Hlavní navigace

Cisco Connect: Přichází čas rychlého IT

25. 3. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Novinky, strategii a své vize prezentovala společnost Cisco s partnery na každoroční konferenci Cisco Connect v Praze.

Aktuální strategie společnosti Cisco se nese v hesle Fast IT. Odysseas Charalambous, managing director Cisco CEE v rámci keynote uvedl, že společnost chápe Fast IT jako zjednodušení a zpružnění IT tak, aby dokázalo rychle reagovat na potřeby byznysu. Zároveň zdůraznil, že v rámci tohoto přístupu „bezpečnost je primární prioritou a vyžaduje end-to-end přístup“. Podle Charalambouse se „každá společnost stane bezpečnostní firmou“.

Co si lze pod spojením „rychlé IT“ představit, vysvětlil na setkání s novináři v rámci konference technický ředitel Pavel Křižanovský, který strategii shrnul do tří pilířů: nepřetržité inovace zprostředkující nové funkce, infrastruktura reagující podle potřeb aplikací (koncept SDN) a propojení cloudových prostředí do tzv. intercloudu.

Co si lze pod spojením „rychlé IT“ představit, vysvětlil na setkání s novináři v rámci konference technický ředitel Pavel KřižanovskýJako příklad inovací uvedl Cisco Hyperlocation modul (přístupový bod) pro bezdrátové sítě, který dokáže lokalizovat klienta v síti s přesností na jeden metr a integruje Bluetooth low energy do Wi-Fi infrastruktury, což umožňuje dále komunikovat s klienty a předkládat jim například lokačně specifické nabídky. Projení sbíraných dat na analytiku tak Cisco dokáže vyhodnocovat např. množství zákazníků v prodejně v čase a jejich trasy, aniž by se přitom připojili do sítě. Zákazník (Cisca) doplněním tohoto prvku do existující infrastruktury získá kompletní řešení, které mu poskytne důležité obchodně zužitkovatelné informace.

Lze tak vypozorovat změnu zaměření Cisca na software a poskytování řešení a služeb. To také na keynote podtrh Christoph Nienhaus, IT leader for CEE slovy: „Cisco je ve fázi přeměny ze šoupače krabic na dodavatele hard/softwaru a služeb.“   

Druhou strategickou oblastí je pro Cisco Application Centric Infrastrutura (ACI) Druhou strategickou oblastí je pro Cisco Application Centric Infrastrutura (ACI), jejímž úkolem je zjednodušení spolupráce aplikací s infrastrukturou. Cisco mezi (fyzickou i virtuální) síťovou vrstvu a aplikaci vložilo kontroler (v rámci řady Nexus 9000), který překládá potřeby aplikace infrastruktuře, aniž by ji software potřeboval podrobně znát.

Třetí sférou zájmu je pro Cisco tzv. Intercloud, nebo cloud cloudů (více v článcích zde), který má propojit dohromady velké množství privátních, veřejných a partnerských cloudů a umožnit mezi nimi „bezproblémovou“ migraci dat i aplikací. Cisco na Intercloudu aktuálně spolupracuje s 60 partnery a běží zhruba ve 350 datacentrech v 60 zemích.

Bezpečnost stále v hledáčku

V sítích je stále velkým tématem bezpečnost u Cisca tomu není jinak viz slova Charalambouse v úvodu. Petr Černohorský, produktový manažer technologie Cognitive Threat Analytics, se stručně věnoval oblasti pokročilých útoků, které dokážou penetrovat sítě organizací, aniž by to zjistily. Advanced Thread Detection zkoumá tři fáze: před útokem, během útoku a po útoku.

Poslední dobou se věnuje více pozornosti fázi po útoku. Organizace se již podle Černohorského ztotožňují s myšlenkou, že k útoku dřív nebo později dojde. Proto je potřeba jej dokázat následně odhalit, izolovat napadení a dokázat jej uzavřít/odstranit škody. Většina infekcí probíhá ve více úrovních a je potřeba je odstranit v rané fázi.

Cisco nasazuje analytiku útoku ve všech třech fázích. S detekční technologií, která původně vznikla v Cognitive Security, se pak soustředí právě na fázi po útoku, kde používá statistické modelování a strojové čtení všech dat k odhalení anomálií chování zařízení v síti.

Petr Černohorský také uvedl, že ze zkušeností zákazníků jedním z dominantních infekčních kanálů je e-mail, nejčastějším kanálem pro komunikaci a řízení průniku (command and control) je pak web. Cisco zabezpečení těchto oblasti (primárně webovou komunikaci) řeší skrze Cisco Cloud Web Security Premium, kdy bezpečnost dodává jako službu z cloudu.

Channelworld_ozveny

Cisco Inovační zónaV rámci výstavky Cisco letos připravilo kromě tradičního stánku také tzv. inovační zónu v duchu nového pracovního prostředí a spolupráce. Součástí inovační zóny byly tři technologie ze světa internetu věcí – chytré osvětlení (spolu s Philips) napájené a řízené přes Ethernet, řešení pro smart city a řízení dopravy a řešení pro streamování video obsahu po Wi-fi v rámci stadionu.

Stánek Cisco Connect pak ukázal např. zmíněnou technologii Application Centric Infrastructure, nebo technologie pro spolupráci – Teleprezence MX700 a DX80, které pohyblivými kamerami automaticky sledují hovořícího.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double