Hlavní navigace

Reportáž z SAP Forum 2017: Roboti nám práci nevezmou

1. 6. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: SAP
Společnost SAP ČR, která letos slaví 25 let, si pro své partnery a zákazníky připravila trendy v digitalizaci, umělé inteligenci a robotice.

Dokáže umělá inteligence nahradit člověka? Alespoň v práci? Tahle od byznysu abstrahovaná otázka se nesla celým SAP Forum 2017, které se uskutečnilo 31. 5. ve Foru Karlín.

Generální ředitel SAP ČR Roman Knap využil příležitosti oslav 25 let na lokálním trhu a přizval prvního „česko-slovenského“ ředitele SAP ČR Martina Bednára. Ten zavzpomínal, jak SAP tehdy přicházel do totálně „nepřipraveného, nechápajícího prostředí“, a jak se od té doby posunula doba do situace, kdy jsou informační systémy podporou kritických aplikací.

První „česko-slovenský“ ředitel SAP ČR Martin Bednár„Od té doby informační systémy penetrovaly všechny oblasti lidské činnosti… až do domácností a jednotlivců,“ uvedl Bednár a dodal, že by ho tehdy ani nenapadlo, že bude mít doma 3D tiskárnu.

Poté Karel Janeček prezentoval svou vizi Human 21 a volební systém Demokracie 21, který sází na obecnou angažovanost lidí v celé společnosti a je postavený na tom, že volič má více hlasů pozitivních a jeden negativní hlas „proti“.

Zásadní však bylo vystoupení Martina Wezowskiho, Chief Designera v inovačním centru SAP. Proč je důležité se zabývat budoucností? Ptal se řečnicky v úvodu své přednášky a odpověděl: protože všichni z nás tam strávíme, v lepším případě, zbytek života.

Martin Wezowski, Chief Designer, SAPUpozornil také na exponenciální vývoj a nárůst změn. „Změna je tak rychlá, že se nestává sadou momentů, ale tokem změn.“ V takovém prostředí je podle Wezowskiho nicnedělání „jistá smrt“. Zdůraznil, že zatímco před padesáti lety dosahovala životnost firem ve Fortune 500 průměrně 75 let, dnes je to 15 roků.

Tok změn je potřeba podle něj přetavit v tok příležitostí. Varoval také, že bojovat s vývojem a změnami není cesta, můžeme jen pracovat na tom, aby změny dopadly co nejlépe.

Martin Wezowski také vyvracel představy o tom, že robotizace vezme lidem práci. Poukázal na to, že automatizace nám pouze uvolní ruce od mechanizovatelných, opakovaných činností („robotské“ práce) a umožní se věnovat kreativnější aktivitě s větší přidanou hodnotou:

Martin Wezowski ukazuje "chytrou" panenku Barbie (Mattel je zákazník SAP)Technologická evoluce mění pojetí lidské práce a otevírá nové možnosti. Říkám tomu ‚Humachine‘ – symbióza mezi lidskou kreativitou, empatií a umělou inteligencí strojů. Díky inovaci a designu můžeme tuto dynamickou změnu formovat.

Během konference byla představena také nová platforma SAP Leonardo, která využívá různých konektorů do ostatních systémů a na základě strojového učení vytváří vlastní „inteligentní infrastrukturu“. Cílem je propojení dat z big data, IoT a analytiky a strojového učení nad nimi. Leonardo, který má takto pomoci proměňovat data do „obchodní reality“, je integrovaný do všech řešení SAP.

Jako jednu z možných aplikací Martin Wezowski ukázal analýzu videa, kdy systém rozpoznával loga společností v záběru, jejich množství a velikost a počítal brand impact v téměř reálném čase.

Odpoledne v programu navázala panelová diskuze mezi zástupci významných společností, startupů a partnerů. V tématu „zítřek už je tady“ se panelisté kromě digitalizace a inovací věnovali průmyslu 4.0 v střední a východní Evropě a porovnali situaci s Českou republikou.

Petr Ulvr ze společnosti Intel později představil, jak vidí potenciál umělé inteligence generální partner konference. Po panelové diskusi následovaly demo ukázky řešení vyvinutých na platformě SAP S/4HANA. Implementační partneři společnosti SAP hostům názorně předvedli, jak technologie proměnily byznys jejich zákazníků. Konferenci zakončily koncerty Mira Žbirky a kapely Jelen.

Druhá část konference s názvem SAP Forum – Professional Day se uskuteční 7. 9. 2017 a bude se věnovat dopadům digitální transformace na řízení společnosti.

Channelworld_ozveny

Generální ředitel SAP ČR Roman Knap s moderátorem Liborem Boučkem

Zdroj: ChannelWorld, SAP

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024