Hlavní navigace

Pavel Blahut, Schneider Electric: Velký prostor vidím v řešení záložního napájení, chlazení a DCIM

15. 5. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Channelworld
Ve videorozhovoru s Pavlem Blahutem, district manager pro ČR ve společnosti APC by Schneider Electric, probíráme aktuální trendy a příležitosti na lokálním trhu datových center.

Jak se vyvíjí trh datacenter z pohledu APC by Schneider Electric?

Vnímáme, že trh začíná mírně růst s ožívající ekonomikou a s konstantním růstem objemů dat. Firmy se snaží modernizovat svá datacentra, aby byla co nejvíce modulární, škálovatelná a co nejefektivnější s co nejmenší energetickou náročností. V Česku máme navíc nyní asi nejnižší cenu elektřiny z Unie a je možné, že se k nám budou některá datacentra stěhovat.

 

Má smysl u nás ještě stavět datacentra na zelené louce?

Vždy je to dáno konkrétními potřebami dané organizace. Pro většinu podniků je dnes nabídka cloudových a kolokačních služeb tak lákavá, že si dvakrát rozmyslí, zda stavět datacentrum na zelené louce. Je nutné udělat audit potřeb, budoucího byznys plánu a požadavků fyzického zabezpečení. Pro určité organizace je vhodné stavět na zelené louce za využití moderních technologií, které přinesou co nejlepší ekonomiku provozu datového centra.

Jaká je podle vás poptávka po mikro-datových centrech?

Poptávka má rostoucí trend. Souvisí to i s cloudem, spousta firem využívá cloudové služby, ale zároveň chtějí jisté kritické aplikace zachovat lokálně. Pro ně nabízíme řešení mikro-datových center. Jde o unifikovaná řešení na úrovni např. jednoho racku, který pojme základní IT infrastrukturu včetně záložního napájení, systémů chlazení a monitoringu. Firmy takto mohou provozovat IT v diverzifikované podobě i bez nutnosti stavět novou serverovnu.

Kdo je typickým zákazníkem?

Jsou to zejména organizace s více pobočkami po ČR, ať už jsou to finanční ústavy, pojišťovny apod. Dále pak odvětví, kde je potřeba fyzická přítomnost v mnoha regionech a zároveň tyto organizace jisté IT prostředky centralizují.

Jak zákazníkovi pomoci se vzrůstající složitostí DC infrastruktury? Slyší firmy na možnosti automatizace a ulehčení práce IT?

Určitě. Je to jeden z hlavních trendů. Efektivně můžete spravovat datacentrum, jen pokud o něm máte absolutní přehled. Zásadní je sofistikovaný monitoring provozovaných technologií, který ale zároveň musí sloužit pro plánování dalšího rozvoje a zásahů v případě výpadků některých komponent fyzické infrastruktury datového centra. Tohle pokrývá software ve skupině DCIM (Data Center Infrastructure Management).

Průzkumy ukazují, že zákazníci vnímají na svých DC jako nejdražší samotný provoz, ale i náklady na upgrade. Jak tedy zákazníkovi pomoci ušetřit?

Můžeme to rozdělit na dvě části. Ta první je hardwarová – používat záložní zdroje, UPS, systémy chlazení s co nejvyšší efektivitou. Co se týče softwarové stránky, opět se vracíme k DCIM, které umí monitorovat současný stav a navrhovat kroky pro další rozvoj, poradit provozovateli datacentra, kam instalovat nové servery a storage z hlediska zbývající kapacity chlazení a napájení.

Jaké hlavní trendy budou utvářet odvětví datových center v dalším roce až dvou?

Určitě to budou oblasti napájení a chlazení, které je energeticky nejvíce náročné v rámci ne-IT infrastruktury datových center. S postupem rozvoje cloudových služeb bude určitě kladen vyšší tlak na mikrodatacentra v rámci trendu edge-computingu.

Co byste doporučili dodavatelům řešení pro datacentra?

Channelworld_ozveny

Vyhledávejte a vytvářejte příležitosti pro hledání úspor. Velký prostor vidím v řešení záložního napájení, chlazení, softwaru DCIM nebo volbě kontejnerového řešení apod.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double