Hlavní navigace

Lenovo představilo nejširší portfolio pro datacentra ve své historii

21. 6. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Channelworld
Na konferenci Transform 2017 v New Yorku Lenovo odhalilo novou strategii divize Datacentre Group a výrazné rozšíření portfolia pro datová centra.

Nejvýraznější rozšíření portfolia produktů pro datová centra a dva nové sub-brandy oznámila společnost Lenovo na new-yorské konferenci Transform.

Lenovo, které se do roku 2020, chce stát jedničkou v HPC systémech, připravuje svým „end-to-end“ portfoliem své zákazníky na 4. průmyslovou revoluci. Digitální transformace je, jak uvedl Yuanqing Yang, předseda představenstva a CEO Lenova, výsledkem nejlepších inovací v historii lidstva.

Yuanqing Yang, předseda představenstva a CEO LenovaLenovo ji vidí jako „revoluci inteligence“, která vytváří technologický základ pro datovou analytiku, vysoce výkonné výpočetní techniku, hybridní cloud, umělou inteligenci a strojové učení.

Nové portfolio serverů, storagí, networkingu, softwaru a služeb pro datacentra, uvedl Kirk Skaugen, prezident Lenovo Data Center Group (DCG).

Pro podporu dalšího růstu v této oblasti staví Lenovo pět globálních výrobních továren pro produkty do datových center. Firma s obratem 43 miliard dolarů má již sedm výzkumných center pro datacentra.

Skaugen jako konkurenční výhodu Lenova uvedl to, že nemají zastaralé (legacy) systémy, což má firmě umožnit inovovat a nebýt na nich závislá. „Nechceme vám nabízet, abyste si koupili ještě jeden ‚legacy‘ systém se 45% slevou,“ uvedl s odkazem na některé výprodejové ceny starších technologií na trhu.

Kirk Skaugen, prezident Lenovo Data Center GroupLenovo, které v červenci prodá 20 miliontý x86 server, kompletně přepracovalo svůj dodavatelský řetězec produktů pro datacentra. Kirk Skaugen uvedl, že 90 % SKU nyní dokážou dodat za méně než sedm dní.

Prezident DCG se také pochlubil první příčkou v dostupnosti x86 serverů v průzkumech z roku 2016-2017. Servery Lenova dosahovaly downtime 1 % v porovnání s druhým Fujitsu 2 %, obdobně tak třetím Cisco UCS a dále servery Dell Power Edge (7 % downtime) a HPE Proliant (10 % downtime).

Lenovo se také pyšní první pozicí ve spokojenosti zákazníků, konkrétně ve 21 z 22 dotazovaných atributů, uvedl Skaugen a oznámil, že společnost uvádí novou „premier“ podporu pro datacentra.

Přicházejí dvě nové značky Think

V nových značkách Lenovo navazuje na letošní pětadvacetileté výročí ThinkPadů. Pro tradiční infrastrukturu datových center zavádí značku ThinkSystem, která v sobě kombinuje dřívější ThinkServery a x86 produkty IBM System x.

Nově oznámené portfolio obsahuje 14 nových serverů postavených na škálovatelných procesorech Intel Xeon, sedm storagí a pět switchů. Jeho design má umožnit rychlejší servisní zásahy a vyšší modularitu.

Kromě širší nabídky switchů se v portofoliu storage objeví také řada „value“ a Lenovo chystá i vodou chlazené HPC systémy.

Druhá nová značka ThinkAgile reprezentuje softwarově definovanou infrastrukturu postavenou na platormě ThinkSystem. V softwarově definovaných systémech ThinkAgile SX budou během několika měsíců dostupné řady pro MS Azure Stack a pro hypokonvergované systémy postavené ve spolupráci se společností Nutanix.

Lenovo uvádí, že se při návrhu obou portfolií zaměřilo na budoucí rozšiřitelnost (upgrade) systémů bez nutnosti jejich výměny a na jednoduchost, ať už při nacenění, nebo při integraci se starší infrastrukturou datacentra bez hrozby „vendor lock-inu“.

Nově oznámené portfolio má být dostupné během letošního léta.

Lenovo ThinkSystem DB610s a DB620s

Čtyři segmenty divize DCG

Lenovo letos restrukturalizovalo divizi DCG a postavilo ji kolem čtyř produktových segmentů (obdobně jak je dnes a do budoucna člení IDC) – hyperškálovatelná infrastruktura (dnešní public cloud), softwarově definovaná infrastruktura (dnešní privátní cloud), HPC a umělá inteligence (dnes zatím jen HPC) a na řešeních postavená DC infrastruktura (dnešní privátní „ne-cloudová“ datacentra).

V letech 2016 až 2020 mají výdaje na HW infrastrukturu podle IDC vzrůst z 80 na 93 miliard dolarů. První zmíněný segment má růst meziročním tempem 17 %, druhý zmíněný tempem 10 %, třetí tempem 11 % a čtvrtý klesat o 4 %.

Nová jednička v HPC?

Mezi poskytovateli superpočítačů se Lenovo stalo nejrychleji rostoucím dodavatelem. Ještě v roce 2014 na trhu nepůsobilo, o rok později (když koupilo x86 byznys IBM) dodalo 23 HPC systémů, v roce 2016 prodalo celkem 84 a letos již 92 HPC řešení. Cíl je zřejmý - stát se  během pár let na trhu jedničkou.

Dopomoci k tomu mají právě řešení ThinkSystem a ThinkAgile, z nich konkrétně například vysoce výkonný výpočetní systém ThinkSystem SD530 pro datovou analytiku, úlohy umělé inteligence a hyperškálovatelná prostředí.

Jeden výpočetní uzel SD530 má velikost 1/2 U, obsahuje dvě CPU, dvě GPU,  1TB paměti a 46 TB úložného prostoru.

Celý rack s velikostí 42 U obsahuje 168 CPU, 84 GPU, 84 TB operační paměti a 3,8 PB úložné paměti.

Lenovo Transform 2017

HPC systém pro Barcelonu

Mezi oznámeními se Lenovo pochlubilo také dodávkou HPC systémů (postavených na procesorech Intel Xeon Platinum) pro Barcelona Supercomputing Centrum (BSC). Superpočítač MareNostrum 4 určený pro vědecký výzkum zahrnuje 48 racků s více než 3 400 uzly a centrální pamětí o kapacitě 390 terabajtů.

Špičkový výkon tohoto HPC má dosahovat přes 11 petaflopů za sekundu.

Nově uvedená x86 platforma ThinkSystem nám poskytuje desetkrát více výpočetní síly, než měl předchozí superpočítač MareNotrum,“ uvedl Sergi Girona, provozní ředitel BSC.

Channelworld_ozveny

Lenovo na konferenci Transform oznámilo také nové portfólio počítačů ThinkPad a službu PC as a Service, o které vás budeme brzy informovat.

Zdroj: ChannelWorld, Lenovo

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024