Hlavní navigace

Reportáž z VeeamOn 2017: Veeam sází na multi-cloudový svět

19. 5. 2017
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Channelworld
Veeam Software se zavazuje poskytovat dostupnost aplikací a dat v mutli-cloudovém světě. Novinky v podpoře a produktech, které tomu mají pomoci, představil svým partnerům a zákazníkům na konferenci VeeamOn 2017 v New Orleans.

Na 3 000 návštěvníků na místě a 4 000 online sledovalo novinky, které připravil Veeam Software na své každoroční konferenci pro partnery i zákazníky.

Kevin Rooney, viceprezident channel sales, Veeam SoftwareNového Co-CEO přivítal na pódiu Kevin Rooney, viceprezident channel sales, který neváhal vypíchnout, že Veeam je 100% partnersky orientovaná společnost. Nový co-CEO Peter McKay uvedl, že dostupnost je hlavní prioritou výkonných ředitelů. „Dostupnost je dnes pro CEO ‚must-have‘ pro úspěšnou digitální transformaci.“

Nemohl nezmínit rostoucí objemy dat a jejich důležitost. Uvedl, že jen v roce 2016 bylo celosvětově vytvořeno 90 % všech dat, které vznikly za historii lidstva. Padl taky oblíbený příklad společnosti Uber. Proč si myslíte, že je jeho hodnota tak vysoká? Ptal se řečnicky McKay. Jeho cena nespočívá v nápadu online alternativy taxi, ale v datech o jízdách a chování zákazníků a řidičů, kterými Uber disponuje.

Kromě dat a dostupnosti však celým VeeamON fórum prostupovalo téma cloudu. Danny Allan, viceprezident pro strategie cloudu a aliance, v jedné z pozdějších přednášek uvedl, že „cloud je již tady a zůstane s námi.“ Dodal, že nyní vstupujeme do „cloud native“ éry, přitom však neopouštíme staré technologie (stále existují prostředí, kde běží staré mainframy).

Paul Mattes, viceprezident Veeam Global Cloud Group, a Mark Russinovich, CTO Microsoft AzurePaul Mattes, viceprezident Veeam Global Cloud Group, později připomenul, že Microsoft na cloudu vydělává kvartálně 6,8 miliardy dolarů, a že IDC pro rok 2019 předpovídá 46 % celkových výdajů na IT tekoucích do cloudu.

Před partnery Peter McKay zdůraznil, že cloud nemohou vnímat jako překážku, ale jako příležitost. „Ve Veeamu věříme v multi-cloudový svět“. Cloud je pro Veeam novou oblastí výnosů a chce v něm zajistit potřebnou dostupnost aplikací a dat. Za poslední roky v cloudovém byznysu registruje 58% složenou roční míru růstu příjmů a letos za první dva měsíce v něm překonal obrat z roku 2013.

Spoluzakladatel a původní CEO Ratmir Timashev později tato slova potvrdil s tím, že partneři by měli „využít příležitosti v tomto hybridním, multi-cloudovém světě“. „Za pět let bude cloud tam, kde je dnes virtualizace (myšleno z pohledu rozšíření, pozn. red.). Bude to de facto standard,“ uvedl Timashev.

Danny Allan, viceprezident pro strategie cloudu a aliance, Veeam SoftwareZ pohledu providerů se také Danny Allan nechal slyšet, že Veeam věří ve výhody regionálních a národních cloudových hráčů. Neexistuje podle něj jeden cloud, který je dostatečný pro „always-on“ dostupnost.

V souvislosti s cloudem tedy nikoho nepřekvapí, že Veeam chce poskytovat „always-on“ dostupnost pro všechny služby napříč všemi infrastrukturami – soubory, aplikace, VM a fyzický svět. V tzv. multi-cloudovém prostředí pak spatřuje tři scénáře:

Zálohování do cloudu (např. jako náhrada za pásky nebo jako cloudové DR), z cloudu (řešení pro ochranu dat SaaS a IaaS) a v cloudu (zajištění kontinuity provozu a zálohování napříč cloudy).

Cíl na další roky? Dvouciferný růst

Peter McKay také sdílel některé další výsledky a plány firmy. Vloni Veeam utržil za nově uzavřené obchody 607 milionů dolarů , což představuje 28% meziroční růst. V průměru přidával 4 000 nových zákazníků měsíčně, a dosáhl tak celkově 231 tisíc zákazníků. Ve Fortune 500 jich téměř tři čtvrtiny používají řešení Veeamu.

Peter McKay, co-CEO Veeam Software

McKay se také pochlubil nadprůměrným Net Promoter Score, které udává spokojenost zákazníků. Ta je při 73 bodech více než dvojnásobná proti průměru odvětví. Pro představu Cisco má 38, VMware 45 a Intel 36.

Partnery bude zajímat, že Veeam loni navýšil výdaje na marketing o 74 % na 75 milionů dolarů a letos chce utratit 126 milionů dolarů.

V roce 2017 je jednou z globálních priorit podporovat prodej například konkurenčními upgrady (např. proti řešením Veritas, CommVault, Dell EMC a dalším) nebo rozšířit adopci nových produktů do fyzického i cloudového prostředí.

V dalších čtyřech letech do roku 2020 chce Veeam růst o 36 % ročně a již v roce 2018 chce v obratu dosáhnout hranice miliardy dolarů.

McKay své plány podtrhl rozšiřováním celkově adresovatelného trhu. Podle něj představuje trh zálohování a obnovy po havárii šest miliard dolarů, nad tím je však trh podnikové dostupnosti o celkové velikosti 15 miliard, a pokud přidáme data/storage management a infrastrukturní trh jsme na 25 miliardách dolarů a takto se dá pokračovat dále.

Veeam na konferenci oznámil také nové partnery v ekosystému HW storage. Přibyly společnosti IBM, Lenovo a Infinidat, které se staví vedle existujících partnerů, jako jsou HPE, Cisco, NetApp či Dell EMC.

Poskytovatelé mají zelenou

Z výše uvedeného zaměření na cloud je zřejmé, že pro Veeam roste důležitost partnerů – poskytovatelů služeb. Peter McKay shrnul novinky v podpoře a programech, které mají pomoci partnerům zvýšit výnosy na trhu zálohování a disaster recovery poskytovaných jako služby. Speciální podporu dostanou „elitní“ partneři zapojení do Veeam Accredited Service Partner programu.

Veeam také představil bezplatný on-line „adresář“ Cloud and Service Provider Directory, ve kterém mohou partneři a zákazníci ve svém regionu vyhledávat poskytovatele (cloudových) služeb postavených na produktech Veeamu. Cílem je mimo jiné propojit nabídku partnerů na různých úrovních.

Stánek Veeam Software ve výstavním sále VeeamOn Forum 2017

Veeam v New Orleans představil novou Veeam Availability Console v2, která má partnerům umožnit poskytovat BaaS a DRaaS napříč fyzickým, virtuálním a cloudovým prostředím vedle tradičního prodeje licencí. Jde o cloudovou platformu pro poskytování služeb pro virtualizované a cloudové workloady vč. centralizovaného managementu, vestavěného billingu a fakturace. Partneři mohou využít API pro integraci do existujících portálů.

Konference přinesla také nový technický náhled Veeam Availability Suite v10, který dostal vylepšení pro DRaaS, zejména pro prostředí vyžadující kritickou dostupnost. Konkrétně jde o CDP (Continuous Data Protection), který VCSP partneři mohou využít spolu s Veeam Cloud Connect pro nastavení cloudové storage jako primárního cíle zálohy. Náklady partnerů na správu a údržbu pak má snížit vCloud Director integration pro Veeam Cloud Connect Replication. Dodávku další služby v podobě náhrady pásek za cloud pak umožňuje Tape as a Service (TaaS) pro Veeam Cloud Connect Backups.

Nový Veeam Backup pro Office 365 v1.5 přináší multi-repository, multi-tenantní architekturu pro ochranu rozsáhlejších nasazení Office 365 s jedinou instalací. Partnerům dále umožňuje poskytovat služby zálohování Office 365., k čemuž přibyly nové možnosti automatizace přes RESTful API a PowerShell SDK. Další verze Veeam Backup pro MS Office 365 v2 má pak dostat podporu pro SharePoint Online a OneDrive for Business.

Dále Veeam oznámil uvolnění dříve ohlášeného Veeam Agent pro Windows, který je postavený na dřívějším produktu Endpoint Backup, a představil nový Veeam Availability pro AWS – první řešení zálohování a pohavarijní obnovy dat a aplikací v AWS. Nevyžaduje speciální agenty a využívá nativní snímky AWS, přitom odděluje data a ukládá zálohy nezávisle na interní infrastruktuře AWS.

Nový Veeam Disaster Recovery in Microsoft Azure kombinuje existující Veeam Direct Restore to Azure s novým Veeam PN (Power Network), což je bezplatné řešení pro automatizaci a snadné nastavení DR lokality v Azure.

Jednou z posledních novinek představených na konferenci VeeamOn byl Veeam Management Pack v8, který se integruje s Microsoft Operation Management Suite, čímž umožňuje zákazníkům monitorovat on-premise vSphere, Hyper-V a Veeam Backup a Replication z jednoho místa.

Channelworld_ozveny

Veeam v poslední večer své konference oznámil termín a místo příštího ročníku. Své vybrané partnery a zákazníky zve 12. 5.-17. 5. do Chicaga.

Zdroj: ChannelWorld, Veeam Software

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace