Hlavní navigace

Seminář Avnetu partnerům ukázal jak na správu sítě s HP iMC

23. 3. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
První jarní „síťový“ seminář společnosti Avnet připravil partnery na správu sítě s využitím nástroje HP Intelligent Management Center.

Ve školicím středisku společnosti Avnet se 18. 3. 2015 uskutečnil první jarní síťový seminář věnovaný řešení HP iMC (Intelligent Management Center).

Kromě produktových novinek ze světa HP se zde pod vedením odborníků Avnetu účastníci dozvěděli, jak jednoduše a přehledně spravovat podnikovou síť z jedné aplikace. Přes 40 partnerů a zákazníků, kteří se na seminář přihlásili, proškolili Petr Douda a Jan Šoun ze společnosti Avnet a Rudolf Šída z HP.

Po celé dopoledne mohli účastnici „zrelaxovat své smysly“ při ochutnávce prvotřídní kávy pod vedením profesionální baristky.

Účastníky přivítal team leader Petr Douda, který shrnul historii a zaměření společnosti Avnet a představil poskytovanou podporu, finanční, technické, logistické a marketingové služby. Připomenul, že Avnet distribuuje kompletní portfolio HP Enterprise Group (infrastruktura a software). Pro potřeby testování poukázal na šíři zařízení v rámci demo centra HP Networking.

Správa sítě přes iMC v kostce

Produktový manažer divize HP Networking Rudolf ŠídaProduktový manažer divize HP Networking Rudolf Šída poté vysvětlil, čím se sítě HP liší od konkurence. Jsou to podle něj zejména celkové náklady na vlastnictví, doživotní záruka na více než polovinu portfolia, IRF - virtualizace prvků na dálku, iMC, virtuální aplikační sítě a SDN. Po shrnutí portfolia vypíchl zejména použití otevřených standardů.

Jak otevřít diskuzi se zákazníkem? Zeptejte se, jak správa sítě u klienta vypadá nyní, radí Šída a dodává, že prostředí je často složité a nepřehledné. Složitost a nepřehlednost pak vede k lidským chybám, které podle HP způsobí 80 % problémů v síti. Proto HP nabízí kompletní nástroj pro řízení a správu sítí.

Základní funkcionality HP iMC:

  • Discovery – automatická identifikace zařízení v síti a zobrazení topologie a vztahů mezi nimi vč. virtualizovaného prostředí.
  • Monitoring – sledování výkonu jednotlivých zařízení, sběr SYSLOG informací a automatické reporty.
  • Management – nástroj pro aktivní správu vč. automatického zálohování konfigurací, plošných změn, auditů a kontroly nastavení, automatizované ověřování politik.
  • Troubleshooting – řešení problémů v síti z jedné obrazovky.
  • Reporting – zasílaný na vyžádání nebo automatizovaně.

Rudolf Šída závěrem shrnul, že v porovnání s Ciscem, které používá 18 nástrojů pro správu síťového prostředí, HP dokáže alternovat jedním řešení pro správu 6 085 zařízení od 220 výrobců (data z června 2014).

V průběhu prezentace pak Šída často odkazoval účastníky na portál www.netsvet.cz, jehož obsah vytvářejí lokální zástupci HP, jejich distributorů a partnerů. Tomáš Kubica z HP navíc vytvořil video webinář speciálně zaměřený na iMC.   

Moduly správy z blízka

Jan Šoun, presales konzultant společnosti Avnet, představil jednotlivé platformy iMC, které se liší podle velikosti a požadavků sítě. Verze iMC Basic je omezena na 50 nodů a je určena pro základní monitoring a konfiguraci malé sítě. Vyšší verze jsou již rozšiřitelné – iMC Standard slouží pro management středních drátových a bezdrátových sítí vč. BYOD a pro rozsáhlá síťová prostředí je určena verze iMC Enterprise.

Jan Šoun, presales konzultant, Avnet, představil jednotlivé platformy iMC, které se liší podle velikosti a požadavků sítěPo srovnání funkcionalit jednotlivých platforem Jan Šoun shrnul přibližně dvacet modulů, o které lze verze Standard a Enterprise rozšířit.

Konkrétněji zmínil např. Network Traffic Analyzer, který umožňuje podívat se blíže na datové toky a provádět nad nimi analýzy, modul User Access Manager pro ověřování a autentizaci uživatelů v síti, Endpoint Admission Defense rozšiřující předchozí modul o kontrolu integrity uživatelů a jejich zařízení, Wireless Services Manager pro správu bezdrátových prvků v síti, User Behaviour Auditor pro audit chování uživatelů v síti, Remote Site Manager pro správu sítě napříč větším počtem poboček a další pro automatickou konfiguraci prvků, správu virtuálních sítí atp.

Channelworld_ozveny

V poslední části semináře Jan Šoun naživo ukázal jednotlivé moduly a možnosti správy v prostředí HP iMC, na kterém mohl také přímo demonstrovat odpovědi na dotazy účastníků.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages