Hlavní navigace

Spojení Dellu a EMC je špatnou zprávou zejména pro HP a IBM

14. 10. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Dell, EMC
Akvizice světové jedničky v oblasti podnikových úložišť otevřela Dellu cestu k velkým podnikovým zákazníkům, navíc v době, kdy je konkurence oslabená štěpením, případně zaměřením na jiné oblasti.

Dell koupil EMC za závratných 67 miliard dolarů, což pochopitelně neušlo pozornosti řady analytiků a komentátorů. Z prvních reakcí lze učinit zjednodušený závěr, že akvizice představuje špatné zprávy pro konkurenci, případně některé zaměstnance obou firem, ale její dopad na celkovou podobu odvětví IT zřejmě nebude drtivý.

Lepší pozice, větší možnosti

Dopad spojení obou firem nemá být podle analytiků příliš zásadní ani pro samotný segment podnikových úložišť. EMC a Dell spolu ostatně již v minulosti spolupracovaly, a to nijak málo. Někdejší spolupráce vytvářela téměř desetinu celkových příjmů EMC a na straně Dellu se starala o celou polovinu příjmů z úložišť.

Toto partnerství však skončilo v roce 2011 poté, co se Dell ve svém portfoliu vydal směrem k high-endovým systémů a EMC expandovalo opačným směrem. Dell před ukončením partnerství investoval přes dvě miliardy dolarů do rozšíření svého portfolia, přičemž velkou část investice zacílil na produkty pro virtualizaci a řešení pro cloudová datacentra.

Nelze proto hovořit o tom, že by Dell akvizicí pronikl na nový trh, neboť se na něm již delší dobu pohybuje. Na druhou stranu je jasné, že nyní bude moci jednat z výrazně lepší pozice.

Akvizice neznamená zúžení možností pro zákazníky

Pokud jde o dopad akvizice na zákazníky, současná portfolia úložišť obou výrobců se podle analytika Crawforda Del PretehoIDC vzájemně doplňují a zákazníci díky tomu „nepřijdou o možnost volby.

Dell se sice stal světovou jedničkou na poli úložišť," uvádí Del Prete, ale zákazníci mají v současnosti k dispozici „více možností než kdy předtím," a to včetně náhrady úložných systémů cloudovými službami.

Dell sice může po převzetí EMC nabídnout zajímavé ceny, ale konkurence v podobě Oracle, HP nebo IBM nenabízí podle Del Preteho o nic horší produkty, takže ani v tomto ohledu nebudou možnosti zákazníků omezeny.

VMware zatím zůstane nezávislou a veřejně obchodovanou společností, ale Dell v něm nyní bude mít hlavní slovo. Dříve se spekulovalo, že Dell koupí Citrix, konkurenta VMware v oblasti virtualizace, ale nyní o něm nepadla ani zmínka.

Zatím není známo, jak silně se akvizice projeví na počtu zaměstnanců obou firem. EMC v loni tvořilo 70 tisíc lidí, pro Dell v době stažení z burzy pracovalo 110 tisíc zaměstnanců. Michael Dell naznačil, že k určitému snižování nákladů skrze propouštění dojde, ale odmítl jít do podrobností.

Skvělé načasování

Přestože analytici nehovoří o zásadním dopadu akvizice, bylo by chybné se domnívat, že nebude mít žádný vliv. Dell se jejím prostřednictvím dostal do pozice, ze které může konkurovat společnostem, jež cílí na největší podnikové zákazníky.

Nepříjemnou zprávu akvizice představuje zejména pro HP, které za dva týdny čeká rozdělení. Podle Charlese Kinga z Pund-IT Dell „roste ve chvíli, kdy se HP stahuje a fragmentuje“. IBM se zase soustřeďuje na investice do softwarových platforem a umělé inteligence, které Glenn O'Donnell z Forresteru označuje za „hluboce futuristické“.

Jinými slovy, Dell má díky akvizici EMC otevřenou cestu do nejvyššího korporátního segmentu ve chvíli, kdy se jeden velký konkurent soustřeďuje na své vlastní dělení a druhý se dívá příliš daleko do budoucnosti. Co víc si přát?

Channelworld_ozveny

Zdroj: IDG News Service


Aktualizace 14. 10. - Do článku jsme doplnili informace o někdejším partnerství EMC a Dellu a citace analytika ohledně dopadu akvizice na zákazníky.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?