Hlavní navigace

Fotoreportáž: Avnet HP Partner Day 2015 aneb novinky u Hewlett-Packard Enterprise v kostce

23. 9. 2015
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Distributor s přidanou hodnotou, společnost Avnet, uspořádala spolu s HP partnerský den, na kterém společně se účastníci seznámili s dalším vývojem a trendy.

Avnet HP Partner Day 2015 se konal 17. 9. v Aquapalace v Čestlicích u Prahy. Jak název místa vypovídá, partneři se po vydatném školení odpoledne mohli odreagovat ve vodním světě a wellness zóně aquaparku. Avnet pamatoval i na občerstvení a v relaxační místnosti pro účastníky připravil raut.

Ráno po stručném přivítání Lea Novosada, partner business managera v Avnetu, odstartoval řetězec prezentací, které zajistili zástupci podnikové divize HP – tedy budoucího Hewlett-Packard Enterprise.

Servery

Jiří Zeman, HP servers category manager, nejprve nastínil svůj pohled, proč je podle něj dobře, že se firma rozděluje – protože má každá divize jiné zákazníky a rozdělená firma se bude moci lépe soustředit na inovace. Připomenul, že inovace jsou pro HP klíčové a např. v serverech byla průkopníkem řady vylepšení (zmiňme třeba vzdálenou správu serverů).

Jiří Zeman, HP servers category managerZ aktuálního serverového portfolia nejprve představil projekt Apollo, který má adresovat výzvy spojené se zpracováním rostoucího objemu rozličných dat. Zároveň jde o scale-out architekturu, která má poskytovat optimální výkon pro dnešní aplikace.

Řada 2U serverů HP Apollo 2000 (obsahuje čtyři servery) je určena pro midmarket a využití nalezne pro HPC (výpočty), u poskytovatelů služeb a obecně v podnikových pobočkách. HP Apollo 4000 jsou pak storagové servery s vysokou hustotou (až 224 TB dat). Pro největší zákazníky, kteří by chtěli dělat analýzy nad velkými daty, HP nabízí řešení pro Hadoop a Big Data – Apollo 4530.

Poté Jiří Zeman shrnul novinky v serverech HP Moonshot pro nízkonákladové využití se specifickými aplikacemi a zátěžemi (webové aplikace, workplace jako služba, video/media, big data a telco). Aktuální verze dostala např. novou verzi switchů a management byl sjednocen s HP OneView.

Následně Zeman shrnul řady serverů ProLiant 9. generace od malého SMB (série 10) až po podnikovou sérii 500. Gen9 dostala nové procesory Intel Haswell, nové paměti s kapacitou až 128 GB/DIMM a frekvencí a6 3200 MHz. HP připravuje NV-DIMM paměť, v níž je čas osazena jako DRAM a část SSD. Dosáhne až milionu IOPS a dokáže lépe ochránit data při výpadku energie.

Z pohledu sjednocené a aktivní správy Jiří Zeman vypíchnul nástroj HP OneView, ve kterém společnost integrovala management pro celou infrastrukturu a je možné jej propojit s dalšími nástroji přes Open RESTful API. Verze Standard je zadarmo a Advanced (navíc funkcionality ILO Advanced) placená.

Se všemi novinkami v ohlasti serverů HP vás Jiří Zeman seznámí stručně v tomto videu.

Ladislav Pecen, presales konzultant v HPLadislav Pecen, presales konzultant v HP, se v prezentaci zaměřil na HP Integrity SuperDome-X pro náročné zákazníky, kteří potřebují mission-critical systémy postavené na x86 procesorech. Využití najde pro velké transakční a in-memory databáze, big data či velké konsolidace a virtualizaci. Možnosti rozšiřitelnosti a vysoké škálovatelnosti podtrhují konfigurace s dvěma až 16 CPU, až 24 TB RAM a až 32x 10 Gb LOM + 24 PCI slotů v jednotném „bladovém šasi“.

Mezi nejdůležitější přínosy SuperDome-X pro zákazníka patří podle Pecna snížení nákladů na provoz kritických aplikací, vysoká dostupnost bez odstávek a restartů, a škálovatelnost (scale-out).

Nyní přichází Superdome-X s novými BL920s Gen9 blady. Je v něm možné kombinovat Gen8 a Gen9, tedy i různé procesory s různým počtem jader pokud jsou instalovány v oddělených nPartitions. Firmware je zpětně kompatibilní s Gen8 systémem. Superdome také podporuje různé virtualizační platformy.

Ladislav Pecen ukázal i nejčastější obchodní scénáře: 1. Zákazník používá starší Unixové systémy, kde mu doběhla podpora a zvažuje co dál. 2. Klient má x86 platformu a potřebuje zlepšit její vlastnosti v oblasti škálovatelnosti, výkonu či spolehlivosti. 3. Zákazník používá velká data pro byznys a podporu rozhodování.

Hlavní shrnutí prezentace uvidíte ve videu zde.

Storage

 Pavel Strašlipka, HP storage category managerSekci storage odstartoval Pavel Strašlipka, HP storage category manager. V úvodu se zeptal partnerů, co dnes řeší zákazník při výběru storage. Zejména cenu, integraci, napojení do cloudu apod. Výrobci na to reagují dvěma způsoby: tradičními krabicovými řešeními a moderními softwarově definovanými úložišti (SDS).

Dvěma hlavními trendy dneška jsou podle Strašlipky tedy SDS a flash. Proč SDS? Strašlipky uvádí, že jsou levné, flexibilní a vysoce automatizované. Zároveň klient získá kontrolu nad daty a vyhne se externí konkurenci (zavedené byznysem).

Poté představil virtuální storage HP VSA, která se od konkurence odlišuje podporou všech hypervizorů (VMware, HyperV, KVM), OpenStacku, možností přesouvat data mezi fyzickými boxy, vysokou dostupností a z pohledu práce s daty podporou SubLUN tierování a tenkým provisioningem.

Flash je podle Pavla Strašlipky současnost. Proč?  Kvůli rychlé odezvě, odolnosti RPO a ceně za užitný GB, která je dnes již srovnatelná s cenou gigabytu na 10K HDD. Mimochodem, už více než polovina obratu storagí HP je ve flash technologiích.

Pro flash je připravena storage HP 3 PAR. HP proto spolu s Avnetem připravila pro partnery speciální cenovou akci na all-flashové pole 3PAR 8000, případně na jeho kombinaci se StoreOnce 2900 a StoreOnde RMC a VSA se speciálními slevami.

Objevte v tomto videu s Pavlem Strašlipkou, co je nového v HP Storage.

Jan Obhlídal, technický konzultant v HP,se následně věnoval tématu zálohování. Ve své prezentaci přiblížil schopnosti řešení HP Data Protector, jako jsou federovaná deduplikace, podpora virtuálních prostředí, integrovaná možnost zálohy do cloudu, automatická obnova aplikace nebo integrace s dalšími výrobci.

Jindřich Kasal z HP softwareV dopolední části vystoupil ještě Jindřich Kasal z HP software, který ukázal Virtualization Performance Viewer (VPV) pro správu kapacity a výkonu virtualizovaných prostředí. Na úvod ukázal problém, kdy většina zákazníků používá více než jeden hypervizor, hustota VM se zvyšuje a část úloh se navíc přesouvá do cloudu. Zákazníci nad tím přitom potřebují udržet přehled.

VPV nabízí jednotný pohled na virtualizované prostředí, kapacitní plánování a předpověď vývoje, sledování výkonu a upozornění na provozní problémy, které lze řešit ihned. VPV je na trhu čtyři roky a je podle Kasala v perfektní kondici. Partnery vyzval, aby jej vyzkoušeli. Z www.hp.com/go/vpv si můžete stáhnout image dvouměsíční trial verze, který lze během 15 minut zprovoznit ve virtuálním stroji.

Stručné shrnutí softwarových novinek HP uvidíte v tomto videu.

Dotace

Miloš Blaškovan, NavigaPo obědě vystoupili Miloš Blaškovan a Jakub Sedmihorský ze společnosti Naviga, aby přednesli možnosti čerpání dotací z evropských fondů. Vybrali několik programů, na kterých ukázali konkrétní příklady čerpání pro partnery a zákazníky.

Miloš Blaškovan upozornil, že velká část prostředků nepřichází jen z EU, ale i z lokálních zdrojů – Progamy Gama, Delta a Epsilon – nebo z mezinárodních dotací – např. „nejbohatší“ Horizon 2020.

Do období 2020 lze čerpat asi 24 miliard eur, z toho oblast ICT zasahuje do OP za zhruba 2 miliardy eur. Jde o OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, OP Zaměstnanost, OP Výzkum, vývoj a vzdělávání a Integrovaný regionální operační program.

Networking

Rudolf Šída, produktový manažer pro HP NetworkingO bezdrátových sítích od akvírovaných Aruba Networks mluvil Rudolf Šída, produktový manažer pro HP Networking. Poukázal na rostoucí popularitu Wi-Fi a na to, že gigabitová bezdrátová síť dokáže pro koncová zařízení nahradit ethernet. Ukázal také, že Wi-Fi může velice přesně lokalizovat uživatele přes mobilní aplikaci a pomoci ho navést na konkrétní místo nebo mu poskytnout zvýhodněnou nabídku. Kombinace Aruby s HP networkingem pak zpřístupňuje nástroje pro správu a zabezpečení.

Jako příklady možných zákazníků ukázal školství (snadné nástroje pro nastavení QoS a zabezpečení), zdravotnická zařízení (bezpečný přenos dat – chorobopisů) či hoteliérství.

Co se s akvizicí ze strany HP mění u Aruby k lepšímu? Rozšíření techniků a architektů řešení, lokální obchodní podpora a zastoupení, servisní organizace, lokální distribuce a záruky. Doposud Aruba v ČR prodávala přes dva distributory, což se od 1. 11. změní.

Pohled Rudolfa Šídy na HP Networking shrnuje tohle video.

Služby

Luděk Jirák, HPLuděk Jirák celou přednáškovou část zakončil prezentací z oblasti služeb. Nejprve se pokusil účastníky navodit do role top managementu. Ten často řeší, jak dosáhnout firemních cílů v dalších obdobích, co bude pohánět trh a jak se bude vyvíjet. Odhaduje vývoj poptávky a vyhodnocuje riziko včetně nákupu IT a jeho kapacity.

Pro vedení firem, které si není jisté kapitálovými investicemi do IT, nabízí HP Flexible Capacity Service (FCS), které má být reakcí na nedostatky klasického CAPEX modelu. Zákazník platí, kolik využije a pro partnery je to cesta jak prodat HW v případě, že klient nemá investiční peníze, nebo nemá jistý růst svého byznysu. Jde o spojení finančních výhod cloudu s vlastnictvím infrastruktury. Zákazník platí za to, co daný měsíc využívá a HP podle potřeby upgraduje nebo downgraduje jeho vybavení. HP tedy sdílí rizika byznysu se zákazníkem. FCS se vztahuje na servery, storage, sítě, SW a služby.

Luděk Jirák představil novinky pro podzim v tomto videu.

Po skončení přednášky a prostoru pro diskuzi již účastníci vyrazili užívat relaxačních možností místního aquaparku a wellnes.

ICTrocenka

Celé shrnutí Avnet HP Partner Day 2015 naleznete také ve videu na https://youtu.be/7iiFp02Cacw.


Zdroj: ChannelWorld, Avnet (video)

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Cisco: Jen 3 % firem jsou odolná proti současným kyberbezpečnostním hrozbám
Cisco: Jen 3 % firem jsou odolná proti současným kyberbezpečnostním hrozbám
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Eset: V březnu na sebe upozornil malware AsyncRAT, útočníci jeho prostřednictvím spustí i DDoS útok
Eset: V březnu na sebe upozornil malware AsyncRAT, útočníci jeho prostřednictvím spustí i DDoS útok
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Monitory AOC do kanceláře i na doma
Monitory AOC do kanceláře i na doma