Hlavní navigace

Kdo by se měl zejména bát partnerství Applu a IBM? Microsoft

21. 7. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor:
Steven J. Vaughan-Nichols nesdílí přesvědčení kolegů, kteří v novém partnerství IBM a Applu nevidí zásadní hrozbu pro Microsoft.

Tak Apple s IBM to dali dohromady a je to pár jako z pohádky. Jejich partnerství spojí iPhone a iPad, nejoblíbenější zařízení pro BYOD, s podnikovými aplikacemi a cloudovými službami, což je to výhra pro obě strany. Apple konečně pořádně pronikne na pole podnikového softwaru a IBM z nového partnerství získá sexappeal osobních zařízení.

Dohoda může prospět i celému odvětví IT. Ne všichni z ní však mohou mít radost.

Zařízení s Androidem budou nyní mít menší šanci uspět v podnikové sféře. Dohoda je zároveň dupnutím na klávesnici Blackberry, kdysi dávno krále podnikové mobility. Dny jeho slávy jsou však v nenávratnu, a upřímně, docela mě překvapuje, že to Blackberry vydrželo až do současnosti. Tato dohoda může znamenat definitivní konec.

Nicméně fima, kterou by toto partnerství mělo obzvlášť děsit, je Microsoft.

Charles King z Pund-IT uvedl, že dohoda „uškodí zejména Microsoftu“, neboť „uživatelé, na které Apple a IBM po uzavření dohody začali mířit, jsou přesně ti, na které Microsoft už několik let cílí s Windows Phone.

Ale to není zdaleka všechno.

Zaprvé, Microsoft se snaží proměnit ve společnost poskytující podnikové služby. Ano, já vím, když se řekne Microsoft, jako první vás napadnou Windows. To už ale neplatí.

Nevěříte? Podívejte se na e-mail CEO Microsoftu Satyi Nadelly ze začátku měsíce. Windows jsou zde upozaděny. Tohle už není ten starý Microsoft z dob Billa Gatese nebo Stevea Ballmera, kdy nebylo nic důležitějšího než právě Windows.

Nadella se v nové strategii chce zaměřit na cloud a mobilitu. A kam že se to spolu chtějí vydat Apple s IBM? Správně, na pole mobilních zařízení podpořených cloudovými službami.

No, vypadá to, že čelní srážka je neodvratná. Otázkou teď je kdo z ní odejde po svých. Někteří říkají, že Microsoft má lepší pozici, protože se nezaměřuje na jedinou rodinu zařízení. Někteří analytici, například Patrick Moorhead z Moor Insights & Strategy nebo Ross Rubin z Reticle Research, si myslí, že spojení Applu a IBM nebude mít na Microsoft velký vliv.

Já, spolu s několika miliony uživatelů iPhonů a iPadů, bych si dovolil nesouhlasit.

Zejména mě pobavil Moorheadův argument, že Microsoft má lepší nabídku, protože jeho mobilní strategie podporuje Windows, Android i iOS. Je to legrační, protože Microsoft sotva opustil svou doktrínu „jedině Windows“ a začal podporovat více platforem.

Opravdu všichni CIO zapomenou na ta dlouhá léta upřednostňování Windows a kývnou na tuto novou víceplatformovu vizi? Myslím, že ne. Je pravděpodobnější, že si řeknou, že zaměstnanci mají rádi zařízení od Applu a IBM je léty prověřená síla na podnikovém poli? Myslím, že ano.

Tomuto argumentu o heterogenní podpoře bych věřil, kdyby byl Microsoft velkým mobilním hráče, což není. Windows Phone se nachází s uctivým odstupem na třetím místě za Androidem a iOS. Microsoft své vlastní platformě věří tak málo, že vydal svou sadu Officepro iPad a uvádí na trh nové telefony s Androidem (aktualizace redakce: Microsoft oznámil ukončení vývoje a výroby androidích modelů Nokia X). Pokud tedy sama firma nevěří svému systému, proč byste měli vy?

Co se týče Nadellovy druhé priority, tak mně samotnému se Microsoft Azure líbí a je rozhodně lepší než iCloud od Applu. Ale bohužel pro Microsoft, nové partnerství založí svou cloudovou nabídku na BlueMix od IBM, které v poslední době mohutně posiluje své služby. Do konce roku 2015 bude mít 40, opakuji, 40 datacenter po celém světě.

Takže u koho byste řekli, že budou CIO nakupovat. Nebo jinak – pokud jste CIO nebo vysoko postavený pracovník IT oddělení, jaký telefon máte v kapse? Je to iPhone, nebo Windows Phone? Tak vidíte...

Hodně štěstí v novém světě cloudové mobility, Microsofte. Budeš je potřebovat.

Channelworld_ozveny


Autor píše o technologiích a podnikání v oblasti technologií od dob, kdy CP/M-8o byl špičkovým OS.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně