Hlavní navigace

Microsoft udržoval Windows Phone naživu kvůli umělé inteligenci

11. 12. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Microsoft
Preston Gralla ve svém komentáři zkoumá situaci Microsoftu v oblasti umělé inteligence a objevuje jednu zásadní slabinu. Praktická nepřítomnost výrobce v segmentu mobility se mu může stát osudnou.

Budoucnost bude patřit technologickým firmám, které si nejlépe osedlají umělou inteligenci (AI), protože právě ona je dnes klíčem k pochopení toho, co zákazníci chtějí, a tudíž i toho, jaké produkty pro ně vyrábět.

Umělá inteligence je nezbytná pro přilákání zákazníků tím, že jim ve správný čas dodáte správný a personalizovaný obsah. Zároveň je nezbytná pro vytváření cloudových služeb, které pomáhají korporacím zvyšovat efektivitu.

Microsoft, podobně jako Google, Apple, Facebook nebo Amazon, věnuje umělé inteligenci velkou pozornost. Výrobce má v této oblasti několik nesporných výhod, ale také jednu velkou slabinu: absenci široce používaných mobilních technologií. Bez nich přitom bude pro Microsoft těžké, ba dokonce nemožné uspět v nadcházejícím souboji s konkurencí.

Dat je dost, zdrojů málo

Začněme ale tím, v čem je Microsoft silný. Jeho největší výhodou jsou data. Strojové učení, které je klíčovou součástí AI, jich vyžaduje nesmírné množství, a Microsoft je má, ať už díky platformám Windows nebo Office, profesionální síti LinkedIn nebo vyhledávači Bing.

Bing sice může být chudým příbuzným konkurenčního Googlu, ale přesto jde o vynikající základ pro umělou inteligenci, protože i z pozice druhého nejpopulárnějšího vyhledávače generuje obrovský objem syrových dat.

Další silnou stránkou Microsoftu je přímá cesta ke spotřebitelům i podnikům. Více než 500 milionů zařízení s Windows 10 a asistentkou Cortanou, která je postavena přímo na umělé inteligenci. Ta navíc stále hlouběji proniká i do nejpoužívanější kancelářské sady Office.

To vše umožňuje Microsoftu přinášet zákazníkům výhody umělé inteligence, ale především na oplátku získávat masivní zpětnou vazbu, na jejímž základě může ladit a upravovat své algoritmy.

Oddalovaný skon Windows Phone

Jak už jsme zmínili výše, Microsoftu však současně něco schází: výrazná přítomnost v oblasti mobility. Google a Apple získávají prostřednictvím platforem Android a iOS obrovské množství užitečných dat, kterými mohou krmit své umělé inteligence. A to je jen začátek.

Stovky milionů lidí po celém světě používají na svých mobilních zařízeních virtuální asistenty Siri, Google Assistant a Google Now. Výrobci proto mohou upravovat svou AI na základě toho, jak lidé používají jejich zařízení.

Jelikož budoucnost (a do velké míry i současnost) patří mobilitě, Microsoft má velký problém. Ostatně, umělá inteligence byla pravděpodobnou příčinou toho, že Microsoft udržoval při životě operační systém Windows Phone, utápěl v něm miliardy dolarů a protahoval tak jeho žalostné a zcela veřejné umírání.

Ve chvíli, kdy Microsoft oznámil ukončení vývoje toho systému, dosahoval Windows Phone 1,3% podílu na trhu chytrých telefonů na domácím americkém trhu a ještě nižšího podílu na většině ostatních regionů.

Ani další pokusy příliš nevycházejí 

Vzhledem k naprostému krachu dosavadní strategie se Microsoft zoufale snaží najít nové cesty, jak dostat svou AI do mobilních zařízení. Například upravil Cortanu tak, aby podporovala iOS a Android, byť se zřejmě najde jen málo těch, kteří ji vymění za Siri nebo Google Assistant.

Microsoft se také pokusil proniknout do oblasti domácích chytrých zařízení (což je s přimhouřeným okem také oblast mobility) a ve spolupráci s dalšími výrobci vytvořil chytré reproduktory s Cortanou.

První model s názvem Invoke se však nesetkal s velkým nadšením recenzentů a zřejmě se příliš neprodává. Model je na trhu od října 2017 a jeho cena i za tu krátkou dobu poklesla o 50 % z původních 200 na 100 dolarů.

Dalším pokusem Microsoftu je dohoda s Amazonem ohledně propojení Cortany s jeho vlastní virtuální asistentkou Alexou. Princip dohody je takový, že každá z nich bude provádět ty úkony, ve kterých více vyniká.

Zpočátku to bude vypadat kostrbatě a uživatel bude případně muset dát Alexe povel, aby aktivovala Cortanu, nebo naopak. V dlouhodobějším horizontu se má toto přepínání stát automatickým.

Tato dohoda však sama o sobě problémy Microsoftu nevyřeší. Konec konců, nezapomeňme na to, jak zoufale dopadl pokus Amazonu procpat se na trh chytrých telefonů se svým modelem Amazon Fire Phone.

Co z toho všeho vyplývá? Microsoft se vlivem svého selhání v oblasti mobility zřejmě nestane dominantní silou v oblasti umělé inteligence. Hlavní odbytištěm AI funkcí Microsoftu zůstanou uživatelé Windows a Office, případně podniky využívající jeho cloudové služby.

Channelworld_ozveny

Bez silné mobilní pozice však bude Microsoft zaostávat za konkurencí.


Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci