Hlavní navigace

V dražbě kmitočtů v pásmu 3,7 GHz uspěli i dva noví operátoři

12. 7. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Dreaming Andy - Fotolia.com
ČTÚ oznámilo konec aukční fáze výběrového řízení na udělení práv k využívání rádiových kmitočtů v pásmu 3600 – 3800 MHz vhodných zejména pro vysokorychlostní datové sítě. T-Mobile odstoupil, nově uspěly Nordic Telecom a Poda.

Kromě dvou existujících operátorů O2 Czech Republic a Vodafone Czech Republic  v aukci kmitočtů v pásmu 3,7 GHz uspěly i dva nové subjekty: Nordic Telecom 5G a Poda.

Nordic Telecom 5G vydražil dva aukční bloky o celkové šíři 80 MHz, ostatní subjekty mají po jednom bloku.

Aukce se zúčastnilo šest zájemců, z toho společnosti Suntel Net a T-Mobile Czech Republic ze soutěže odstoupily.

Již aktivní operátoři mohli získat kmitočtový příděl 40 MHz, pro nové zájemce byl spektrální limit dvojnásobný.

Vydání rozhodnutí o udělení přídělu získaných rádiových kmitočtů ČTÚ předpokládá bezprostředně poté, co úspěšní uchazeči uhradí ceny za vydražené spektrum.

„Výsledek úspěšné aukce ukazuje, že se telekomunikační trh orientuje na poskytování datových služeb, které jsou páteří fungující digitální ekonomiky,“ uvedl v oznámení předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

Právě kmitočty v pásmu 3,7 GHz jsou vhodné zejména pro budování vysokokapacitních mobilních datových sítí a budoucí rozvoj sítí 5. generace.

„Aukce je pro dva zájemce využitou vstupenkou na tento segment telekomunikačního trhu. Dlouhodobě říkáme, že větší konkurence v tomto sektoru je jedním z předpokladů pro zvyšování kvality poskytovaných služeb,“ dodal Jaromír Novák.

Každý z pěti aukčních bloků byl vydražen za částku 203 milionu korun, tedy sedminásobek vyvolávací ceny. Celkově aukce do státního rozpočtu přinesla 1,015 miliardy korun, informoval ČTÚ. 

Kupující se v aukci zavázali, že v novém pásmu poskytnou služby rychlého připojení k internetu alespoň ve 40 % obcí do 5 000 obyvatel, resp. 45 % obcí do 10 000 obyvatel.

Pohled analytika na trh a nové hráče

„Ledy se hnuly a výsledky aukce budou mít dopad jak na trh fixního internetu, tak větší či menší dopad i na nabídku mobilních služeb na našem trhu, ať už díky emancipaci Nordic Telecom, nebo v důsledku zvýšené nervozity mezi mobilními operátory,“ předpovídá Zbyněk Bolcek, telekomunikační expert poradenské společnosti Grant Thornton.

„Pásmo 3,7 GHz... v nejbližších letech ale bude spíše postupně nahrazovat a doplňovat služby tzv. WIFI poskytovatelů. Tato technologická změna umožní v těchto sítích nejen služby přístupu k internetu, ale i TV vysílání v HD kvalitě a další služby,“ dodává Bolcek.

Nordic, nástupce operátora U:fon, resp. Air Telecom disponuje síťovou infrastrukturou zahrnující téměř 400 vysílačů (1100 buněk) a stojí za ním skupina J&T.

„Finanční krytí je při vstupu na trhu samozřejmě zásadní, protože k platbě za kmitočty, v případě Nordicu ve výši 400 mil. Kč, musíme připočíst investici do vybudování sítě ve výši okolo 1 miliardy Kč a konečně i do marketingu a prodeje v řádu stovek milionů korun,“ vypočítává Bolcek.

„Od Nordicu lze v budoucnu očekávat jak agresivní nabídku pevného internetu (přeprodává ADSL od CETIN), tak snahu o převedení současné zákaznické báze pevného a mobilního internetu do nové sítě.

Dalším logickým krokem by byla snaha o získání statusu plnohodnotného mobilního operátora prostřednictvím národního roamingu s některým současným mobilním operátorem a aktivní účast v následujících aukcích kmitočtů, zejména v aukci kmitočtů v pásmu 700 MHz,“ predikuje Bolcek. 

Poda konci minulého roku deklaruje 58 tisíc zákazníků vysokorychlostního internetu z řad domácností a 2 tisíce zákazníků z řad organizací a firem. S 50 tisíci aktivních přípojek je největším poskytovatelem optických přípojek v zemi.

PODA je dále významným poskytovatelem IPTV televize a poskytuje i služby virtuálního mobilního operátora.

„Zatím nezodpovězenou otázkou je, jak firma s ročním obratem 330 mil. Kč, EBITDA marží 110 mil. Kč a ročními investicemi okolo 75 mil. Kč bude schopna financovat nákup kmitočtů a hlavně následné plnění závazku budování sítě.

V případě společnosti PODA očekáváme, že výstavba sítě nebude probíhat pouze ve vlastní režii jako u ostatních účastníků aukce, ale že dojde k tzv. pronájmu kmitočtů, které PODA poskytne jiným WIFI poskytovatelům po celé republice, kteří je následně použijí k rozvoji vlastních sítí.

V takovém případě by se na českém trhu jednalo o zcela nový fenomén, který by lokálním poskytovatelům umožnil další rozvoj jejich služeb. Tuto možnost zákon i podmínky aukce výslovně připouštějí,“ odhaduje Bolcek. 

Channelworld_ozveny

T-Mobile bude mít zhruba za dva roky bude mít  možnost obsadit v další aukci kmitočty v pásmu 700 MHz a 3,5 GHz. 

Zdroj: ČTÚ, Grant Thornton

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

EET Group je distributorem velkoformátových displejů Leyard
EET Group je distributorem velkoformátových displejů Leyard
AT Computers opět získalo titul distributora roku společnosti Honeywell
AT Computers opět získalo titul distributora roku společnosti Honeywell
Eset: Zdrojem adwaru na macOS byly v únoru falešné aplikace pro stažení torrentů
Eset: Zdrojem adwaru na macOS byly v únoru falešné aplikace pro stažení torrentů
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace