Hlavní navigace

Scada Awareness Lab: prakticky o zabezpečení vašich OT sítí

23. 11. 2017 13:57

Sdílet

Rozhovor s Business Development Managerem pro Scada řešení Jiřím Dydňanským ze společnosti VUMS DataCom.

CADA je aktuálním tématem, nedávno mimo jiné proběhla v Praze konference s mezinárodní účastí – proč tomu tak je?

Od momentu kdy se objevil malware STUXNET, již uplynula nějaká doba.  My jsme v portfoliu měli produkt od společnosti RAD, který by mohl být na poli ochrany OT sítí účinný. Nedařilo se nám však zaujmout širší skupinu zákazníků, kteří právě průmyslové a řídící systémy v oblasti kritické infrastruktury nebo podnikové sféry využívají.

Vzhledem k tomu, že se každoročně setkáváme s nárůstem počtu kybernetických útoků vedených právě proti uvedenému segmentu, vedlo nás to k myšlence uchopit celý proces nabídky Cyber Security produktů zahrnujících ochranu OT sítí jiným způsobem.

Proč se společnost VUMS DataCom rozhodla zařadit řešení Scada do svého portfolia?

Navázali jsme úzkou spolupráci s několika výrobci řešení detekce anomálií v OT sítích. Zkušenosti z trhu nám ukázaly, že je třeba odvést daleko větší práci ve vzdělávání v oblasti Security zejména u odborníků, kteří zastávají aktivní roli v provozu OT sítí, včetně pracovníků zajišťující IT podporu pro OT sítě. A v tomto okamžiku se dostáváme ke spolupráci se společností Corpus Solutions. 

Společný projekt s Corpus –  to je zajímavý záměr. Co je hlavní myšlenkou, kam směřuje a co je jeho cílem? 

Po dohodě se společností Corpus jsme připravili tematický cyklus Scada Security seminářů (video upoutávka na firemním VUMS DataCom  Youtube kanále) a prezentací zahrnující edukaci výše zmíněných odborníků z uvedeného segmentu.

V tomto vzdělávání spatřujeme do budoucna velkou přidanou hodnotu, jež by v první fázi měla vést k nabytí potřebných znalostí, jakým způsobem se dají rozlišit kybernetické hrozby od běžných provozních incidentů. Ideálně s možností získat zkušenosti, jak se s nimi v tréninkové fázi v naší Scada Awareness Laboratoři vypořádat a jaké existují dostupné ochranné prostředky. V druhé fázi nabídnout možnost návrhu řešení přímo u jednotlivých potenciálních zákazníků.

Jaké nejbližší akce nás čekají? Kde se dá přihlásit?

V nejbližší době, a poté pravidelně každý měsíc, budeme pořádat Scada Awareness semináře. Na tomto poli spolupracujeme i s řadou partnerů, kteří aktivně oslovují vlastní zákazníky, kteří OT sítě využívají. Termíny těchto seminářů jsou aktualizovány na webu Scada Awareness Lab, který jsme k tomuto účelu připravili společně s Corpusem.

Současně chceme dále působit mezi zákazníky našich partnerů formou prezentací a ukázek ze Scada Awareness laboratoře. Každý, kdo bude mít zájem, nás může kontaktovat prostřednictvím  webových stránek laboratoře www.scadaawarenesslab.cz na tamních uvedených kontaktech. 

23. 11. 2017 13:57
Redakce nenese zodpovědnost za správnost a platnost uvedeného textu. Obsah vkládají distributoři a výrobci.