Hlavní navigace

Report ze surfařského Asbis BYOS: Co čeká servery na platformě Intel?

26. 4. 2017
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Channelworld
V pražské Surf Aréně uspořádala VAD divize distribuční společnosti Asbis CZ další ročník technického semináře BYOS – Build Your Own Server.

Letošní BYOS se konal 20. 4. Přivítání v pražské Surf Aréně, jejíž koncept umělých mořských vln je unikátní nejen v celé České republice, ale i v Evropě, se ujal generální ředitel společnosti Asbis CZ Petr Jandík. Shrnul, že v posledních dvou letech firma prošla bouřlivým vývojem.

Petr Jandík, generální ředitel, a Lucia Germanová, vedoucí marketingu, Asbis CZV roce 2015 jsme dosáhli obrat 1,25 miliardy, v roce 2016 jsme udělali 1,53 miliardy a letos směřujeme mezi 1,7 a 1,8 miliardy korun,“ uvedl Petr Jandík a optimistický plán podtrhl růstem v prvním kvartálu, který činil meziročně 34 %.

Loni se firma pomyslně rozdělila na tradiční broadline distribuční byznys a VAD divizi, kterou chce Asbis v dalším období předně rozvíjet.

Více o směřování pohovořil šéf VAD divize Pavel Šrůta. VAD oddělení zastřešilo dlouhodobě provozovaný serverový byznys, tradiční doménu Asbisu. Šrůta uvedl, že servery jsou nadále jádrem jednotky vzniklé v polovině loňského roku a doplňují ji o software, networking a další platformové hráče.

Roman Špička, sales team leader, Asbis CZ„V druhé polovině roku 2017 se budeme velmi úzce propojovat s kolegy ze slovenského Asbisu, který je zároveň jedním z největších VAD distributorů na slovenském trhu,“ naznačil další směr Šrůta.

Poté představil produktové manažery své divize, kterými jsou serverový specialista Ján Medo, specialista na storage a UPS Alan Seibert a specialista na networking Petr Winkelhöfer.

Za obchodní oddělení převzal slovo Roman Špička, který představil zbytek týmu a připomenul, že pro účastníky technického semináře je připravená speciální promoakce.

Celodenní program přiblížila hlavní pořadatelka semináře a vedoucí marcom oddělení Lucia Germanová. Účastníky kromě přednášek a výstavky s možností si produkty osahat „naživo“  čekala před obědem exhibice profesionálů Surf Arény, aby se naladili na to, co si mohli sami odpoledne vyzkoušet.

Z přednášek

Prezentaci generálního partnera akce, společnosti Intel zastali Lukáš Vach a Ján Medo. Na polovinu roku se připravuje uvedení nových procesorů Intel Xeon Skylake na 14nm výrobním procesu. Nově bude existovat více cest upgradu procesorů – vyšší frekvencí, nebo vyšším počtem jader. Quad channel se mění na paměti po šesti kanálech DD4 na CPU. Servery na nové platformě půjdou osadit 2666 MHz 2DIMM na kanál. TDP u nich bude překračovat až 200 W, což bude v některých variantách vyžadovat vodní chlazení.

Lukáš Vach a Jan MedoStručně představil názvosloví nových platforem Purlay, jako jsou Wolf Pass a Buchanan Pass. Přinese např. nový je konektor OCuLink, který nahradí miniSAS HD kabel. Osadit půjde např. do 1U šasi Buffalo Peak nebo 2U šasi Bighorn. Platforma Buchanan Pass získá větší množství PCIe slotů.

Lukáš Vach postupně shrnul i další připravované desky a šasi. Představil také možnosti procesorů Xeon Phi a jejich využití v HPC serverech a přiblížil s nimi související platformu Adam Pass v „nodové zásuvce“. I když jde o single socket s až 72 jádry, dokáže „převálcovat“ GPU stanice.

Připomenul také v dubnu uvedené procesory Intel Xeon E3-1200 v6 a přiblížil, jak technologie Intel Optane známá z desktopů, kde se karta s flash paměťmi používá pro zrychlení aplikací, využije v serverech.

Marcin Paczko, country manager CEE, HGST,nejprve připomenul, že jsou dnes již součástí Western Digital, který je s celkovým obratem 17,8 miliard dolarů kvartálně největším výrobcem v odvětví.

Marcin Paczko, country manager CEE, HGSTZdražení SSD komentoval tím, že další výroba 3D flash pamětí by měla začít v roce 2017 s uvedením do provozu v létě 2018. Společnost se nyní primárně zaměřuje na přechod výroby ze 2D na 3D.

Paczko shrnul, že portfolio HGST a Sandisku pokrývá všechny pracovní zátěže od komerčních počítačů, přes servery a úložiště pro různé specifické úlohy náročné na čtení a zpracování dat (typicky analýza).

Přiblížil nové technologie v HDD jako TDMR (two dimensional magnetic recording - dvouhlavá maloformátová ofsetová konfigurace), HAMR a dále 4. generaci héliové technologie. V SSD pak vypíchl například 64vrstvou 3D NAND architekturu.

Segment kapacitních enterprise HDD i nadále vzrůstá a HGST neočekává jejich náhrady za SSD. Přechod čistě storage klientů na plné SSD očekává na přelomu 2018 a 2019. Zákazníci OEM serverů si nadále podle Paczka udrží požadavky na výkonné HDD.

V enterprise HDD nabídne HGST nejvyšší výkon u 15K RMP Ultrastar C15K600 s kapacitou 600GB a nejvyšší kapacitu u Ultrastar C10K1800 s 1,8TB. Disk s aktuálně nejvyšší kapacitou na světě - 12 TB je Ultrastar He12 naplněný Heliem (technologie HelioSeal).

Poté seznámil účastníky s nejzajímavějšími modely SSD Ultrastar včetně srovnání výkonu s konkurencí. Závěrem představil storage platformu 4U60 s pětiletou zárukou.

Marcin Gaczor z KingstonuTradičně na BOYS nechyběl Marcin Gaczor z Kingstonu, kterývzpomenul výrazně vyšší cenu a horší dostupnost RAM než před rokem. To způsobil hromadný přechod z DDR3 na DDR4 napříč většinou regionů, což vyvolalo výrazné nároky na výrobce pro změnu výrobních procesů a kapacit a projevuje se to v nárůstu cen.

Dodal, že v okamžiku uvedení nové serverové platformy Intelu bude mít Kingston už dostupné nové paměti DDR4 2 666 MHz. Na konci druhého kvartálu by mohly být dostupné i pro testování. Na konci třetího kvartálu pak můžete čekat i 128GB moduly.

Co se týče aktuální nabídky SSD, stále je dostupný model DC400, kterému se velmi dobře vede a dosud je hlášena nulová poruchovost. Jeho náhrada novinkou DC500 se plánuje až na rok 2018.

Připomenul, že kompatibilitu pamětí Kingston s deskami různých výrobců testují nezávislé laboratoře Advanced Validation LAB a CMTL.

Daniel Klein z EatonuDaniel Klein z Eatonu srovnal výhody a nevýhody elektrických zdrojových agregátů a zdrojů nepřerušovaného napájení (UPS). UPS mají proti agregátům prakticky okamžitou dobu náběhu, chrání proti problémům v síti, umožňují pokročilý monitoring, lze je instalovat v podstatě všude. Avšak při vysokém zatížení dosahují krátké doby zálohy a mají omezenou životnost akumulátorů.

Poté shrnul devět základních problémů v síti, jak je rozlišuje Eaton, a jak je adresuje třemi základními řadami produktů. Následně ukázal možnosti zapojení jednotlivých kategorií UPS od základních modelů pro PC až po UPS pro skříně a PDU.

Lucie Kloudová z Infortrendu zdůraznila, že v rámci technologických partnerství podporují pevné disky jiných výrobců. Výběr kompatibilních disků nechávají na partnerech, což může pomoci ceně ve výběrových řízeních.

Lucie Kloudová z InfortrenduVyzdvihla výkonné storage se 12Gb/s SAS, Infinibandem, iSCSI se 40 Gb/s, ale i škálovatelná pole s až 444 disky na systém a možností připojení expanzních jednotek přes SAS. U duálních modelů Infortrnedu je většina komponent redundantní.

Připomenula, že každé diskové pole a NAS Infortrend umí snapshoty a umožňuje zálohu mezi disky, na pásky nebo do cloudu. Všechny modely mají standardně tříletou záruku s možností prodloužit až na pět let. Od ledna je možné získat i pokročilý servis on-site.

Závěrem vypíchla registraci projektů a možnost získat speciální ceny do výběrových řízení. Registrace je on-line na partnerském portálu partnerportal.infortrend.com.

Lukáš Radil z partnerské firmy KPCSLukáš Radil z partnerské firmy KPCS představil Storage Spaces Direct – softwarově definovanou storage pro Hyper-V ve Windows Serveru. Nejprve ale shrnul základní edice, možnosti instalace Windows Server 2016 (GUI, Core a Nano) a nové funkcionality. K virtuálním sítím dodal, že nyní Windows Server dokáže odebrat a přidat virtuální síťovou kartu za běhu. Zdůraznil, že u virtualizovaných stanic byste měli už určitě používat RFS, který je výrazně vylepšený a spolehlivý.

Storage Spaces Direct je součástí datacentrové edice Windows Serveru 2016. Valnou většinu funkcí, které nabízí datová pole, tak nyní můžete postavit na serveru s WS. Kromě výpočetního výkonu a paměti jsou k tomu potřeba lokální disky (nebo lokální úložiště, respektive více fyzických serverů propojených rychlou sítí a tvářící se jako jedno úložiště).

Komunikaci fyzických serverů mezi sebou umožňuje Software Storage Bus – softwarová sada pro vytvoření clusteru. Nad ním je Storage Pool – logické rozdělení fyzických serverů v daném poolu na rychlé, kapacitní apod. Nad tím běží fail-over cluster. Reálně to pak Lukáš  Radil ukázal na demu.

Na vlně zábavy

Poslední prezentaci už následovalo losování tomboly a hlavně navazující neformální část programu, kdy profesionální instruktoři indoor surfingu nejprve předvedli svou exhibici a poté vyzvali zájemce, aby vklouzli do neoprénů a zkusili si také sjet svou první vlnu.

Reakce hostů byly nadšené, neboť instruktoři dokázali na surfařské prkno a umělou vlnu postavit i ty, kteří jinak extrémním sportům neholdují.

Zdroj: Asbis CZ

Channelworld_ozveny

Pro všechny byl poté připraven byl bohatý raut a prezentace 3D technologií a tiskáren značky Colido. Za DJ pultík se postavil Boris Skenderija, jinak také produktový manažer Asbis CZ. I letošní ročník BYOSu, jehož se účastnilo téměř 60 hostů, můžeme považovat za povedený.

Zdroj: ChannelWorld, Asbis CZ

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?