč zrovna prostředí Microsoftu?

Tomáš Prokop: Během střední školy jsme oba pracovali na různých vývojových projektech. Vzhledem k tomu, že jsme studovali stejnou školu, spojili jsme později síly a vytvořili firmu. Proč Microsoft? Je velmi otevřený, a to nejen ke studentům, ale ke všemu, co jsme vytvářeli. Při vytváření startupu nám pomohli programem BizSpark, který nám umožnil hostovat naši platformu na infrastruktuře Microsoft Azure zdarma.

Jak vás napadlo vyvinout SkolniLogin.cz a jaký byl proces vývoje platformy?

Tomáš Prokop: Během studia střední školy jsme se dostali do programu Microsoft Student Partner, v rámci kterého jsme měli za úkol evangelizovat a zvyšovat adopci řešení Microsoftu. Od začátku jsme se s kolegou zaměřovali hodně na školy, protože jsme jako studenti dobře věděli, jaká je zde situace.

Jan Hájek, CEO, The Netw.orgJan Hájek: Dříve, když jsme jezdili školit na akce typu Windows User Group a přednášeli o Office 365, se po našich výstupech objevovali stále stejné dotazy. Na některé jsme nebyli schopni spolehlivě odpovědět, nebo bylo řešení příliš složité, protože správci nemají čas ani prostředky se tomu věnovat.

Co bylo zlomovým bodem?

Tomáš Prokop: Po rekonstrukci školní sítě na Gymnáziu ve Žďáře nad Sázavou, jsme si uvědomili, že s problémy, na které jsme narazili, se potýkají prakticky všichni správci ve školách. To nás dovedlo k myšlence dát vše dohromady a zastřešit jedním produktem, který zjednoduší proces implementace a adopce technologií, jako je Office 365.

Jan Hájek: Na Hackatonu v Praze jsme měli možnost si promluvit s Michalem Zálešákem z Czech ICT Alliance, který nám později hodně pomohl nápad uchopit po byznysové stránce a zaměřit se na specifickou nabídku. Na začátku jsme měli celou řadu nápadů včetně školních webů, školního sdíleného disku apod. Nakonec jsme to zúžili na školní login a zrychlili celý byznys plán.

Pustili jste se do toho sami, nebo vás někdo při vývoji vedl?

Tomáš Prokop: Převážnou část programování děláme my dva a některé malé části outsourcujeme. Osvědčila se nám platforma Microsoft Team Foundation Server, díky které jsme překonali prvotní obtíže s prací v týmu.  

Jan Hájek: Ještě před založením firmy jsme si s kolegou udělali certifikaci Microsoft Certified Professional. Po založení s.r.o. jsme se stali certifikovanými Authorized Educational Resellery a stali se součástí MPN.

Co vás vedlo k založení firmy?

Tomáš Prokop, director, The Netw.orgTomáš Prokop: Naráželi jsme na to, že jsme studenti a u některých firem to nevzbuzovalo dostatečnou důvěru. Nebylo to jen kvůli projektu SkolniLogin.cz, ale i z důvodů dalších aktivit spojených s naším zaměřením. Sdružujeme pod sebou více lidí a díky firmě jim umožňujeme vystupovat pod jednou značkou a dostat se k dalším příležitostem.

Děláte veškeré implementace a migrace sami, nebo vám pomáhá Microsoft, případně jiný partner?

Díky úzkému spojení s Microsoftem jsme poznali spoustu studentů z programů Microsoft Student Partner a Studentské trenérské centrum. Mají velmi dobré technické znalosti, znají velmi dobře technologie Microsoftu a prošli různými školeními i na soft-skills. Toho jsme využili a nyní společnými silami se zhruba deseti lidmi budujeme vlastní startup. Pomáhají nám od technických oblastí až po školení zákazníků. Mimo SkolniLogin.cz se věnujeme ještě firemním zákazníkům, kterým nabízíme migrace na platformu Office 365.

Za zákazníkem ideálně s dalším partnerem

Když je potřeba v rámci zakázky dodat i hardwarovou část infrastruktury, zajišťujete to sami, nebo spolupracujete s dalšími partnery?

Aktivně rozvíjíme spolupráci s dalšími partnery a snažíme se dodávky hardwaru postupovat jim. Ideálně jdeme za zákazníkem např. s AutoContem, my vyřešíme stránku přihlašování a oni realizaci dalších závislých komponent.  

Na čem konkrétně vyděláváte? Na migračních a implementačních službách?

SkolniLogin.cz je nabízen jako služba a každý měsíc škola platí za pronájem. Částka se odvíjí od počtu uživatelů a není nějak vysoká, aby provoz zvládli i zákazníci s omezeným rozpočtem, kterých je většina. Ale nyní je největším zdrojem proces implementace, migrace a školení. Počítáme s tím, že jak získáme více zákazníků, poměr se snad obrátí.

Školy tedy další výdaje díky „edu licencím“ zdarma nemají…

Přesně tak. Office 365 jako podkladová platforma našeho řešení je pro školy zdarma.

Nové funkcionality i expanze do zahraničí

Plánujete skolnilogin.cz ještě nějak vylepšovat? Jaké jsou vaše další plány?

Chceme se primárně zaměřit na SkolniLogin.cz. Je to služba, která se bude neustále vyvíjet  a přizpůsobovat aktuálním potřebám. Současná verze poskytuje zatím zlomek funkcionalit, které má celkově nabízet. Chceme rozšířit administraci o možnost řídit síť z webového prohlížeče, snadnou implementaci lokálních politik apod. Chceme se více zaměřit na to, aby skolnilogin.cz fungoval jako identifikační autorita.

Skolnilogin.cz

Chystáte i vstup na zahraniční trhy?

Nyní již operujeme na Slovensku jako EduLog.in a plánujeme i expanzi do dalších zemí. Slovensko má velmi podobný systém a stav vzdělávání. Služba byla od začátku programována jako vícejazyčná a brali jsme v potaz i možné úpravy v závislosti na požadavcích škol lokálně i v zahraničí.

Jak zvládáte implementace a konzultace, když máte ještě školní povinnosti?

Propojení pracovních aktivit se školou je samozřejmě obtížné. Ale jak jsem říkal, pomáhá nám asi deset dalších studentů v různém rozsahu. Po obchodní stránce na nás dohlíží bývalý zaměstnanec Microsoftu.

Kolik let studií vám ještě zbývá?

Tomáš Prokop: Mně zbývá ještě poslední rok střední školy a rozhoduji se co dál.

Jan Hájek: Já jsem na vysoké škole v Brně a zbývají mi dva roky studia.

Má ještě Microsoft mladší partnery než vás?

Channelworld_ozveny

Z hlediska programu Microsoft Partner Network si nemyslíme, že by v České republice byl mladší partner než TheNetw.org.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages