Hlavní navigace

Ve střední a východní Evropě bude do čtyř let v provozu miliarda připojených zařízení (Cisco)

9. 6. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © M.studio - Fotolia.com
Globální roční datový provoz dosáhne v roce 2019 objemu 2 zettabajtů. Tvrdí to nová studie společnosti Cisco. Globálním trendům masivního nárůstu provozu má odpovídat i vývoj v oblasti střední a východní Evropy.

Společnost Cisco zveřejnila studii Cisco Visual Networking Intex, která předpovídá vývoj podoby internetového provozu v příštích čtyřech letech.

Mezi její hlavní závěry patří prognóza trojnásobného zvýšení globálního objemu přenášených dat. Během roku 2019 tak mají internetem protéci 2 zettabajty (2 miliardy terabajtů).

Cisco předpovídá, že celosvětový objem přenášených dat do roku 2019 dosáhne 168 exabajtů měsíčně oproti 59,9 exabytům měsíčně v roce 2014.

V roce 2019 se tak má přes internet přenést téměř stejný objem dat jako za celou dobu jeho dosavadní existence. Na strmý nárůst datového provozu v nadcházejících letech bude podle studie mít vliv několik faktorů:

Channelworld_ozveny

  • Nárůst počtu uživatelů – rozvoj pevných a mobilních sítí poskytne přístup k internetu větší části světové populace. Zatímco v roce 2014 mělo připojení k internetu 39 % obyvatel světa, v roce 2019 to bude již 51 %. Globální populace bude v té době podle odhadů OSN dosahovat 7,6 miliardy.

  • Růst počtu zařízení a připojení – počet zařízení připojených k internetu se do roku 2019 téměř zdvojnásobí na 24 miliard. Vedle tabletů, chytrých telefonů nebo televizorů přibudou i autonomně komunikující zařízení (M2M) a nositelná elektronika včetně chytrých hodinek, brýlí, monitorů zdravotního stavu a dalších.

  • Online zábava – internetové přenosy videa pro pracovní i soukromé účely má v roce 2019 představovat 80 % veškerého datového provozu, oproti 67 % v roce 2014. Výrazně má vzrůst poptávka po nových pokročilých službách jako UHD video nebo 360° video.

  • Internet všeho (IoE) – Počet připojených strojů, přístrojů a zařízení, které mezi sebou samostatně komunikují v rámci tzv. internetu věcí (IoT) nebo také internetu všeho (IoE) se má během pěti let více než ztrojnásobit na 10,5 miliardy.

Střední a východní Evropa poroste se světem

Uživatelé ve střední a východní Evropě (CEE) se podle studie mohou za do čtyř let těšit na více než dvojnásobnou průměrnou rychlost širokopásmového připojení. Studie regionu předpovídá víceméně stejný vývoj jako celému světu, přičemž uvádí následující čísla:

  • Internetový provoz v regionu vzroste mezi lety 2014 a 2019 pětkrát průměrným ročním tempem 35 % a dosáhne 170násobku objemu dat přenesených v roce 2005.

  • Objem dat přenesených mobilním připojením poroste průměrným tempem 71 % ročně a jeho podíl na celkovém objemu internetového provozu vzroste ze 7 % v roce 2014 na 22 % v roce 2019.

  • Přenosy videa po internetu (pro soukromé i podnikové účely) vzrostou sedminásobně a v roce 2019 budou představovat 71 % veškerého datového provozu oproti necelé polovině v roce 2014.

  • Počet zařízení s připojením k internetu dosáhne v roce 2019 1 miliardy. Na osobu tedy budou připadat více než tři zařízení komunikující on-line.

  • V roce 2019 bude 27 % internetového provozu připadat na osobní počítače (oproti 78 % v roce 2014), 4 % na televize, 66 % na přenosná zařízení (chytré telefony a tablety) a 2,5 % na moduly M2M.

  • Průměrná rychlost širokopásmového připojení vzroste 2,2krát z 20,1 Mbit/s v roce 2014 na 44 Mbit/s v roce 2019.

Zdroj: Cisco

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků