Hlavní navigace

TP-Link představil na CeBITu novinky mezi SOHO produkty

18. 3. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Prezentace a tisková konference pro české novináře doplnila přítomnost TP-Linku na veletrhu CeBIT 2014 v německém Hannoveru.

Společnost TP-Link uspořádala na veletrhu CeBIT 2014 tiskovou konferenci pro české novináře, na níž představila několik produktových novinek pro letošní rok a bilancovala ten loňský. Prezentaci vedl Martin Rak, channel manager společnosti.

Lídr v počtu prodaných kusů

Prezentace začala ohlédnutím za rok 2013, v němž TP-Link podle údajů IDC potvrdil svou pozici světového lídra z hlediska počtu prodaných kusů v segmentu WLAN produktů s 41,45% podílem na globálním trhu a náskokem přes 30 p.b. na druhého nejproduktivnějšího výrobce.

Celkem TP-Link v loni prodal 143 milionů jednotek při obratu 1,83 miliardy dolarů, z toho 781 milionů dolarů z trhů mimo domovskou Čínu. Meziroční globální růst prodeje dosáhl za loňský rok 33 %, na trzích mimo Čínu 31 %.

Na českém a slovenském trhu dosáhl TP-Link meziročního růstu 24 % a podle slov Martina Raka prodal v obou zemích více než polovinu z celkového objemu WLAN zařízení. Společnost hlásí v ČR stabilní prodej přes resellery a celkově přes 500 registrovaných partnerů na portálu tplinkpartner.cz.

Počet resellerů, kteří se podílejí na tuzemském obratu společnosti zhruba z 10 %, podle Martina Raka již nebude příliš stoupat.

Nejvíce obratu TP-Linku vytvářely e-taily, a to zhruba z 25 – 30 %. Dalšími zdroji byly retailové řetězce, poskytovatelé internetového připojení a mobilní operátoři.

V distribuci nedošlo kromě autorizace pro slovenskou podobočku eD system k žádným změnám.

V závěru bilance Martin Rak oznámil rozšíření podpory o linku pro slovenské zákazníky, o níž jsme psali zde.

Budoucnost je v segmentu powerline

První ohlášenou změnou bylo nové dělení SOHO produktů do pěti kategorií, a sice na SOHO wifi, širokopásmový přístup, mobilní wifi, powerline a ostatní.

V rámci první kategorie Martin Rak představil hned několik novinek včetně „vlajkové lodi“, tříanténového routeru Archer C9 schopného bezdrátového přenosu až 1,9 Gb/s, routeru Archer C5 s udávaným přenosem 1,35 Gb/s, wifi extenderu N600 nebo USB adaptéru Archer T4U.

V rámci produktů širokopásmového připojení byl uveden all-in-one router N600 (Annex B), podle Martina Raka první broadband router použitelný v ČR.

V segmentu powerline adaptérů má TP-Link k dipozici celou produktovou řadu pro šíření dat po elektrických rozvodech, včetně nové sestavy AV500 s extenderem.

Podle Martina Raka jde o vůbec nejrychleji rostoucí produktovou kategorii z hlediska prodeje a v budoucnu by se měla dostat do popředí.

Mezi produkty kategorie mobílní Wi-Fi uvedl TP-Link zařízení M5360, které funguje jako hotspot s 3G modemem a podporuje až deset připojených zařízení naráz, ovšem zároveň funguje jako power banka s USB portem a čtečkou micro SD karet.

Uvedená zařízení zatím nejsou dostupná na českém trhu, ale měla by se na něm objevit v průběhu letošního roku a představíme je blíže v samostatných produktových zprávách. Fotografie některých z nich z veletržního stánku TP-Linku najdete v přiložené galerii.

Channelworld_ozveny

Závěrem prezentace Martin Rak připomněl i SMB produkty TP-Linku, obsahující switche, routery, a produkty kategorie business wireless pro interiéry i exteriéry.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?