Hlavní navigace

Bude rok 2017 pro VAD stejně úspěšný jako ten loňský?

7. 3. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © Evgeny Gultyaev - Fotolia.com
Rok velkých změn, nejúspěšnější rok za naši historii, rok přechodu na nové obchodní modely - tak hodnotí distributoři s přidanou hodnotou rok 2016. Co čekají od 2017?
  1. Jak hodnotíte vývoj a stav ICT distribučního trhu v roce 2016?
  2. Co považujete ve svém byznysu a u resellerů za největší výzvy a hrozby roku 2017?

Ondřej Valenta, jednatel, Alternetivo

1. Z našeho pohledu byl rok 2016 nejúspěšnějším v naší dvacetileté historii. Pocítili jsme nárůst obratu napříč všemi segmenty trhu i produktovými kategoriemi. Na trhu je cítit chuť po konsolidaci jak na straně vendorů, tak v rámci prodejních kanálů. Přístup některých výrobců se nezměnil ani v roce 2016. A oni to o sobě vědí.

2. Jako tradiční dodavatel hardwarových síťových produktů a řešení jsme vyhodnotili největší příležitost v rozšíření směrem do oblasti softwaru. Nové možnosti nabízejí nejen SDN a NFV, ale i celá řada dalších aplikací na hranici softwarového světa a networkingu nebo komunikací. A určitě musíme ještě zmínit internet věcí. Už letos se v IoT budou dít velké věci. Není to taky trochu hrozba?

 

Petr Kuliš, výkonný ředitel, DNS

1. V souvislosti se změnami na trhu ICT byly během roku 2016 u řady resellerů signifikantní snaha o hledání nových prodejních příležitostí, orientace na nové trhy a technologie. Okolnosti a pokračující transformace obchodního modelu koncových zákazníků nutí firmy ke změnám v uvažování, chování a přístupu k trhu. Tento trend se v DNS projevuje zvýšeným zájmem partnerů o nové směry u klasických výrobců a o alternativní technologie přinášející podstatně vyšší profit než dominantní brandy. Stále roste zájem o oblasti bezpečnosti ICT, SW a řešení. Za posledních 12 měsíců také dodávkám klasických on-premise řešení začínají konkurovat poptávky po cloudových službách (XaaS).

2. Očekáváme stále silnější nástup dodávek formou XaaS, vznik reálných příležitostí a služeb v oblasti IoT a s tím spojených nových oblastí produktů a služeb (bezpečnost, analytika, systémy pro ukládání a práci s daty, obecně SW). Pro koncové uživatele to bude finanční přínos a pro nás důvod k dalšímu přehodnocení obchodní strategie. Z pohledu VAD vidíme jako příležitost oblast vendor-to-vendor spolupráce, kde budeme sloužit jako koncentrátor a facilitátor kooperace a vznikajících řešení.

Martin Zlocha, country manager, Avnet Technology Solutions

1. Aj rok 2016 priniesol niekoľko globálnych zmien, ktoré sa samozrejme dotkli aj slovenského ICT distribučného trhu. Spomenul by som hlavne akvizíciu EMC spoločnosťou Dell. Stalo sa tak len niekoľko týždňov potom, ako sa nám podarilo získať distribučný kontrakt EMC. Ten považujem za podstatné posilnenie našej trhovej pozície. Rovnako našu pozíciu posilnilo aj rozhodnutie Oracle, na základe ktorého sa Avnet stal jeho výhradným distribútorom na Slovensku.

2. V zásade pre rok 2017 neočakávam žiadne hrozby a vidím ho ako veľmi pozitívny. Očakávam ďalšie nárast obchodu vo všetkých oblastiach IT. Pre Avnet bude rok 2017 zásadným hlavne z dôvodu predpokladaného ukončenia globálnej akvizície spoločnosťou Tech Data. Verím, že po jej ukončení budeme ešte silnejšia a schopní ponúknuť svojim zákazníkom široké spektrum produktov a služieb.

 

Lukáš Mirovský, obchodní ředitel, Veracomp

1. Rok 2016 byl pro Veracomp rokem velkých změn. Založili jsme dceřinou společnost Veracomp Slovakia, posílili obchodní tým a naše portfolio se rozrostlo o další výrobce. Průběh vánoční sezóny kopíroval sezóny předchozí, a meziroční růst je tak nakonec na úrovni 40 %.

2. Z hlediska technologických trendů očekávám spíše evoluci než revoluci. Výzvou pro VAD tak bude kromě kvalitních produktů jednoznačně boj o pozornost resellerů a integrátorů prostřednictvím nabídky nových obchodních modelů a zajímavých služeb. Hrozbou, ale i příležitostí mohou být akvizice výrobců a s nimi spojený dopad na prodejní kanály.

 

Boris Nevrlý, ředitel, Arrow ECS v ČR

1. Pokud jde o vývoj distribučního trhu v roce 2016, událo se několik zajímavých věcí. Jde zejména o akvizici divize Technology Solutions společnosti Avnet firmou Tech Data, a pak se hovořilo také o jiných akvizicích. Ty se nakonec neuskutečnily, nicméně trend ke globalizaci je patrný.

2. V roce 2017 nás určitě očekávají výzvy zejména v oblastech cloudu a internetu věcí (IoT).

Slavomír Majchrák, sales director, Westcon ČR a SR

1. Potřeby trhu se neustále vyvíjejí a mění. Čím dál tím víc výrobci přesouvají kompetence na distributory, ale zároveň zvyšují nároky, a tím upevňují jejich postavení, důležitost a přidanou hodnotu. V tomto duchu se vyvíjel i rok 2016. Akvizice v uplynulém roce jen potvrzují, že počet distributorů, mezi které se přerozděluje trh, se zmenšuje, a tím se postupně snižuje roztříštěnost trhu mezi největší hráče. Uplynulý rok hodnotíme jako úspěšný, opět jsme se obratově posunuli výš. Nejsilnější byly tři měsíce roku, kromě standardního prosince se k tomu přidaly i červen a září.

Channelworld_ozveny

2. Loni jsme prošli digitální transformací a optimalizací procesů, proto vidíme pro letošní rok jako největší příležitost ještě pružnější reakce na potřeby partnerů, zkvalitňování služeb a rozšiřování pole působnosti na trhu, a v konečném důsledku zvyšování obratu. Segment námi distribuovaných produktů (UCC) je velmi specifický a neustále se obměňuje, z pohledu etablování portfolia bude proto rok 2017 výzvou pro některé. Chceme nadále pokračovat v trendu rozšiřování cloudových výrobců.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Jiří Havlíček jmenován generálním ředitelem Daktely
Jiří Havlíček jmenován generálním ředitelem Daktely