Hlavní navigace

Proč nemám radost z toho, že Microsoft kupuje LinkedIn

16. 6. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor:
Steven J. Vaughan-Nichols je už téměř třináct let uživatelem LinkedInu, ale po nedávno ohlášené akvizici sítě Microsoftem uvažuje o tom, že ji opustí. Co mu vadí a proč si myslí, že není sám, kdo přemýšlí nad odchodem?

Byl jsem jedním z prvních uživatelů sítě LinkedIn. Zaregistroval jsem se 27. 6. 2003 v době, kdy ještě běžela betaverze, a v průběhu let jsem díky LinkedInu získal spoustu práce a pomohl mi napsat nesčetné množství článků. Nyní, když firmu kupuje Microsoft, však začínám velmi vážně uvažovat o tom, že odejdu.

Microsoft za LinkedIn zaplatí 26,2 miliardy dolarů, což je přibližně 59 dolarů na uživatele. Navzdory vysoké ceně si pořád myslím, že je to ze strany Microsoftu chytrý krok. LinkedIn, který má 443 milionů uživatelů, sice není žádný Facebook, ale jeho uživatelská základna roste o 20 % ročně.

V podstatě to je sociální síť pro profesionály. Když chcete najít nové zaměstnance, hledáte nové klienty nebo si chcete promluvit s jinými lidmi o práci, je to přesně to místo, které hledáte. V životě jsem tam neviděl jediné legrační video s koťátky.

Oznámení o akvizici bylo skvělou zprávou i pro samotný LinkedIn. Již několik hodin od zveřejnění této informace vyskočila hodnota akcií sítě o 61 %. To je skvělé číslo pro jakoukoliv společnost, ovšem pro firmu, která se již několik let potýká s problémy, je to přímo fenomenální.

Otázkou ovšem zůstává, jestli se zmíněný 20% růst podaří udržet i pod novým majitelem. Pokud bude například tuto mou negativní reakci sdílet dostatečný počet lidí, kteří pak také začnou uvažovat o odchodu, růst se může zastavit.

Jistě, některé důvody, proč se z této akvizice neraduji, nemusejí být pro většinu lidí tak zásadní. Proto budu nejdříve mluvit o nich. Na konec však zmíním jednu věc, o níž se domnívám, že donutí mnoho lidí k zamyšlení.

Nejdřív si ale připomeňme, že Microsoft před čtyřmi lety koupil podnikovou sociální síť Yammer, která se od té doby zrovna dvakrát neprosadila. Microsoft vzal Yammer a provázal ho se spoustou dalších technologií ze svého portfolia, konkrétně s Office 365, Skypem, Outlookem, Dynamics CRM a Cortanou.

Myslím, že v případě LinkedInu můžeme očekávat něco podobného. Mě osobně to příliš nevzrušuje, protože technologie Microsoftu příliš nepoužívám, neboť jeho integrační pokusy si příliš nerozumí s Linuxem. Například Skype na Linuxu více než pokulhává a Skype for Business na něm neběží vůbec.

Ovšem Microsoftu na mně a na dalších uživatelích Linuxu asi příliš nezáleží. Ne, jeho mnohem více zajímá propojení „předního světového profesionálního cloudu“ s „největší profesionální sítí“. Dá se předpokládat, že Microsoft považuje LinkedIn za cestu do HR softwaru, a být Salesforce, začal bych si dělat obavy, zda se Microsoft nechystá expandovat i do oblasti CRM.

Pokud jde o tohle, říkám: „Jen do toho!“ Nemám vůbec žádný problém s tím, že Microsoft hledá nové oblasti, kde se prosadit.

Vadí mi ovšem něco jiného. Ani v nejmenším mě netěší, že Microsoft získá má data.

Abychom si rozuměli, už si nemyslím, že Microsoft je nějaká Říše zla. Naopak mám dojem, že je na nejlepší cestě stát se firmou s byznysem postaveným na otevřeném softwaru. Pokud jde o Windows 10, tak se mi sice nelíbí, jakým způsobem je Microsoft vnucuje svým uživatelům, ale samotný systém je podle mě dobrý.

Navíc si myslím, že Microsoft dokáže celou síť zabezpečit lépe, než to dosud zvládal samotný LinkedIn. Ale to by vzhledem k nedávným zjištěním o únicích zřejmě zvládl každý.

Přesto však nechci, aby měl Microsoft kompletní přístup k mým datům a kontaktům. Soukromí dnes sice není v módě, ale v případě LinkedInu jsem svá data přinejmenším sdílel se společností, která se věnovala pouze sociálním sítím. Microsoft má naopak ambice být všude a pokrýt vše.

A přesně tohle mi vadí... a nejsem sám.

Mnoho lidí pohybujících se v oblasti technologií Microsoftu jednoduše nevěří. Platí to zejména pro ty, kteří fandí Linuxu a otevřeném softwaru.

Jak napsala Christine Hallová z FOSSForce: „Hovoří se o 'inteligentním přehledu zpráv', který bude očividně ušit na míru konkrétním uživatelům LinkedInu a bude v sobě mít integrovanou Cortanu, která 'bude znát celou vaši profesionální síť a bude za vás spojovat tečky' (jen si říkám, jestli to bude fungovat i uživatelům GNU/Linuxu.“

Na tu poslední větu znám odpověď – nebude!

To, co mě štve nejvíc, ale není absence podpory Linuxu. Je to ta část o tom, že bude Microsoft znát celou moji profesionální síť. Já si chci své tečky pospojovat sám, pokud dovolíte! Přinejmenším chci používat systém, jehož účelem je profesionální networking a ne prodej produktů a služeb Microsoftu.

Vzhledem k tomu, že mám na LinkedInu přes tisíc kontaktů, se mi z něj nechce odcházet. Zatím. Ale jestli uvidím, že se to na něm začíná hemžit službami od Microsoftu, začnu se poohlížet jinde. A nebudu jediný.

Channelworld_ozveny


Autor píše o technologiích a podnikání v oblasti technologií od dob, kdy CP/M-8o byl špičkovým OS.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages