Hlavní navigace

Milý Satyo Nadello, váš telefon Surface bude muset mít následující vlastnosti...

30. 5. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Twitter
John Brandon z amerického ComputerWorldu je přesvědčen, že Microsoft úplně neopouští segment chytrých telefonů a že naopak pracuje na novém telefonu, který se stane součástí řady Surface. Zároveň má pro Microsoftu pár tipů, jak s takovým modelem uspět...

Celé mi to začíná trochu připomínat situaci, kdy se Microsoft rozhodl opustit trh prohlížečů.

Tím, že firma propuštěním 1 850 zaměstnanců (většinou ve Finsku) prakticky zlikvidovala svou mobilní divizi, si Satya Nadella zavřel cestu k dalším chytrým telefonům... až na jeden. Nadella se jasně vyjádřil v tom smyslu, že Microsoft zůstane v segmentu a „soustředí své síly“, což je jeden ze způsobů, jak naznačit, že technologický obr pracuje na telefonu Surface. Dejte na má slova – jednou se ho dočkáme.

Pojďme si vysvětlit, proč to celé dává smysl.

Microsoft a Apple si mohou užívat toho luxusu, že jsou ikonickými značkami. Nemusejí nabízet deset chytrých telefonů, jeden pro každý uživatelský segment. Stačí jim nabízet jeden nebo dva a inzerovat je jako pomyslný svatý grál.

Právě proto je tak snadné koupit si tablet řady Surface (ne tak v ČR, pozn. překl.). Můžete si vybrat pravý tablet s klávesnicí jako pouzdro (Surface Pro 4) nebo hybridní notebook se „skutečnou“ klávesnicí (Surface Book). Je to nesmírně jednoduché – prostě vejdete do obchodu Microsoft Store a řeknete, že chcete tablet Surface. 

Příští rok, pokud se nemýlím, vejdete do stejného obchodu a řeknete, že chcete telefon Surface. Bude mít stejnou barvu, balení, rozhraní a dokonce i stejné základní vlastnosti a sadu aplikací.

Ovšem pozor. Telefon Surface bude potřebovat několik důležitých vlastností, aby dokázal obstát v konkurencí záplavy telefonů s Androidem a nejspíše také s modelem iPhone 7 s AMOLED displejem, který přijde příští rok na trh.

Rovnou zapomeňte na koncept „kapesního desktopu“, který Microsoft zkusil u modelů Lumia 950 a 950XL To je něco podobného jako když vám někdo prodává krásný nablýskaný sporťák s tím, že ho můžete používat i na převážení písku a cementu.

Oba modely 950 jsem důkladně otestoval s monitorem, klávesnicí a myší a celý nápad se mi líbil, ale z dlouhodobého hlediska to nedává smysl. Telefon nemá být počítač. Telefon má být telefon, kterým máte volat, spouštět na něm aplikace, surfovat po internetu nebo hrát hry.

Samozřejmě chceme, aby telefony jednoho dne nahradily počítače a abychom nemuseli tolik bušit do klávesnice a klikat myší. Možná to zní jen jako slovíčkaření, ale snažit se nacpat telefony do role počítačů je hloupost. To, co chceme, je nový druh telefonu.

Pokud jde o zmíněné vlastnosti, tady jsou:

1) Modulární design

Nebude-li Surface Phone modulární, nebude vyčnívat z řady. LG už nyní vyrábí model G5, který nabízí různé připojitelné moduly, díky nimž můžete například fotografovat se skutečným ostřením, zoomem a spouští, poslouchat hudbu z lepších reproduktorů nebo mít vyšší výdrž baterie.

Lenovo zase vyrábí tablet X1, který nabízí moduly s projektorem, 3D skenerem nebo druhou baterií. Telefon Surface by měl používat podobný koncept s ještě lepšími moduly – skvělým foťákem, úložištěm navíc, baterií, 3D skenerem, projektorem a mnoha dalšími. Tyto moduly by se měly zároveň prodávat společně se zařízením, nikoliv samostatně a už vůbec ne se zpožděním.

2) AMOLED displej s rozlišením 4K

Jedním z problémů řady Lumia byla skutečnost, že vypadaly stejně jako všechny ostatní telefony. Lidé si dnes kupují telefony, aby na nich mohli sledovat videa. Už si na to našli pár správných aplikací a kupují si nová zařízení kvůli displeji.

Telefone Surface musí nabízet mimořádný displej s vysokým rozlišením 4K (na rozdíl od iPhonu) a jasný, barevným a dokonale ostrým podáním. Displej musí být tak dobrý, abyste po telefonu zatoužili už po prvním pohledu na něj.

3) Neuvěřitelná výdrž baterie

Dalším způsobem, jak se skutečně odlišit od iPhonů a většiny modelů s Androidem, je vyrobit telefon, který vydrží tři až čtyři dny. To je výdrž, kterou nabízí například většina dnešních fitness hodinek. Když máte zařízení typu Basis Peak nebo Fitbit Blaze, která vydrží čtyři dny bez nabití, je to mnohem pohodlnější, než když musíte nabíjet každý den.

Jistě, iPhone i některé modely s Androidem mají režim prodloužené výdrže baterie, ale jen za cenu zaškrcení funkcí telefonu. Já ovšem mluvím o telefonu, který vydrží čtyři dny normálního používání díky pokročilé technologii baterie.

4) … a něco navíc

Modulární design, úžasný displej, ohromující výdrž – díky tomu bude telefon Surface vyčnívat z řady. Co ale definitivně vydláždí Microsoftu cestu k slibné mobilní budoucnosti? Něco, co vyjde z jeho laboratoří, a co jsme ještě nikdy neviděli. Ne, mírné zahnutí displeje stačit nebude.

Možná bude telefon promítat holografický obraz. Možná bude mít tak fantastickou kameru, že s ní půjdou dělat telekonference. Možná bude mít tak skvělé šifrování, že po něm skočí všechny podniky. Kdo ví? Jestli však bude Microsoft s novým telefonem Surface uspět, bude ho muset vybavit něčím dosud nevídaným.

Channelworld_ozveny

Autor píše pro americký ComputerWorld.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?